ticketcomputer van werkgever thuis opladen

kilomike73
Topic Starter
Berichten: 2

ticketcomputer van werkgever thuis opladen

#1 , 28 dec 2015 15:16

Beste, van onze werkgever kregen wij een tweedelige ticketcomputer: enerzijds een lezer, anderszijds een soort tablet. Beide toestellen zijn specifiek voor onze job en kunnen wij thuis niet gebruiken. De werkgever verplicht ons nu dat wij deze 2 toestellen -wat hij "onze persoonlijke toestellen" noemt- om deze thuis op te laden. Dit dient ELKE dag te gebeuren. Vergeten wij dit 1 keer op te laden, kunnen wij de dag nadien niets met deze toestellen doen, wegens platte batterij.
Wij krijgen daar geen enkele vergoeding voor, en wij weten trouwens ook niet in hoeverre wij voor dit toestel aansprakelijk kunnen worden gesteld indien er iets mee gebeurt. Anderszijds vragen wij ons ook af in hoeverre wij verzekerd zijn als dit toestel bij ons thuis gestolen wordt? ..vuur vat door oververhitting of kortsluiting? ...valschade door kinderen?

Kan de werkgever ons dit zo maar opleggen dat wij dit toestel verplicht dienen mee te nemen naar huis, of thuis dienen op te laden?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22869
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 28 dec 2015 15:59

Kan de werkgever ons dit zo maar opleggen dat wij dit toestel verplicht dienen mee te nemen naar huis, of thuis dienen op te laden?
Jij bent ook niet verplicht voor die werkgeven te gaan werken.
Heb je hem er al over aangesproken?

kilomike73
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 28 dec 2015 16:06

Tuurlijk wel!
Het is gewoon zo zegt hij...
Voorheen hadden we een ticketcomputer waarvan VERBODEN was dit mee te nemen naar huis, en die moest opgeladen worden via docking-stations op bureau. Nu is er een nieuw toestel, en nu MOETEN we dit meenemen naar huis en thuis opladen.

Moet ik dan nu mijn job opzeggen omdat hij mij verplicht alles op te laden van thuis uit? Moet een arbeider in loondienst van een schrijnwerker dan ook zelf zijn boor- of schroefmachines thuis opladen om de dag nadien te kunnen werken? kan hij dit dan ook verplichten?

Reclame

denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#4 , 28 dec 2015 16:23


Moet een arbeider in loondienst van een schrijnwerker dan ook zelf zijn boor- of schroefmachines thuis opladen om de dag nadien te kunnen werken? kan hij dit dan ook verplichten?
Dit is geen vergelijk daar een ambachtsman zijn eigen handwerkgerief (klein)heeft, en dit zelf moet kopen, weliswaar krijgt hij daar een vergoeding voor, een metser zal altijd zijn eigen truweel hebben.

En dit gerief is zelfs beslag vrij!!!

Als een werkgever zelfs dit niet mag vragen om je toestel die u zelf gebruikt op te laden thuis dan is het ver gekomen. Ik ken er die meer doen voor hun werkgever dan dit hoor.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#5 , 28 dec 2015 17:29

denlowie, niet alle bouwvakkers moeten zelf hun klein materiaal aanschaffen, bovendien moet daar, in het geval dat men dit moet doen, een vergoeding tegenover staan. Hier wordt blijkbaar geen vergeoding voor gegeven.

Een werkgever mag alles vragen, de werknemer is vrij om daar niet op in te gaan of een vergoeding voor te vragen. Afhankelijk van het toestel kan dit toch een 50 euro per jaar bedragen, zo'n domme vraag is dat dus niet.

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#6 , 28 dec 2015 17:33

M.i. is het aan de werkgever om dit toestel op te laden of daar de infrastructuur voor te voorzien, hij heeft de werknemer hier niets op te leggen. Het is werkspecifiek materiaal dat enkel professioneel kan gebruikt worden. Daarenboven rijst de vraag van de aansprakelijkheid bij verlies, diefstal of beschadiging. Indien de werkgever daar niet voor voorziet zou ik weigeren.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

mava105
Berichten: 22869
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#7 , 28 dec 2015 20:03

Moet een arbeider in loondienst van een schrijnwerker dan ook zelf zijn boor- of schroefmachines thuis opladen om de dag nadien te kunnen werken?
Die hebben 2 laders en ze laden die op bij de klanten.
Nog niet gemerkt dat het eerste werk dat ze doen het aansluiten van de batterij in de oplader is, en die bij u thuis in het stopcontact steken.
Maar zoals ik al zei: is het stroomverbruik van die aard dat klagen nodig is?

berenod
Berichten: 942

#8 , 28 dec 2015 20:17

Ik denk dat het hier niet gaat over het stroomverbruik, maar eerder een geval van verantwoordelijkheid bij schade of verlies/diefstal.

Ik heb in mijn bedrijfsvoertuig een hele resem toestellen die oplaadbaar zijn (6 in totaal), het zou leuk worden moest ik heel dat circus uitladen, bij mij thuis binnen zeulen om dan alles op te moeten laden.

Mijn werkgever begrijpt dat en heeft ons voorzien van minimum twee batterijen per toestel, zodat we er altijd 1 opgeladen kunnen houden terwijl we met de andere werken. Dit zijn ook snel ladende Li-ion batterijen, een lege is veel sneller opgeladen dan dat je de volle leegkrijgt.

Langs de andere kant heb ik ook een smartphone van mijn werkgever, deze laad ik uiteraard wel thuis op, maar daar hebben wij een duidelijk apart contract over, waar alles, zoals toegelaten privé gebruik en verantwoordelijkheden in geval van schade en verlies/diefstal in beschreven staat.
Komt erop neer dat in ruil om er als een goede huisvader voor te zorgen, we het toestel (maar niet het nummer, het zijn dual-simkaart toestellen) privé mogen gebruiken. Voor wat hoort wat!

jefke007
Berichten: 1835

#9 , 28 dec 2015 20:49

thuis opladen : kost ook werkuren ( als je dat van een heel jaar zou optellen )+ electriciteit + wie is verantwoordelijk als er iets misloopt ?

Ik vind dat daar een faire vergoeding van MINIMUM 50 euro per jaar ( afhankelijk van het vergebruik ) daar tegenover moet staan, anders is het pure diefstal door de werkgever
als men de werkuren in rekeing zou brengen tegen bv 2 minuten per dag x 220 dagen = is een hele werkdag gratis per jaar voor de baas, eigenlijk lijkt mij 250 euro een nog eerlijker vergoeding

Terug naar “Andere”