Dubbele familienaam

peperkoek
Topic Starter
Berichten: 75

Dubbele familienaam

#1 , 30 nov 2014 15:25

Vraagje rond de nieuwe wetgeving dubbele familienaam.

Is het mogelijk dat reeds geboren kinderen (° 2010 en 2012), nu nog een dubbele familienaam te geven?

Wat is de procedure hierrond?

Bedankt!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Paul Huurder
Berichten: 107

#2 , 30 nov 2014 15:42

Ja,

Onze zoon (april 2010) heeft sinds september een dubbele familienaam.
Gewoon naar de dienst bevolking gaan. Daar vraag je een naamswijziging. Beide ouders moeten tekenen.
Maar dat is alles.
Op een dik kwartier was alles rond.
Vriendelijke groeten,

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#3 , 30 nov 2014 18:20

Burgerlijk Wetboek Artikel 335. § 1. Het kind wiens afstamming van vaderszijde en afstamming van moederszijde tegelijkertijd komen vast te staan draagt ofwel de naam van zijn vader, ofwel de naam van zijn moeder, ofwel één die samengesteld is uit hun twee namen, in de door hen gekozen volgorde met niet meer dan één naam voor elk van hen.
De ouders kiezen de naam van het kind op het ogenblik van de aangifte van de geboorte.


Art. 11. Deze wet is van toepassing op kinderen die geboren of geadopteerd zijn na haar inwerkingtreding.
Wanneer er echter reeds ten minste één kind is van wie de afstamming ten aanzien van dezelfde ouders vaststaat op de dag waarop deze wet in werking treedt, blijven de vroegere artikelen 335, 353-1 tot 353-3 en 356 - 2 van het Burgerlijk Wetboek, naar gelang van het geval, van toepassing op de vaststelling van de naam van het kind of het adoptief kind dat is geboren of geadopteerd na de inwerkingtreding ervan en wiens afstamming ten aanzien van dezelfde ouders vaststaat.
Art. 12. In afwijking van artikel 11 kunnen de ouders of de adoptanten, bij een gemeenschappelijke verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, ten gunste van hun gemeenschappelijke minderjarige kinderen en onder voorbehoud dat zij geen gemeenschappelijke meerderjarige kinderen hebben op de dag waarop deze wet in werking treedt, vragen hen een andere naam toe te kennen die gekozen is in overeenstemming met de bepalingen van deze wet. De gekozen naam wordt toegekend aan alle gemeenschappelijke minderjarige kinderen.
De gemeenschappelijke verklaring wordt afgelegd binnen twaalf maanden na de inwerkingtreding van deze wet of, in geval van geboorte of adoptie van een kind na de inwerkingtreding van deze wet, binnen drie maanden na de dag van de bevalling of van de adoptie, indien deze in België plaatsvond, of van de registratie van de adoptie door de in artikel 360-1 van het Burgerlijk Wetboek bedoelde federale centrale autoriteit, indien deze in het buitenland werd uitgesproken.
Deze verklaring wordt afgelegd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar het kind is ingeschreven in de bevolkingsregisters. De toegekende naam wordt vermeld in de rand van de akte van geboorte van het desbetreffende kind.


De wet is in werking getreden op 1 juni 2014. Het geven van een dubbele naam voor de kinderen die geboren waren voor 1 juni 2014 moet gebeuren voor 1 juni 2015. Het kan alleen maar als er enkel minderjarige kinderen zijn.

Reclame

peperkoek
Topic Starter
Berichten: 75

#4 , 01 dec 2014 00:05

Moeten beide ouders tekenen of kan ik dit alleen?

(We zijn uit elkaar)

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#5 , 01 dec 2014 00:10

Gezien beide het ouderlijk gezag..... beiden.

Terug naar “Andere”