Belastingvoordeel bij wettelijk samenwonen

simonjo
Topic Starter
Berichten: 285

Belastingvoordeel bij wettelijk samenwonen

#1 , 10 nov 2015 17:43

Hoi,

J en M willen samen gaan wonen maar zijn er nog niet uit onder welke vorm (feitelijk of wettelijk), ik probeer een paar scenario's op te stellen qua fiscaliteit.

Volgens de door hen verstrekte gegevens trekken zij in de huidge toestand als alleenstaande bij aangegeven inkomsten dit terug:

J: 16.500 inkomsten, teruggave 300 euro
M: 59.000 inkomsten, teruggave 700 eruo

Als ik op de Tax-Calc van min van financien een berekening maak als zouden ze wettelijk samenwonen, dan kom ik uit op een teruggave van 1100 euro !?

Ik had gedacht dat dit een pak meer zou zijn door toepassing van de huwelijkscoefficient gezien de verhoudingen van inkomen, en het verschil in aanslagtarieven, of hoe moet ik dit nou zien.

Iemand enig idee?

Thx

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 10 nov 2015 18:41

Het huwelijksquotiënt bedraagt 30 % van de totale inkomsten, met een maximum voor de niet-werkende echtgenoot van (dit jaar) iets meer dan 10.000 €. In voornoemd geval wordt het quotiënt niet toegepast.
Er zijn wel andere elementen waardoor wettelijk samenwonen fiscaal interessanter is.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

simonjo
Topic Starter
Berichten: 285

#3 , 10 nov 2015 19:01

>>>
Er zijn wel andere elementen waardoor wettelijk samenwonen fiscaal interessanter is.
<<<

Zoals?

Reclame

simonjo
Topic Starter
Berichten: 285

#4 , 10 nov 2015 21:29

Nochthans lees ik op volgende site dit:
http://financien.belgium.be/nl/particul ... amenwonen/

>>>
Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden.

Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen. Dat is vooral het geval als één van de partners geen of heel weinig inkomsten heeft.

Zo heeft u voor het jaar waarin u de verklaring van wettelijke samenwoning doet, en als het nettobedrag van de bestaansmiddelen van uw partner niet hoger is dan 3.110 euro (bedrag dat van toepassing is voor aanslagjaar 2015, inkomsten 2014), recht op een belastingvoordeel toegekend in de vorm van een toeslag op de belastingvrije som. Heeft u recht op dat voordeel, kruis dan in uw aangifte het vakje bij code 1008 (vak II) aan.

Voor de volgende jaren wordt voor u, als u aan de voorwaarden voldoet, automatisch het huwelijksquotiënt toegepast. Dat betekent dat een deel van de beroepsinkomsten van de partner met het hoogste inkomen toegekend wordt aan de andere partner. Dat deel wordt dan aan een lager tarief belast waardoor in principe uw verschuldigde belasting daalt.

Voorwaarden:

U dient een gemeenschappelijke aangifte in (het huwelijksquotiënt geldt dus niet voor het jaar van de verklaring van wettelijke samenwoning)

De beroepsinkomsten van de partner met het laagste inkomen moeten lager zijn dan 30% van de totale beroepsinkomsten van beide partners samen


Het huwelijksquotiënt wordt toegevoegd aan de beroepsinkomsten van de partner met het laagste inkomen totdat zijn inkomen 30% bedraagt van de totale beroepsinkomsten van beide partners samen. Het huwelijksquotiënt bedraagt maximum 10.200 euro (aanslagjaar 2015, inkomsten 2014). Het huwelijksquotiënt wordt niet toegepast als het een verhoging van de verschuldigde belasting zou veroorzaken.
<<<

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”