Gevolgen studentenkamers in eerste en enige eigen woning

L. Peeters
Topic Starter
Berichten: 3

Gevolgen studentenkamers in eerste en enige eigen woning

#1 , 27 aug 2008 16:12

Wij renoveren een huis in een studentenstad dat te groot is voor ons en goed gelegen is voor studenten. Wij overwegen dan ook op de bovenste verdieping 2 studentenkamers in te richten. Voor stedebouw kan dit.

Vragen:
- Heeft dit impact op ons kadastraal inkomen?
- Heeft dit impact op ons fiscaal voordeel - in te brengen lening eerste en enige eigen woning? (Aanziet men ons dan als eigenaar van verschillende woningen of...?)
- Zijn er andere fiscale aspecten waar we nog niet aan gedacht hebben?

Hartelijk dank!

L. Peeters

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Beachcomber
Berichten: 572

#2 , 27 aug 2008 16:23

In principe geldt een studentenkamer niet als woning. men kan zich er niet in domiciliëren.

U wordt inderdaad eigenaar van verschillende onroerende goederen, indien de studentenkamers als aparte woning worden ingeschreven. in principe hoeft u dat niet te doen, tenzij u gaat toelaten dat studenten zich op de kames zullen domiciliëren (kleine raadgeving van al te vaak bedrogen verhuurder: niet toelaten).

De huurinkomsten die u verkrijgt zijn in principe belastingsvrij (particulier verhuurt aan particulier). Het kan evenwel zijn dat de fiscus zal aanbrengen dat u de kamers heeft ingericht met het loutere doel op winstverkrijging, op dat moment zal u uw huurinkomsten moeten aangeven onder diverse inkomsten. In uw geval denk ik niet dat het nodig zal zijn, twee studentenkamers vallen m.i. nog onder het normale beheer van uw vermogen.

L. Peeters
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 27 aug 2008 16:32

Hartelijk dank voor uw snelle antwoord.
Een bijkomende vraag. Registratie van het huurcontract is verplicht. Wij vinden ook overal dat dit een 'fiscale verplichting' is en stelden ons daarom vragen bij fiscale gevolgen van die registratie? Zijn er zo'n gevolgen? Hoe belangrijk is die registratie in het geval van studentenkamers?

L. Peeters

Reclame

wolf2
Berichten: 2071

#4 , 27 aug 2008 16:44

- Heeft dit impact op ons kadastraal inkomen?
Ja, het zal wellicht met een 9% naar omhoog gaan. Door U aan te geven na verbouwing/verhuring.

Leuven heft daarenboven een jaarlijkse gemeentebelasting per studentenkamer. U moet daar een aangifte van doen.

L. Peeters
Topic Starter
Berichten: 3

#5 , 28 aug 2008 09:23

Beste,

Veel dank voor de antwoorden, die echter meteen ook weer enkele bijkomende vragen hebben opgeroepen.

Het gaat niet over Leuven, maar over Mechelen. Weet iemand of daar ook een dergelijke gemeentetaks is? Op de website van de stad is er niets over te vinden.

Die 9% die het kadastraal inkomen omhoog gaat, waar komt die vandaan? Is die een 'gevolg' van het renoveren of van het verhuren? En staat het percentage in relatie tot de verhuurde oppervlakte, of het aantal verhuurde eenheden, of de reële huurinkomsten, of...?

L. Peeters

wolf2
Berichten: 2071

#6 , 28 aug 2008 19:35

Ik kan alleen iets over Leuven vertellen.
Indien een huis ook 'koten' omvat, dan worden die koten geschat "per kot" als er 7 of meer zijn in dat huis. Voor die koten bestaan dan forfaits afhankelijk van hun karakter: beter / gewoon / matig.

Minder dan 7 kamers: de gewone huurwaarde van het huis wordt verhoogd met 15%. En aangezien KI = 60% van de huurwaarde, wordt dat 9% in het KI.

Als er terzelfdertijd een renovatie is van het ganse huis, kan dat daarenboven aanleiding geven tot een hogere huurwaarde voor alles.

Reële huurinkomsten spelen geen rol bij schattingen van huizen en koten.

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”