algehele gemeenschap

rulina
Topic Starter
Berichten: 83

algehele gemeenschap

#1 , 18 mei 2008 00:28

Bij een huwelijk met een huwelijkscontract
stelsel van algehele gemeenschap van goederen
tegenwoordige en toekomstige, actievelijke en passievelijke zonder enige uitzondering

1. Wat zijn de consequenties hiervan?
2. stel voor de aanvang van het huwelijk heb je al een 6tal jaar gewerkt en bovendien een belangrijke som van een ongeval getrokken, wordt dit ingebracht in het huwelijk?
3. Kan je een erfenis vb weigeren of aanvaarden tijdens het huwelijk alleen?
4.Kan je een spaarrekening openen zonder dat de partner ervan op de hoogte is?
5. Kan je bij een feitelijke scheiding, alleen een persoonlijke lening of kaskrediet aangaan
6.Bij een feitelijke scheiding tot welke datum is men elkaar nog hulp en bijstand verplicht
7.Erfenis tijdens de feitelijke scheiding, maar na dagvaarding in echtscheiding valt deze nog in de gemeenschap?
8. Inkomsten, uitgaven, eventuele schulden tot wanneer valt dit nog in de gemeenschap?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#2 , 18 mei 2008 16:41

HUWELIJKSVERMOGENSSTELSELS.
HOOFDSTUK III. - OVEREENKOMSTEN DIE HET WETTELIJK STELSEL KUNNEN WIJZIGEN.

Art. 1453. Komen de echtgenoten overeen dat er tussen hen algehele gemeenschap zal zijn, dan brengen zij al hun tegenwoordige en toekomstige goederen in het gemeenschappelijk vermogen, met uitzondering van die welke van persoonlijke aard zijn en van de rechten die uitsluitend aan de persoon verbonden zijn.
De algehele gemeenschap is gehouden tot al hun schulden.

rulina
Topic Starter
Berichten: 83

#3 , 18 mei 2008 18:11

Maar wat betekend dit nu juist concreet in de praktijk ?

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 19 mei 2008 10:32

“Art.1453.Komen de echtgenoten overeen dat er tussen hen algehele gemeenschap zal zijn, dan brengen zij al hun tegenwoordige en toekomstige goederen in het gemeenschappelijk vermogen, met uitzondering van die welke van persoonlijke aard zijn en van de rechten die uitsluitend aan de persoon verbonden zijn.De algehele gemeenschap is gehouden tot al hun schulden.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Ook de bedragen uit ‘stel voor de aanvang van het huwelijk heb je al een 6tal jaar gewerkt en bovendien een belangrijke som van een ongeval getrokken‘ worden ingebracht.

‘een erfenis weigeren of aanvaarden tijdens het huwelijk’ komt alleen toe aan de erfgenaam.

“Art.218.Iedere echtgenoot kan, zonder de instemming van de andere, op zijn naam een depositorekening voor geld of effecten doen openen en een brandkast huren.Ten opzichte van de bewaarnemer of de verhuurder wordt alleen hij geacht het bestuur of de toegang te hebben.De bewaarnemer en de verhuurder moeten de andere echtgenoot in kennis stellen van de opening van de rekening of de huur van de brandkast.”(B.W.).

“Art.1418.Onverminderd het bepaalde in artikel 1417, is de toestemming van beide echtgenoten vereist om :...d) een lening aan te gaan;e) een kredietovereenkomst, bedoeld door de wet van 12 juni 1991 op het consumentenkrediet te sluiten, behalve wanneer die handelingen noodzakelijk zijn voor de huishouding of de opvoeding van de kinderen”(B.W.).Feitelijke scheiding heft deze bepaling niet op.

“Art.213.Echtgenoten zijn jegens elkaar tot samenwoning verplicht; zij zijn elkaar getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd.”(B.W.).Feitelijke scheiding heft deze bepaling niet op.

“Art.1278...Ten aanzien van de echtgenoten, wat hun goederen betreft, werkt het(echtscheidingsvonnis) terug tot op de dag waarop de vordering is ingesteld(=de dagvaarding)”(Gerechtelijk Wetboek).De erfenis die daarna openvalt komt dus niet meer in de gemeenschap.Dit geldt ook voor inkomsten, uitgaven, eventuele schulden.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/.Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Terug naar “Echtscheiding”