#1 , 15 dec 2015 13:27
Wij hebben een huurovereenkomst voor 9 jaar, ingegaan op 1 juni 2014. Deze is geregistreerd. Destijds is er een makelaar tussengekomen die ons het pand heeft laten zien, een plaatsbeschrijving gemaakt en waarborg naar een geblokkeerde rekening heeft gestort. Het pand was tijdens de bezichtiging niet in goede staat, maar voordat de huurovereenkomst zou aanvangen zou er:
* een nieuw dak geplaatst zijn (was lek)
* parkeerplaats achter de woning gerealiseerd
* tuin aangelegd
* raam aan de woonkamer vervangen (was kapot)
* kleine herstellingen uitgevoerd
Bij de sleuteloverdracht (op 23 mei) is mondeling met de verhuurder afgesproken dat er binnen het jaar een aantal zaken zouden worden gerealiseerd.
* Plaatsen dubbele beglazing op de bovenverdieping (één van de kozijnen is ook door-rot)
* Houtwerk aan de achterzijde gebeitst op korte termijn
* Voorzijde geschilderd (hardhout zonder rot, maar afbladerende verf)
* Alle houtwerk binnen mocht geschilderd worden
* Kleine aanpassingen en vervangen akkoord, zolang het verbetering van de woning betreft
Bij de sleuteloverdracht was het raam aan de voorzijde vervangen. Er was een afspraak gemaakt om het dak te vervangen, dit voor de tweede week van juni. De parking is uiteindelijk in oktober 2014 gerealiseerd, met als excuus dat de werker in scheiding lag. Het houtwerk aan de achterzijde is halverwege augustus 2014 door de eigenaar gebeurd, dit zonder aankondiging dat zij langs zouden komen. Hierbij is onder andere ook beits in een nog geen week oud vliegenraam gekomen.
Omdat het 'natte gedeelte' in de keuken erg laag was (65cm) hebben wij de verhuurder gevraagd dit te mogen vervangen. Aangezien hier een grote keramieken spoelbak was geplaatst, waaraan de verhuurder nogal 'gehecht' was, was ze hier op tegen. Later heeft de verhuurder aangegeven dat het in orde was, zolang de keramieken spoelbak wel bewaard bleef. Wij hebben de spoelbak verwijderd en zelf een nieuw keukenblok geplaatst met spoelbak, boiler en vaatwasser op de 'moderne' hoogte van 92cm. De keramieken spoelbak is bewaard gebleven en staat in de tuin. De verhuurder heeft mondeling aangegeven dat de nieuwe opstelling ook mooi was en dat de oude wel weg mocht, daar de keramieken te 'zwaar' was om te vervoeren.
In de twintig maanden dat we er nu wonen zijn er meerdere vervelende zaken geweest, zoals rioollucht in de keuken en hal, geen warm water in de badkamer (dit zie je niet bij een rondleiding) en een zeeeeer vochtige en lichtschimmelende kelder. Twee zaken wil ik graag iets uitgebreider toelichten:
1. In juni 2014 roken wij een gaslucht. De netbeheerder is hierbij geweest en heeft dit ook geconstateerd. De koppelingen vlak achter de meter zijn aangedraaaid en daarmee leek het probleem verholpen. Wij hebben de verhuurder hiervan, net als alle andere zaken, direct op de hoogte gesteld. In september was de gaslucht echter terug. Wederom heeft de netbeheerder geconstateerd dat hier een lek was, de koppelingen zouden op korte termijn vervangen moeten worden daar zij niet geschikt zijn voor aardgas (wel voor het oude, niet meer gebruikte kolengas). Uiteindelijk is er pas in maart 2015 een loodgieter geweest die de herstelling heeft uitgevoerd.
2. In juli 2015 kregen we last van lekkage bij de badkamer. Een week later was er na het douchen regen op de benedenverdieping, ook begon de eerste schimmelvorming aan de muren (deze breid steeds verder uit). Uiteindelijk is er op ons eigen initiatief eind augustus een loodgieter langsgeweest, die een noodoplossing heeft gemaakt. De permanente oplossing zou er in bestaan de douchebak te stabiliseren, leidingen na te kijken op correcte montage en waarschijnlijk(!) vervangen van de tegels, daar deze niet met de juiste lijm op de muur zijn geplaatst.
Daags na het bezoek van de loodgieter is de verhuurder langsgeweest voor inspectie van de badkamer. Wij hebben de factuur voorgeschoten en ingehouden op de huur, wederom met toestemming. De verhuurder heeft belooft om direct op zoek te gaan naar een permanente oplossing voor de badkamer.
