#3 , 13 mei 2015 17:45
Bron ondernemingsdatabank:
Afgeschreven zaken verkopen, belastingvrij ?
U besluit om bv. de auto of de computer die u voor uw zaak gebruikte te verkopen. Moet u daar dan altijd een factuur voor opmaken en er belastingen op betalen ? Hoe zit het als u die auto of computer voortaan privé zou willen gebruiken ?
U verkoopt
Te koop. De auto die u voor uw zaak gebruikt (of de auto van uw vennootschap), is afgeschreven en u beslist om hem te vervangen en uw “oude” auto te verkopen.
Moet u factureren ? JA. Vermits u hem afgeschreven heeft (u heeft de kosten dus afgetrokken), zal u voor deze verkoop altijd een factuur moeten opmaken, wat uiteraard fiscale gevolgen heeft. Let op ! Het speelt geen rol of u die auto nu verkoopt aan een particulier of aan een zelfstandige. Alhoewel een zelfstandige uiteraard meer geïnteresseerd is in die factuur dan een particulier.
Met BTW ? JA. Een factuur opmaken betekent dat u aan uw koper ook 21 % BTW zal moeten aanrekenen op de “gefactureerde” verkoopprijs. En omdat u er bv. snel vanaf wilt, is dat niet altijd de “volle pot”. Let op ! Zelfs als u de auto bv. altijd maar voor 60 % ingebracht heeft, zal u toch op de volledige verkoopprijs BTW moeten aanrekenen.
Wordt u erop belast ? JA. U heeft hem destijds volledig afgeschreven en daardoor dus minder belastingen betaald. De keerzijde van de medaille is dus dat u nu op de verkoop belastingen moet betalen. U kunt dus m.a.w. nooit zeggen dat u hem “als particulier” verkocht. Tip. Vermits u uw autokosten niet volledig kunt aftrekken, moet u ook niet op de volledige verkoopprijs belastingen betalen. Let op ! U moet wel voor het volledige bedrag een factuur opmaken. Goed, dat is dan werk voor uw boekhouder.
En de computer bv. ? Dezelfde principes gelden ook voor uw computer bv. en voor alle andere zgn. “investeringen” die u ooit voor uw zaak (volledig of voor een deel) afgeschreven heeft : als u ze doorverkoopt, moet u factureren met BTW en belastingen betalen op uw winst. In tegenstelling tot uw auto raakt een computer echter wel eens stuk en in dat geval kunt u hem natuurlijk ook niet meer verkopen.
Voor eigen gebruik
Tweede wagen. Als u een nieuwe auto koopt, bent u natuurlijk niet verplicht om uw “oude” van de hand te doen en kan hij bv. nog goed van pas komen als tweede wagen. Heeft dat echter ook fiscale gevolgen ?
Geen probleem. In dat geval hoeven er geen BTW en belastingen betaald te worden. U stopt gewoon met de kosten van de auto af te trekken en de BTW op bv. de onderhoudsfacturen te recupereren en uw echtgenote bv. kan dan zonder problemen met de auto rondtoeren.
En vennootschappen ? Zit u in vennootschap, dan blijft de auto ook eigendom van de vennootschap als ze stopt met de kosten af te trekken. Als uw echtgenote dan met die auto wil gaan rijden, moet de vennootschap hem in principe aan haar verkopen. In de praktijk heeft het echter geen gevolgen als u de auto gewoon op naam van uw vennootschap laat staan, zolang u de kosten maar niet meer aftrekt.
Toch verkopen. Zelfs als u de auto gedurende langere tijd privé gebruikt en hem later alsnog verkoopt, zal u in principe toch nog BTW moeten aanrekenen en belastingen betalen op de verkoopprijs, hoewel dit wel eens “vergeten” wordt. En ook controleurs verliezen dat na enkele jaren soms al eens uit het oog.
Als u bv. de oude auto van uw zaak doorverkoopt, dan moet u in principe steeds een factuur met BTW opmaken en dan betaalt u belastingen op de winst. Gebruikt u de auto privé verder (als tweede wagen), dan hoeft u niet te factureren. U mag dan wel geen kosten meer aftrekken.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.