#12 , 17 jun 2015 10:50
“Art.1582.Koop is een overeenkomst waarbij de ene partij zich verbindt om een zaak te leveren, en de andere om daarvoor een prijs te betalen. Hij kan bij authentieke of bij onderhandse akte worden aangegaan.Art.1583.Hij is tussen partijen voltrokken, en de koper verkrijgt van rechtswege de eigendom ten aanzien van de verkoper, zodra er overeenkomst is omtrent de zaak en de prijs, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).
‘een half jaar terug kocht ik een hondje voorr 650€ we zijn dat gaan ophalen en hebben toen 500€ kontant betaald de verkoper heeft me toen kontrakt gegeven’
De koop is dus gesloten en de levering is gebeurd zodat de hond uw eigendom is. De betwisting gaat enkel over de betaling van een deel van de koopsom. Er is dus geen misdrijf.
“Art.1650.De hoofdverplichting van de koper bestaat in het betalen van de prijs op de dag en op de plaats bij de koop bepaald.Art.1651.Indien bij het aangaan van de koop niets daaromtrent bedongen is, moet de koper betalen op de plaats en op het tijdstip voor de levering bepaald.”(B.W.).
Indien de verkoper niet bewijst dat bij het aangaan van de koop wel iets daaromtrent bedongen is,dan wordt u geacht betaald te hebben op de plaats en op het tijdstip van de levering,behoudens bewijs van het tegendeel door de verkoper te leveren.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/