ontbreken van bouwvergunning

inemien
Topic Starter
Berichten: 3

ontbreken van bouwvergunning

#1 , 05 apr 2008 15:03

Begin februari dit jaar hebben we een compromis getekend voor de aankoop van een huis in landelijk gebied. Ons voorschot hebben we ook betaald in diezelfde maand februari, en dit aan de notaris van de verkoper.

Nu hebben we bij de gemeente gaan informeren, en blijkt dat de verkoper voor een grote verbouwing die hij enkele jaren geleden (ongeveer in de jaren '90) heeft uitgevoerd geen bouwvergunning heeft. We vroegen aan de stedebouwkundig ambtenaar of dit nog in orde gebracht moest worden, maar hij zei, als het al verjaard is, dat we dat beter gerust zouden laten. En normaal gezien is het al verjaard, maar wij hebben daar geen bewijs van. (Wat is daar trouwens een bewijs van?)

Nu zei onze notaris dat we dit juist beter wel in orde zouden moeten brengen, dus dat we aan de verkoper moeten vragen om dit nog in orde te doen. Uiteraard denken wij dat onze verkoper daar geen geld zal willen insteken, hij moet daarvoor beroep doen op een architect dus dat zal hem wel wat kosten.

Nu is onze vraag: hoe kunnen wij dat verkrijgen dat hij dat toch zou betalen? En is het nodig dat het nog zal in orde gebracht worden, of moeten we gewoon ergens een bewijs zien te bemachtigen dat dit toch al verjaard is? En bij wie dan?

Kunnen wij ook afzien van de koop (dus het compromis ongeldig laten verklaren) en ons voorschot terugkrijgen als de verkoper dat niet in orde wil brengen? Zijn daar dan nog kosten aan verbonden?

Alvast bedankt voor de reactie!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
inemien
Topic Starter
Berichten: 3

#2 , 05 apr 2008 15:05

Het gaat om een stukje dat erbij gebouwd werd, aan het huis zelf, en het neemt de helft van twee gevels in beslag en is ongeveer 25m² groot. Het is een soort veranda, maar met gewone dakbedekking (dakpannen).

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 07 apr 2008 10:33

“Art.146.Met een gevangenisstraf van 8 dagen tot 5 jaar en met een geboete van 26 EUR tot 400.000 EUR of met één van deze straffen alleen, wordt de persoon gestraft die :1° de bij de artikelen 99 en 101 bepaalde handelingen, werken of wijzigingen hetzij zonder voorafgaande vergunning, hetzij in strijd met de vergunning, hetzij na verval, vernietiging of het verstrijken van de termijn van de vergunning, hetzij in geval van schorsing van de vergunning, uitvoert, voortzet of in stand houdt...De strafsanctie voor het instandhouden van inbreuken, bedoeld in het eerste lid, 1°, 2°, 3°, 6° en 7°, geldt niet...”(18 MEI 1999. - Decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening).

De strafsanctie geldt dus wel voor het uitvoeren en voortzetten dat een wanbedrijf vormt.

“Art.21.Behoudens...verjaart de strafvordering door verloop van tien jaren, vijf jaren of zes maanden, te rekenen van de dag waarop het misdrijf is gepleegd, naar gelang dit misdrijf een misdaad, een wanbedrijf of een overtreding is.”(17 APRIL 1878. - WET HOUDENDE DE VOORAFGAANDE TITEL VAN HET WETBOEK VAN STRAFVORDERING).

‘die hij...ongeveer in de jaren '90 heeft uitgevoerd geen bouwvergunning heeft‘ houdt in dat de strafvordering daarvoor verjaard is.

“Art.149.§ 1. Naast de straf kan de rechtbank bevelen de plaats in de oorspronkelijke toestand te herstellen of het strijdige gebruik te staken, en/of bouw- of aanpassingswerken uit te voeren en/of een geldsom te betalen gelijk aan de meerwaarde die het goed door het misdrijf heeft verkregen...”(18 MEI 1999. - Decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening).

“Art.1.Alle akten onder de levenden, om niet of onder bezwarende titel, tot overdracht of aanwijzing van onroerende zakelijke rechten...worden geheel overgeschreven in een daartoe bestemd register, op het kantoor van bewaring der hypotheken van het arrondissement waar de goederen zijn gelegen.Tot dan toe kan men zich op die akten niet beroepen tegen derden die zonder bedrog gecontracteerd hebben.”(16 DECEMBER 1851. _ HYPOTHEEKWET).

Zolang uw ‘compromis’ niet overgeschreven is op het hypotheekkantoor kan u zich daarop niet beroepen tegen het College van Burgemeester en Schepenen om zelf een regularisatieaanvraag in te dienen.

Maan uw verkoper aangetekend aan onverwijld een regularisatieaanvraag in te dienen.Deel hem daarin mee dat inmiddels de authentieke akte niet verleden wordt en de compromis tijdig wordt aangeboden ter registratie.Deel hem daarin tevens mee welke gevolgen(=ontbinding koop of prijsvermindering en schadevergoeding) u verbindt aan het niet-indienen of weigeren van die regularisatieaanvraag.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.

Reclame

inemien
Topic Starter
Berichten: 3

#4 , 10 apr 2008 14:05

Heel erg bedankt voor de hulp!

Terug naar “Kopen”