#4 , 03 jul 2008 20:31
Einde WS: art. 1476 BW:
er zijn inderdaad kosten als men het niet samen beëindigt: de opzegger moet op voorhand de betekeningskosten betalen die de gerechtsdeurwaarder zal maken om het aan de andere te betekenen. Die deurwaarder wordt uitgestuurd door de ambtenaar van de burgerlijke stand.
§ 2. De wettelijke samenwoning houdt op wanneer een van de partijen in het huwelijk treedt of overlijdt, of wanneer er een einde aan wordt gemaakt overeenkomstig het bepaalde in deze paragraaf.
De wettelijke samenwoning kan worden beëindigd hetzij in onderlinge overeenstemming door de samenwonenden, hetzij eenzijdig door een van de samenwonenden door middel van een schriftelijke verklaring die tegen ontvangstbewijs wordt overhandigd aan de ambtenaar van de burgerlijke stand, zoals bepaald in het volgende lid. Dit geschrift bevat de volgende gegevens :
1° de datum van de verklaring;
2° de naam, de voornamen, de plaats en de datum van geboorte van beide partijen en de handtekening van beide partijen of van de partij die de verklaring aflegt;
3° de woonplaats van beide partijen;
4° de vermelding van de wil de wettelijke samenwoning te beëindigen.
De verklaring van de beëindiging in onderlinge overeenstemming wordt overhandigd aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente van de woonplaats van beide partijen of, indien de partijen geen woonplaats hebben in dezelfde gemeente, aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente van de woonplaats van één van hen. In dat geval geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand kennis van de beëindiging binnen acht dagen bij aangetekende brief aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente van de woonplaats van de andere partij.
De eenzijdige verklaring van de beëindiging wordt overhandigd aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente van de woonplaats van beide partijen of, indien de partijen geen woonplaats hebben in dezelfde gemeente, aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de woonplaats van de partij die de verklaring aflegt. De ambtenaar van de burgerlijke stand betekent binnen acht dagen de beëindiging bij gerechtsdeurwaardersexploot aan de andere partij en in voorkomend geval geeft hij er kennis van bij aangetekende brief binnen dezelfde termijn aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente van de woonplaats van de andere partij.
In elk geval moeten de kosten van de betekening en de kennisgeving vooraf worden betaald door hen die de verklaring afleggen.
*********************************
Indien geen van beiden opzegt en men gaat apart wonen, dan spreekt men van feitelijk gescheiden wettelijk samenwonenden ! (men heeft me hier enkele weken geleden moetn van overtuigen; het klinkt zo zot).
****************************
Als men in een akte zegt dat elk 50% betaalde van het niet-geleende deel, en dat stemt niet overeen met de waarheid, dan zal men voor de rechtbank eindigen om dat op te lossen en dan zal A moeten bewijzen dat hij x% betaalde in tegenspraak met de akte. Als er geen zwart geld mee gemoeid is, kan dat wel bewezen worden. Van belang is ook: had de ander wel zoveel geld of kon die wel geld hebben (misschien nog niet gewerkt enz.).
*************************
hebt u enig idee wat de kost is van een gerechtsdeurwaarder in dit geval?
Nee. De diensten van de burgerlijke stand moeten U dit kunnen vertellen, toch bij benadering voor een klassiek geval (geen vertalingskosten, andere persoon woont in zelfde arrondissement enz.).
*********************
geïnvesteerd kapitaal kwijt
Nee, dat zou te simpel zijn.
De akte is maar één aspect van de transactie.
*********************
Doordat het huis volgens de akte voor ieder van de helft is, betekent dat ook dat dat partner X kan eisen dat de kosten die nodig waren voor de aankoop van het huis gelijk verdeeld worden? Partner Y had altijd gewild dat partner X, in verhouding tot de eigen inbreng, meer moest dragen van de kosten.
Dat lijkt me terecht: als men de ongelijkheid kan bewijzen, moet men ook de gevolgen (ongelijke bijdrage) aanvaarden.
***********************
Vraag 4:
Partner X heeft een schuldsaldoverzekering (= ssv) afgesloten voor 100% van de lening. Partner Y had zijn ssv nog niet betaald alvorens het beeïndigen van de relatie. Stel dat uiteindelijk het wettelijk samenwonen toch beëindigd wordt door de burgelijke stand, dan gaat het openstaande kapitaal van de lening bij sterfte van partner X naar de ouders van partner X (= 1ste erfgenaam). Toch zal de bank direct dit bedrag opeisen, waardoor de lening direct afbetaald is. Hoe kan partner X vermijden dat partner Y er baat bij heeft dat de lening afbetaald is als partner X sterft.
****************************
De langstlevende wettelijk samenwonende (al dan niet feitelijk gescheiden) erft wel zoals hoger gezegd, maar heeft géén enkele reserve. Men kan die erfenis dus uitschakelen door testamentair iemand anders het levenslang vruchtgebruik van gezinswoning en huisraad te legateren.
********************
Als het wettelijk samenwonen door het gemeentehuis beëindigd wordt, heeft partner X of Y dan nog recht op het bewonen van de woning?
Nee, het huis is dan in onverdeeldheid. Alle eigenaars samen moeten overeenkomen wat er mee gebeurt. Géén van de onverdeelde eigenaars heeft genoeg rechten om er in te gaan wonen.
***********************************
Ik vermoed dat enkel bij sterfte van één van beide partners, het huis niet meer bewoond mag worden door de langstlevende, indien de wettelijke erfgenaam het de overledene het huis wil verkopen.
Eens de wettelijke samenwoning is beëindigd, is er geen erfenis meer (of vroeger ook al niet dmv een testament aan een ander). Er is dan ook geen langstlevende meer.
ALs één van de onverdeelde eigenaars sterft, komen diens erfgenamen in de plaats.
********************
Indien het wettelijk samenwonen niet officieel beëindigd wordt, kan/mag de domicillie van beide partners dan verschillende zijn?
Ja; zie hoger
***********************
Gezien de relatie beëindigd is, wil geen van beide partners het huis (momenteel) bewonen. Heeft dit grote gevolgen met betrekking de registratiekosten of een eventuele boete? In de verkoopsovereenkomst vragen de kopers voor de toepassing van het abattement. De kopers voldeden immers aan de wettelijke voorwaarden.[/quote]
Er bestaat een lijst met gevallen die in alle gewestelijke directies aanvaard moet worden als "overmacht". Ik vermoed dat het beëindigen van dergelijke relatie daar in opgenomen is. Op een registratiekantoor kan men U dat onmiddellijk vertellen. Vraag in elk geval naar die lijst (van 2007, denk ik). Vroeger besliste elke directie apart.
**********************