In welke gevallen kan een werkgever een geplande medische ingreep en de daaropvolgende dagen van werkongeschiktheid weigeren te beschouwen als ziekteverlof met gewaarborgd loon?
In welke gevallen kan de werkgever vragen om verlof te nemen voor een medisch noodzakelijke operatie en de postoperatieve herstelperiode.
Dient de werknemer steeds voordien een attest van de geneesheer-specialist te overhandigen dat het gaat om een niet electieve maar medische noodzakelijke en mogelijk urgente curatieve chirurgische ingreep.
mvg
De dag dat een werkgever zich in de plaats kan stellen van een dokter, moet (gelukkig maar) nog komen. Enkel in geval van zware fout of een betaalde sportbeoefenaar (indien de werkgever niets met die sport te maken heeft) kan een werkgever weigeren gewaarborgd loon uit te betalen. En bvb een zelfmoordpoging is voor alle duidelijkheid niet direct een zware fout. Voor de rest wordt elke periode van ziekte met attest van de dokter door gewaarborgd loon gedekt.
Werknemer mag zelfs voor een bewuste en medische niet noodzakelijke/dringende ingreep (bvb sterilisatie) gewaarborgd loon vragen. Dit omdat geen enkele werknemer verplicht is de reden van zijn ziekte/opname te vermelden aan de werkgever. De werkgever kan bij twijfel over het al dan niet ziek zijn altijd de arbeidsgeneesheer inschakelen.