Beste expert,
In een specifiek dossier ben ik (door erfenis) mede-eigenaar van een straat. Niet van de bouwgrond die aan de privé-zijde ligt van de rooilijn, wel van de ganse straat zelf (de publieke kant van de rooilijn: stoep en rijbaan).
Het gaat over het deel van een oude verkaveling die nooit kosteloos werd afgestaan aan de gemeente zoals toen voorzien werd.
Het betreft een verkaveling uit 1966 (!) waarin de verplichting tot kosteloze grondafstand staat opgenomen. Maar de administratieve handelingen daarrond (o.m. verlijden notariële akte) hebben nooit plaats gevonden. Bij het Kadaster staan wij (particulieren) geregistreerd als de eigenaars van het straatoppervlak, alles tussen de 2 rooilijnen, en niet de gemeente. Groot ca. 3000 m2.
De gemeente heeft al die jaren de straat onderhouden en erover gehandeld als was zij de eigenaar.
Nu heeft men deze anomalie opgemerkt bij de gemeente en krijgen wij een brief (49 jaar nà de verkaveling!) om de grond waarop zich de straat bevindt kosteloos af te staan en om te laten weten met welke notaris wij willen samenwerken.
Kan in dit geval verjaring ingeroepen worden van de zgn. 'kosteloze grondafstand'? Wij willen de grond afstaan maar we onderzoeken of dit noodzakelijk kosteloos moet gebeuren. Het argument is dat de verplichting tot kosteloze grondafstand verjaard is en niet meer afgedwongen kan worden. Waardoor m.i. de spelregels van de onteigening gelden: i.c. grondafstand maar tegen een marktconforme prijs. En dan rest de vraag: tegen welke prijs?
Of geldt hier eerder 'verkrijgende verjaring van onroerend goed' in het voordeel van de gemeente?
Graag uw professioneel feedback.
Hartelijke dank!