#4 , 23 apr 2008 20:39
Ik weet niet exact hoe het systeem in elkaar zit van die boetes. Maar stel nu dat je die grond zou kunnen kopen met een 'korting' van 25.000euro. Normaal gezien zou je dus 2.500euro (als ik aan 10% reken) 'boete' betalen omdat de grond 25.000euro meer waard is? Ik weet nu niet of je daarbovenop nog een extra boete moet betalen of dat men enkel die registratierechten als boete neemt.
Stel dat je vb. 5.000euro zou moeten opleggen en de kostprijs oorspronkeljik was 100.000euro. Dan betalen jullie met die boete: 100.000 + (100.000/10) + 5.000euro = 115.000euro voor die lap grond.
Betaal je onmiddellijk de juiste marktwaarde, dan betaal je: 125.000 + (125.000/10) = 137.500euro
=> dit geeft dus via het eerste geval, een voordeel van: 137.000 - 115.000 = 22.000euro. 'k Zou zeggen: niet slecht hé...
Maar dit hangt natuurlijk af van het feit of dat mijn bovenstaande redenering ivm die boetes en zo, wel degelijk opgaat.
En zoals hierboven aangetoond...je kan de waarde van die grond totaal niet schatten op basis van een vroegere akte. Wat je wel kan concluderen uit die akte (en dat vind ik wel interessant) is het feit dat je kan weten of die familie van jou je in het ootje neemt of niet. Als hij zegt dat hij er niets aan moet winnen, dan kan je makkelijk zien wat hij betaalde en wat hij wil krijgen. En die akte kan je volgens mij zelfs inzien bij de Provinciale afdeling van het Kadaster. Ik heb zelfs de akte gezien van mjin huurwoning destijds. Ik mocht er wel geen afschrift vna hebben, maar dan haal je gewoon evnetjes pen en papier boven. Ik moest er wel een klein vergoeding voor betalen. Kan inderdaad rond de 10 euro geweest zijn.
Kijk zeker eens na wat de waarde van de grondprijs is in die regio. Er is trouwens ergens een website (ik weet niet of het van de voerheid is, 'k vermoed van wel - statistiek en zo) waar je gewoon het adres ingeeft en dan krijg je een raming van de waarde. Je moet dan zelf nog eens kijken wat de minpunten zijn aan dat perceel.
Let trouwens ook heel goed op dat je er zal mogen bouwen, welk type van woning je er mag zetten, wat kan en wat niet. Is de bodem verontreinigd, ligt hij te dicht bij een gewestweg, ...
Trouwens: let altijd op van familie...je kan er oko niet aan doen dat die persoon familie is van jou (bloedverwant of niet). je hebt er niet voor gekozen en hij ook niet. Dus hij kan even goed een 'wolfje in schapevacht' zijn. En achteraf is het voor jullie te laat.
Trouwens, als je uiteindelijk dan toch beslist om die grond te kopen, maak dan dat je zeker bent van de grootte van het perceel (zet desnoods in het compromis dat je werkt met de affectieve groote van het perceel en is het niet correct, dat er dan een financiële correctie gebeurt - is dan wel voor beide partijen zo, dus kan ook in uw nadeel zijn), vraag eventueel onder de opschortende voorwaarde dat er een Stedebouwkundig Attest afgeleverd word, tralala, ...je weet wel. Dingen die je kunnen beschermen. Ook opschortende voorwaarde voor lening. Zeg dat het niet doorgaat (zonder schadevergoeding) als je niet voor 100% van de koopprijs kan lenen. Je kan dan altijd zeggen dat de bank je maar 90% toelaat. Je doet dan nog altijd wat je wil. Bij mij was dit ook zo: "voor de volledige koopsom", alhoewel ik verre van de volledige koopsom kon lenen (stokje achter de deur).