Half november hebben we de verhuurder gevraagd (na vele herinneringen) of ze al een oplossing voor de badkamer kon bieden, of dat ze wellicht een goede vraagprijs kon aangeven zodat het allemaal bij ons zou komen te liggen. Tijdens meerdere contacten heeft de verhuurder aangegeven dat ze oud werd om alles te laten renoveren, en dat ze binnen afzienbare tijd zou willen verkopen. Kortom, mits de prijs juist is wilden we het pand wel kopen, wij hadden ook de indruk dat we daarmee de verhuurder tegemoet zouden komen. De enige reactie die we kregen was de vraag wanneer een makelaar langs kon komen voor een schatting, dus niets over de badkamer.
Na een week kregen we een bericht dat na overleg met de makelaar voorlopig verder blijven verhuren met daarbij een toekomstige richtprijs. De richtprijs is in onze ogen volledig onrealistisch, daarom zijn we hier niet verder op ingegaan. Voor uw informatie, overige benoemde beloofde werkzaamheden zijn tot op heden niet uitgevoerd. Veel kleine herstellingen (o.a. ontbrekende raam van de kelder vervangen door een luik, plaatsen rookmelders, verzorgen warm water badkamer) hebben we zelf uitgevoerd, telkens op eigen kost.
Voor ons is het vertrouwen in goed verhuurderschap volledig weg. Ook dat er in de toekomst nog iets voor zou vallen, is volgens ons reëel. We voelen ons ook niet meer veilig in de woning, we zijn reeds op zoek naar een andere woonst. We hebben in de laatste week van november een brief aangetekend verstuurd waarin we vragen om de ontbinding van de huurovereenkomst. Daarbij hebben we een aantal voorwaarden gesteld: stoppen met huurbetaling per eind december (kortom de laatste is in december betaald), we willen geen opzegboete betalen, we willen onze waarborg terug, we willen een opzegvergoeding voor het opnieuw moeten verhuizen/geïnvesteerde verf/behang/dosierkosten/et cetera en we willen zo snel als mogelijk, maar uiterlijk binnen de zes maanden de woning verlaten. We hebben in de brief een reactie termijn van 10 dagen benoemd. De brief is tevens per mail verstuurd. Na een aantal dagen kregen we telefoon van de makelaar, die ons per abuis belde over de brief, ze moesten eigenlijk de verhuurder hebben.
Op de 11e dag kregen we een sms dat er aankomende woensdag 'iemand voor de badkamer langskomt' (let op: de lekkage is gemeld 22 juli, dit is 11 december). Wij werken echter en kunnen niet aanwezig zijn. We hebben hierop een mail met twee brieven terug gestuurd:
1. reactie op de sms: dat wij dit begin september hadden verwacht als reactie, dat als er iemand langskomt om de schimmel te verhelpen we graag meewerken, daar het om onze gezondheid gaat, dat met ons aankomende vertrek wij geen grote projecten willen meemaken.
2. dat door niet binnen de genoemde reactietermijn te reageren ervan uitgaan dat de verhuurder impliciet akkoord is gegaan met de gestelde voorwaarden van ontbinding van de huurovereenkomst.
Gisteren kregen we een mail van de makelaar dat zij als bemiddelaar optreden. Tevens zou de ontbinding onwettig zijn en zouden we een opzegging moeten doen, met drie maanden opzegtermijn en een boetebedrag. Vanzelfsprekend wil de verhuurder een aantal kosten vergoeden (keukenblokje natte gedeelte, mits leidingen gecontroleerd op juist aansluiten / gas- en rookmelders / slot op brievenbus)
---
Nu de vragen:
* Een voorstel tot ontbinding van de huurovereenkomst lijkt ons niet onwettig, op basis van de in brief aangehaalde artikel 2 huurwet en artikel 5 vlaamse wooncode. Daarnaast hebben we art. 1720 van het burgerlijk wetboek aangehaald in deze brief. Klopt onze gedachte hierin?
* De reactietermijn van 10 dagen benoemen in de brief is dit een redelijke termijn?
* De makelaar stuurt dat ze optreed als bemiddelaar, hoe moeten we deze rol beschouwen? Houd dit bijvoorbeeld in dat we niet meer rechtstreeks met de verhuurder communiceren? Moeten we met de makelaar communiceren?
* Is het toegestaan (ja, maar is het reëel) een opzegvergoeding te vragen?
* Is het huurcontract geldig als van één van de huurders slechts een voor- en achternaam is vermeld en niet een tweede voornaam?
* Is het een geldig huurcontract, daar er geen renovatiecontract is aangeboden en geen korting op de huurprijs.
* Wij verwachten dat dit uitloopt op een zaak bij de vrederechter. Wanneer het een proces wordt is het advies om hetzelfde te eisen als in de brief met voorstel tot ontbinding, of juist anders te eisen?
* Elk ander advies is welkom.
Alvast bedankt voor allen die de moeite nemen ons hierin te bekritiseren, adviseren en juridisch te ondersteunen.