Ik had gisteren een discussie over een toenemend fenomeen: het online bestellen van pakjes, waarna deze door de verkoper zelf, B-post of een andere koerier thuis bezorgd worden. Ideaal gezien is de geadresseerde thuis, tekent die af voor ontvangst en is iedereen tevreden. Toch enkele vragen indien er wordt afgeweken van deze situatie. Sorry als het er te veel ineens zijn!
A) De bezorging gebeurt door de verkoper zelf
1) De koper is niet thuis, pakje wordt voor de deur achtergelaten. Ik neem aan dat de verkoper verantwoordelijk is als dat pakje er niet meer ligt tegen dat de klant thuis komt? Verkoper moet een nieuw pakje voorzien?
2) Het pakje wordt bij de buren afgegeven (al vaak meegemaakt!), die verklaren echter niets ontvangen te hebben. Hoe zit het dan?
3) Pakje wordt afgegeven aan iemand die zich voorstelt als de klant. Is de verkoper automatisch in fout omdat hij de identiteit niet gecontroleerd heeft en geen ontvangstbewijs heeft?
4) Pakje wordt afgegeven aan iemand die zich voorstelt als de klant en met een valse handtekening bevestigd. Hoe levert de koper voldoende bewijs dat iemand anders in zijn naam getekend heeft?
- Indien het pakket zoals bij de laatste voorbeelden door een derde partij ontvreemd wordt, moet het pakket dan meteen opnieuw geleverd worden door de verkoper of mag de verkoper eerst de schade proberen te verhalen op deze derde partij?
- Bij de laatste voorbeelden is er natuurlijk ook mogelijkheid tot bedrog vanwege de koper, kan de verkoper zich hier ergens in beschermen?
B) Om het nog wat ingewikkelder te maken, er wordt beroep gedaan op B-post of andere koeriersdienst.
1) Waar begint en eindigt de verantwoordelijkheid van de koerierdienst?
2) Stel, het pakje komt niet terecht om een van de redenen hierboven opgesomd. Kan de koper onmiddellijk een nieuw pakket vragen aan de verkoper?
3) Kan de verkoper dan deze extra kosten op zijn beurt doorrekenen aan het koerierbedrijf (dat dan op zijn beurt de schade moet gaan verhalen op de derde partij)?