opsplitsing perceel en hemelwaterprobleem

robinderidder
Topic Starter
Berichten: 7

opsplitsing perceel en hemelwaterprobleem

#1 , 18 aug 2014 15:04

Hallo iedereen

Ik zit met het volgende. Een vriendin van mij heeft enkele jaren geleden een huis gekocht. Dit huis was vroeger een huis + vlak daarnaast een winkel van één en dezelfde eigenaar ( ook 1 perceel). Bij aankoop is dit opgesplitst in 2 percelen, zij heeft toen het 'winkeltje' gekocht en verbouwd tot een woning. Het hemelwater van haar dak loopt via een regenpijp (op de buren hun eigendom) in de grond en zo naar de riolering op straat. De buren hebben verleden jaar verbouwd en waarschijnlijk is toen de buis (in de grond) beschadigd geraakt. Gevolg: regenwater kan niet weg en loopt via de muur en grond bij haar binnen, met als gevolg ook veel vochtschade. Ik heb nu voorlopig de buis afgekoppeld en via een paar omweggen loopt het nu voorlopig in de tuin.

Nu weet ik ook dat normaal hemelwater moet aflopen via je eigen grond, maar aangezien het hier om een bestaande situatie ging (vroeger 1 perceel) denk ik wel dat hierop een uitzondering wordt gemaakt. Vraag is nu, kan zij eisen dat de afwatering in de grond wordt hersteld of niet? Wat zijn haar rechten in dit geval?

Dank bij voorbaat

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
stefanovna
Berichten: 3

#2 , 18 aug 2014 16:04

Beste Robin,
Volgens mij moest de eigenaar van de woning, tijdens het opsplitsen naar twee woningen, gezorgd hebben voor - of ten minste melding hebben gemaakt van - de erfdienstbaarheid van de afvoer van het regenwater alonder de grond van de andere woning. Dit moest opgenomen worden in de koopakte. De verkoper heeft nagelaten om dit te melden en jullie waren niet op de hoogte van de situatie. Ik vermoed dat in de koopakte nergens sprake is van deze erfdienstbaarheid, maar het ware wenselijk om de koopakte er eens goed op na te lezen betreffende erfdienstbaarheden. Als er vb staat: ...de verkoper bevestigt dat er zich geen erfdienstbaarheden bevinden... dan zou je misschien eens contact kunnen nemen met de rechtbijstandsverzekering van je brandpolis. Misschien kunnen zij de buur of de vorige eigenaar aansprakelijk stellen voor de schade.
Wat ik gevonden heb in het B.W.: Art. 694. Wanneer de eigenaar van twee erven waartussen een zichtbaar teken van erfdienstbaarheid bestaat, over een van deze erven beschikt zonder dat het contract enig beding omtrent de erfdienstbaarheid bevat, blijft deze heersend of lijdend voortbestaan ten voordele van het vervreemde erf of op het vervreemde erf.
Art. 695. Ten aanzien van erfdienstbaarheden die niet door verjaring kunnen worden verkregen, kan de titel van vestiging van de erfdienstbaarheid slechts worden vervangen door een titel van erkenning van de erfdienstbaarheid, uitgaande van de eigenaar van het dienstbare erf.
Art. 696. Wanneer men een erfdienstbaarheid vestigt, wordt men geacht alles toe te staan wat voor het gebruik daarvan nodig is.
Zo omvat de erfdienstbaarheid om water te putten uit de bron van een ander, noodzakelijk een recht van overgang.
AFDELING III. - RECHTEN VAN DE EIGENAAR VAN HET ERF WAARAAN DE ERFDIENSTBAARHEID VERSCHULDIGD IS.
Art. 697. Hij aan wie erfdienstbaarheid verschuldigd is, heeft het recht alle werken uit te voeren die nodig zijn voor het gebruik en het behoud van die erfdienstbaarheid.
Art. 698. Deze werken komen te zijnen koste, en niet ten koste van de eigenaar van het dienstbare erf, tenzij de titel van vestiging van de erfdienstbaarheid het tegendeel bepaalt.
Art. 699. Zelfs ingeval de eigenaar van het dienstbare erf bij de titel belast is om op zijn kosten de voor het gebruik en het behoud van de erfdienstbaarheid nodige werken uit te voeren, kan hij zich te allen tijde van die last bevrijden, door het dienstbare erf af te staan aan de eigenaar van het erf waaraan de erfdienstbaarheid verschuldigd is.
Art. 700. Indien het erf, ten behoeve waarvan de erfdienstbaarheid is gevestigd, verdeeld wordt, blijft de erfdienstbaarheid voor ieder gedeelte verschuldigd, maar zonder dat de toestand van het dienstbare erf mag worden verzwaard.
Zo, bij voorbeeld, indien het een recht van overgang betreft, zijn alle medeëigenaars verplicht dit over dezelfde plaats uit te oefenen.
Art. 701. De eigenaar van het dienstbare erf mag niets doen dat zou strekken om het gebruik van de erfdienstbaarheid te verminderen of ongemakkelijker te maken.
Zo mag hij de gesteldheid van de plaats niet veranderen, noch de uitoefening van de erfdienstbaarheid verleggen naar een andere plaats dan die welke voor de erfdienstbaarheid oorspronkelijk was aangewezen.
Indien evenwel die oorspronkelijke aanwijzing voor de eigenaar van het dienstbare erf meer bezwarend mocht zijn geworden of indien zij hem verhindert voordelige herstellingen daaraan te verrichten, kan hij de eigenaar van het andere erf een plaats aanbieden die voor de uitoefening van zijn rechten even gemakkelijk is, en deze mag zulks niet afwijzen.
Art. 702. Anderzijds mag hij die een recht van erfdienstbaarheid heeft, daarvan slechts gebruik maken overeenkomstig zijn titel, zonder aan het dienstbare erf of aan het heersende erf een verandering te mogen aanbrengen waardoor de toestand van het eerstgenoemde zou worden verzwaard.

