Garage eist betaling van herstellingen zonder goedkeuring.

demolivier
Topic Starter
Berichten: 4

Garage eist betaling van herstellingen zonder goedkeuring.

#1 , 24 nov 2015 13:34

Ik wil even een korte case voorstellen. Eerder werd mijn auto gestolen en teruggevonden, hij was omnium verzekerd, een officiële BMW garage heeft de herstellingen gedaan. Ik vroeg me over elke herstelling op de hoogte te houden, maar dit deden ze niet, ze hebben alle herstellingen echter uit eigen initiatief gedaan samen met de expert van de verzekeringen. De totale herstelling kwam neer op +/- 16.000 eur. Ze hebben nooit met mij gecommuniceerd over de onderdelen die vervangen werden en nooit iets voorgelegd. Mijns inziens is er veel meer vervangen dan nodig. Nu komt het er op neer dat de verzekering tussenkomt voor ong. 10.000 eur en dat ik 6000 eur zelf moet bekostigen. Mag de garage deze onderdelen vervangen zonder de toelating van de consument in dit geval? Bovendien heb ik voor 1 herstelpost zelf een offerte ontvangen die niet door de verzekering zou betaald worden, daarmee ging ik wel akkoord. Dit werd later door de expert toch goedgekeurd. Op de eindfactuur (naar de verzekering toe) rekenen ze hier echter meer dan het dubbele voor als wat voorgelegd was. Nu zit ik in conflict en word ik gedagvaard voor de rechtbank eerste aanleg. Omdat ik het een interessante case vind, neem ik geen advocaat en wil ik het zelf verdedigen voor de rechtbank om zelf ook iets bij te leren. Graag kort Uw visie hierover. Dank u!!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#2 , 24 nov 2015 13:49

Hebt u die bewuste factuur geprotesteerd. heb je iets getekend wat de garage mocht herstellen.
Je hebt toch rechtsbijstand, hoe ga je u verdedigend zonder juridisch onderleg, anders zou het eens duur leergeld kunnen worden.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

LeenW

#3 , 24 nov 2015 13:50

Ik kan begrijpen dat u het een interessante zaak kunt vinden, maar niets belet u om toch een advocaat te nemen en samen naar de rechtbank te gaan. Anders is de kans vrij reëel dat u enkel bijgeleerd heeft dat het mogelijk is gelijk te hebben maar geen gelijk te krijgen.

Reclame

demolivier
Topic Starter
Berichten: 4

#4 , 24 nov 2015 13:58

Ik heb elke factuur onmiddellijk geprotesteerd. Heb een volledig dossier aangemaakt met alle briefwisseling en details. Ik vraag me gewoon af welke wetsartikels hier van toepassing kunnen zijn, zodat ik mijn verdere voorbereidingen kan treffen. Uit ervaring weet ik dat een advocaat de zaken niet altijd beter pleit, en bijgevolg moet je het dossier telkens 4x uitleggen eer ze vast hebben hoe het in elkaar zit. Bovendien vragen ze handenvol geld en zijn ze niet altijd heiligmakend zoals velen veronderstellen. Ik ben van mening dat je een dossier even goed kan verdedigen en dat je zelf het best weet waar je zaken over gaan. Voor de geïnt, hier kan u het dossier downloaden: https://www.wetransfer.com/downloads/4b ... 736/971fb4

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#5 , 24 nov 2015 14:08

Vooreerst moet je goed de dagvaarding lezen, en op die punten u verdedigen opstellen. Als we niet weten welk de tegenpartij eist, is het van hieruit niet mogelijk om u naar enig wetsartikel te verwijzen.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 26 nov 2015 11:16

“Art.1134.Alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan, strekken degenen die deze hebben aangegaan, tot wet. Zij kunnen niet herroepen worden dan met hun wederzijdse toestemming of op de gronden door de wet erkend.Zij moeten te goeder trouw worden ten uitvoer gebracht.Art.1135. Overeenkomsten verbinden niet alleen tot hetgeen daarin uitdrukkelijk bepaald is, maar ook tot alle gevolgen die door de billijkheid, het gebruik of de wet aan de verbintenis, volgens de aard ervan, worden toegekend.”(Burgerlijk Wetboek).

‘Ik vroeg me over elke herstelling op de hoogte te houden, maar dit deden ze niet, ze hebben alle herstellingen echter uit eigen initiatief gedaan samen met de expert van de verzekeringen’

Het is aan u om het bestaan te bewijzen van ‘Ik vroeg me over elke herstelling op de hoogte te houden’ .Bij ontbreken van dit bewijs kan u zich beroepen op voornoemd art.1135. Uw verzekeraar is in uw relatie met de hersteller een derde,tenzij u hem volmacht verleende,wat uw hersteller moet bewijzen.

“Art.700.Hoofdvorderingen worden op straffe van nietigheid bij dagvaarding voor de rechter gebracht,...Art.747...§2...Uiterlijk zes weken na de inleidingszitting, bepaalt de rechter het tijdsverloop van de rechtspleging, in voorkomend geval het akkoord van de partijen bekrachtigend of rekening houdend met de opmerkingen van de partijen. Afhankelijk van de datum van de pleitzitting, die, ingeval de conclusietermijnen door de rechter worden bepaald, uiterlijk drie maanden na de overlegging van de laatste conclusies plaatsvindt, bepaalt de rechter het aantal conclusies en de uiterste datum waarop de conclusies ter griffie moeten worden neergelegd en toegezonden aan de andere partij, alsmede de datum en het uur van de pleitzitting en de duur ervan.”(Gerechtelijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Consumenten Koop”