Facturen zonder verzenddatum met aanrekening extra kosten wegens laattijdige betaling

KayDeeP
Topic Starter
Berichten: 4

Facturen zonder verzenddatum met aanrekening extra kosten wegens laattijdige betaling

#1 , 18 mar 2016 14:26

Situatie:

een factuur (in papiervorm) komt aan op 14 maart. Op de factuur werd een uiterste datum van betaling vermeld van 21 februari. Op de enveloppe is geen stempel met datum zichtbaar. Het gaat hier over een groot bedrijf die dagelijks brieven verstuurt.
De betaling is meteen uitgevoerd maar volgens de vermelde datum is dit te laat. De leverancieer rekent echter extra administratieve kosten aan vanwege deze betaling na datum.

Vraag:

Wat zijn de wettelijke opties hier voor de consument, indien de leverancier extra kosten aanrekent wegens de "te late betaling", terwijl dit overmacht is voor de consument en vermoedelijk te laat is verzonden door de leverancier (of door andere partijen).

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 18 mar 2016 14:33

De eiser zal het tegendeel moeten bewijzen indien u die bijkomende kosten niet betaalt.
Laatst gewijzigd door roharro op 18 mar 2016 14:44, 1 keer totaal gewijzigd.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#3 , 18 mar 2016 14:42

Alleszins protesteren naar de leverancier en erop wijzen dat de factuur op datum van 14 maart ontvangen werd en u de hoofdsom vereffent maar in geen geval de aangerekende kosten + dat hij zijn facturatie maar op orde dient te krijgen want dat dit geen toonbeeld van klantvriendelijkheid is.

In elk geval protesteren, gewoon weigeren de kosten te betalen maar niets van u laten horen is niet de juiste strategie.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

Reclame

Lanox
Berichten: 3822
Juridisch actief: Nee

#4 , 18 mar 2016 16:21

Toch even in het achterhoofd houden dat het probleem ook bij de post zou kunnen liggen en dat de leverancier zijn briefwisseling effectief op tijd verstuurd heeft. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar heb hier op het forum al een paar keer zien passeren dat voor periodieke facturen het argument "factuur niet op tijd afgeleverd" door de rechtbank niet altijd weerhouden wordt.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 18 mar 2016 16:54

Volgens de normale regels van het bewijsrecht zal de leverancier die aanvoert dat de klant de factuur te laat betaalde de wanprestatie moeten bewijzen. Hij zal dus moeten bewijzen dat de klant nagelaten heeft de factuur te betalen korte tijd nadat hij deze ontvangen heeft. Hij moet dus bewijzen wanneer de klant de factuur ontvangen heeft vooraleer schadevergoeding wegens laattijdige betaling te kunnen vorderen.

Dat bewijs kan geleverd worden met vermoedens.

Het is dus wel belangrijk om bij ontvangst van de factuur onmiddellijk, liefst per aangetekend schrijven, te laten weten dat men de factuur laattijdig ontvangen heeft en onmiddellijk na ontvangst van de factuur de hoofdsom betaald heeft.

Vergelijk, i.v.m. de stilzwijgende aanvaarding van de factuur (dit is niet volledig hetzelfde, maar toch):
De verkoper die zich beroept op de stilzwijgende aanvaarding van de factuur, voortvloeiende uit de afwezigheid van protest, dient te bewijzen op welke datum de facturen bij de geadresseerde toekwamen. (Cass., 6 november 2003, Cas. 8 november 1991, A.C. 1991-92, 226; Pas. 1992, 1192)

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#6 , 18 mar 2016 17:25

Het is dus wel belangrijk om bij ontvangst van de factuur onmiddellijk, liefst per aangetekend schrijven, te laten weten dat men de factuur laattijdig ontvangen heeft en onmiddellijk na ontvangst van de factuur de hoofdsom betaald heeft.
Dit is niet te bewijzen, om recht te hebben op administratieve kosten moet leverlansier u met een AS in gebreke stellen.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

Terug naar “Andere”