#2 , 06 jan 2015 05:58
Foute veronderstelling!
Elke Euro die verdiend word moet aangegeven worden.
Vanaf het ogenblik dat die inkomsten (niet voortkomend uit tewerkstelling) regelmatig wordt (1 maal elke maand is al regelmaat), onafgezien van het bedrag, moet ge registreren als zelfstandige.
Of je al dan niet kan registreren als zelfstandige in bijberoep in uw situatie ben ik niet zeker, best van een ondernemingsloket en ook uw ziekenkas te contacteren, zij kunnen u verder helpen met die vraag (ondernemingsloket bijvoorbeeld Zenito, Xerius,... naar uw keuze)
Nu wat de bedragen betreft:
Onder de 1,424 Euro belastbaar inkomen uit bijberoep (dus omzet - onkosten) moet je geen sociale bijdrage betalen.
Boven dit bedrag gaat ongeveer 22% van dit belastbaar inkomen naar sociale bijdragen.
Onder de 15,000 Euro omzet per jaar kan je kiezen voor de btw vrijstelling. In die regeling moet je geen btw aanrekenen aan je klanten, en moet je dus ook geen BTW doorstorten naar de belastingen. Je kan ook geen btw aftrekken van je onkosten en investeringen die je maakt, m.a.w. je kan dus niet "zonder btw" inkopen zoals het merendeel van de zelfstandigen doen.
Boven de 15,000 Euro omzet betaal je sowieso btw, wat wil zeggen dat van elke 100 Euro die je factureert aan een klant (zowel materiaal als werkuren) je ongeveer 17 Euro moet doorstorten naar de btw (want op je factuur zal moeten staan 82,64 Euro +17,36 Euro BTW = 100 Euro).
Al de btw die je zelf betaald (inkoop materialen, btw op investeringen,...) kan je wel van dat door te storten bedrag aftrekken.
AL hetgeen dat je dan overhoud (dus inkomsten - onkosten - sociale zekerheid) word dan bij je normaal inkomen bijgeteld, en belast alsof het "opslag" of "overuren" zijn.