Partner verkoopt mijn eigendom

anikhokho
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

Partner verkoopt mijn eigendom

#1 , 01 apr 2016 19:55

Als je getrouwd bent en je hebt een auto aangeschaft tijdens de huwelijk, kan je partner die verkopen als hij op jou naam staat en zonder toestemming?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 01 apr 2016 20:06

Indien je zonder huwelijkscontract gehuwd bent dan is die auto van beiden, ook al staat het inschrijvingsbewijs op uw naam.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

anikhokho
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#3 , 01 apr 2016 20:14

en mag mijn partner die ook zonder toestemming of overeenkomst dan verkopen?

Reclame

ChristophePaus
Berichten: 453
Juridisch actief: Nee

#4 , 02 apr 2016 13:19

Zelfs als je gehuwd bent in een stelsel van gemeenschap van goederen, kan je nog eigen goederen (= niet behorende tot de huwgemeenschap) hebben.
Als deze wagen aantoonbaar aangekocht is met middelen van voor je huwelijk of verworven tijdens huwelijk door bvb erfenis, is dit jouw persoonlijk bezit en kan bijgevolg enkel door jou verkocht worden.

eylis
Berichten: 8991

#5 , 02 apr 2016 13:47

In geval de auto tijdens het huwelijk is aangekocht (onafgezien van het feit op wiens naam de wagen staat) met financiele middelen die verworden zijn tijdens het huwelijk (bvb loon, uitgezonderd persoonlijke erfenis van eigen familie) dan is de auto inderdaad gemeenschappelijk bezit. In dat geval moet het goed uiteraard door beiden samen verkocht worden, het is te zeggen het moet aanoonbaar zijn dat beiden samen hierover akkoord waren. Het enige duidelijke bewijs dat men daar samen akkoord over is, is het verkoopscontracgt waar de handtekening van beide partners op staat. dus je kan eisen dat bij verkoop jehet verkoopscontract mee moet ondertekenen. Of ke een vertkoop kan laten annuleren waar jouw handtekening niet op het contract staat lijkt me wel haalbaar. Zeker al, als je het inschrijvingsbewijs kan voorleggen waaruit blijkt dat je als tweede wettelijke partij "bestaat".

anikhokho
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#6 , 02 apr 2016 15:55

Dat is het juist Mijn partner heeft de auto weggenomen en eist geld op en de auto heeft ze verstopt.

mava105
Berichten: 22868
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#7 , 02 apr 2016 16:00

Diefstal van de wagen aangeven aan de politie.

eylis
Berichten: 8991

#8 , 02 apr 2016 17:46

goh, inazuma, ik zou het anders formuleren bij de politie: als bvb. de partner zich al op een adres heeft laten domicileren , kan men redelijkerwijs aannemen dat het huwelijk wellicht binnen bepaalde tijd zal ontbonden worden.In elk gaval is er dan al sprake van scheiding van tafel en bed (oude titel) ik zou toch klacht bij de politie neerleggen: de auto is met voorbedachte rade ontvreemd uit de gezinswoning met de bedoeling deze uit de verdeling van de gemeenschap te houden bij latere scheiding. Dat is nog ietsjes anders dan diefstal. Maar wel de moeite waard om officieel bij de politie te laten noteren.

LeenW

#9 , 02 apr 2016 17:52

Mja, scheiding van tafel en bed bestaat ook enkel in de Fiscaliteit..

eylis
Berichten: 8991

#10 , 02 apr 2016 17:55

inderdeed Leen, in dit geval gebruik ik deze term omdat als de partner al officieel verhuisd is, kan je spreken van huisvredebreuk als hij/zij toch goederen wegneemt uit de woning van de partner. Strikt gezien mag zelfs een echtgenoot bij wijziging van zijn/haar domicilie niet meer binnen in de "vroegere" gezinswoning.

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”