Wettelijk Samen wonen Duitse vriendin

Dimi B
Topic Starter
Berichten: 3

Wettelijk Samen wonen Duitse vriendin

#1 , 01 nov 2015 21:37

beste,

Volgende Situatie:
Heb een Duitse vriendin met de duiste nationaliteit, we kennen elkaar +-5jaar waarvan 1jaar in een relatie. Ik 31 en zij 24 jaar oud
Nu willen we graag wettelijk samen wonen, zodat ik haar ten laste kan nemen tot ze een job heeft. {verdien 2000 - 2200 nettto, vaste job}

Maar het gemeente kantoor vraagt bewijzen voor een duurzame relatie, emails vervoersbewijzen enz..
Ik rijd naar daar met de wagen en ik skype met haar via een webcam in de week. Dus geen emails, briefwisseling en officiele vervoers tickets
Fotos hebben we natuurlijk wel, en wij zien elkaar bijna wekelijks op uitzondering van een paar weekends.


Vragen:
Is het voor een Eu burger nodig die duurzame relatie te *bewijzen*, dit is moeilijk zeker omdat ze geen 1000km van mijn deur woont :D. Ik dacht dat deze regel vooral voor derdelanders geld. maar zij is eu-burger?

De gemeente zegt dat ik haar wel als 3de persoon ten laste kan nemen, dan moet ik niks bewijzen, alleen de tenlasteneming op papier schrijven en legaliseren? Dit slaat toch nergens op? Waarom kan ik dan niet gewoon wettelijk samenwonen?

Alvast Bedankt

Mvg Dimitri

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Wilfried1954
Berichten: 213
Locatie: Schoten
Contacteer: Website

#2 , 02 nov 2015 10:28

Het klopt dat je het moet kunnen aantonen want wettelijk samenwonen is "fiscaal gehuwd". Dus al de fiscale voordelen die je als gehuwden zou krijgen worden dan ook op jullie toegepast. Volgens mij is het voldoende als haar domicilie op jouw adres staat. Misschien ook nog een bezoekje van de wijkagent voor zover dat nu nog gedaan wordt (daar ben ik niet zeker van). Mogelijk kunnen de regels verschillen volgens de gemeente.

mvg, Wilfried

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#3 , 02 nov 2015 14:13

Vooraleer u wettelijk kan samenwonen moet u samenwonen. m.a.w. u moet samen gedomicilieerd staan. Dat impliceert dat uw vriendin zich zal moeten inschrijven op de gemeente en men zal moeten vaststellen dat ze effectief bij u verblijft. Maar, EU-burger of niet, aan die inschrijving zijn een paar voorwaarden verbonden.
Cf. hier: http://europa.eu/youreurope/citizens/re ... dex_nl.htm

Pas daarna kan u wettelijke samenwoning aanvragen.

Wat men wil vermijden is dat burgers uit andere Lidstaten hier aankomen, geen werk hebben maar zich inschrijven om van sociale voorzieningen gebruik te kunnen maken.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

Reclame

Dimi B
Topic Starter
Berichten: 3

#4 , 02 nov 2015 18:48

In maart als ze verhuist naar me zal ze ingeschreven staan bij mij. In principe kan ik dan wettelijk samenwonen aangezien zij over genoeg middelen beschikt via mijn loonfiches.

wat ik niet begrijp dat ik [volgens de gemeente] dan geen dossier kan starten als gezinshereniging bij Dienst Vreemdelingen Zaken om haar permanente verblijfsgunning te verkrijgen. Omdat ik de duurzame relatie van 2jaar niet kan bewijzen.

Ik moet dus zogezegd als 3de haar ten laste nemen [niet economisch actieve unieburger] . Dit is het stuk dat ik eigenlijk niet snap. Die mevrouw op de gemeente blijft maar doorrammen over die 2jaar. Maar ik vind dit niet terug dat dit nodig is voor mijn situatie?

Trouwens ik woon in een boerengat, dus geen dagelijkse kost voor mijn gemeente :)

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#5 , 02 nov 2015 19:15

Art. 1476bis. [1 Er is geen wettelijke samenwoning wanneer, ondanks de geuite wil van beide partijen om wettelijk samen te wonen, uit een geheel van omstandigheden blijkt dat de intentie van minstens een van beide partijen kennelijk enkel gericht is op het bekomen van een verblijfsrechtelijk voordeel dat is verbonden aan de staat van wettelijk samenwonende.]

Het bovenstaande over de wettelijke samenwoning.

Voor de gezinshereniging; lees dit: http://www.kruispuntmi.be/thema/je-bent ... ke-partner

Let wel, DVZ heeft soms nogal eigen interpretaties van de regels. En ook: indien uw vriendin na aankomst hier steun mocht aanvragen (werkloosheid, OCMW,....) dan zal dat een invloed hebben op het dossier.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

Dimi B
Topic Starter
Berichten: 3

#6 , 02 nov 2015 20:17

De bedoeling is dat ze hier werkt zoekt natuurlijk en eigenlijk gewoon ons leven opbouwen.

Steun zal nooit van toepassing zijn aangezien ik zelf genoeg verdien met een min loon van 2000euro tot maanden van 3000 netto.

Wettelijk samenwonen is een keuze die we maken omdat wij een toekomst met elkaar willen opbouwen. Ook heeft het het voordeel dat mijn vriendin dan kan genieten van een hospitalisatieplan en verzekering voor ambulante zorgen van mijn werk, maar is zeker niet de reden van onze beslissing.

als we nog 1jaar gewoon moeten samenwonen is dit ook ok voor mij, zolang we maar samen kunnen zijn. Er liggen al verscheidene toekomstplannen op tafel, werken, kinderwens en ze spreekt al goed nederlands en een rijbewijs want ze komt van Tstad :D

De hele materie is voor mij soms moeilijk te vatten als leek. Je weet soms niet meer hoe je het allemaal moet gaan verwezenlijken in de papier berg :D

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”