Voorname groeten,
Jan

robinderidder
Topic Starter
Berichten: 7

#3 , 18 aug 2014 17:06

Dag Jan

Alvast hartelijk bedankt voor je antwoord.

Maar ivm Art 699 en 701 :

Stel dat je buur van slechte wil is of de aannemer die de verbouwingen bij hun heeft gedaan de buis heeft beschadigd (of zelfs verwijderd), kan die evengoed zeggen dat het door slijtage is of een verstopping (je kan het moeilijk nagaan, de buis zit in de grond). En daarna met Art699 de dienstbaarheid afstaan, en zich van alle kosten onttrekken...

Of ben ik verkeerd?

Reclame

robinderidder
Topic Starter
Berichten: 7

#4 , 18 aug 2014 19:20

En hierbij een stuk ivm de erfstdienbaarheden uit de koop akte

https://www.dropbox.com/s/2uosclnjpq9vm ... 0097_n.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Wat mag ik hieruit afleiden? Wie kan ik als aansprakelijke aanduiden? Kan ik hiervoor de rechtsbijstand van de brandverzekering inroepen? Een 'verborgen gebrek' zoals ik in andere topics heb gelezen kan moeilijk, aangezien de waterafvoer deels zichtbaar (van dak naar grond) loopt via de buren. Bij controle door mezelf was de koppeling volledig gebarsten van bovenleiding naar grondleiding. Het water dat in de buis inde grond liep kwam direkt terug wat doet vermoeden dat de buis ergens in de grond beschadigd is.

mava105
Berichten: 22869
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 18 aug 2014 19:56

Gemeenschappelijke dak aflopen worden zelden vermeld als erfdienstbaarheid in een notariële akte.
Vroeger gebeurde dit meestal met een hele rij identieke huisjes, die door een werkgever aan zijn personeel werd verhuurd. Soms tot 4 huizen op
één afloop. De goot liep gewoon door over de hele rij van woningen.
Hier is de enige oplossing gezond verstand. als een eigenaar zijn goot of dak vernieuwd zorgt hij voor een eigen afloop, op eigen kosten, en als een buur een buis beschadigd, hersteld hij die, ook op eigen kosten.

robinderidder
Topic Starter
Berichten: 7

#6 , 18 aug 2014 20:06

Dank voor je antwoord, maar het is niet een gemeenschappelijk dak, het is haar dak dat afloopt via de buren (bestaande situatie). De buren hebben verbouwd en hebben aparte afvoeren voor hun dak die aflopen op de grond vlak naast de muur van het gescheiden perceel (en niet in de riolering) wat ook al een deel de waterschade kan verklaren. Ik zoek hier geen schuldige, maar wil gewoon een oplossing en wil weten wat haar rechten/plichten zijn. Het dak is +- 10 jaar geleden vervangen (ze heeft het huis +- 5 jaar geleden gekocht) van haar dus dat zal nog een tijdje meegaan, en de afvoer verplaatsen via haar perceel is een kostelijke onderneming. Ik vind het nogal raar dat de buren dan haar afvoer (on)bewust afkoppelen en haar met de nodige kosten opzadelen. Gezond verstand zal moeilijk zijn vrees ik, ik heb al proberen te bemiddelen, maar er spelen een heleboel opgekropte frustraties mee vrees ik..

mava105
Berichten: 22869
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#7 , 18 aug 2014 20:41

Breng uw brandverzekering op de hoogte van de waterschade. Zij zullen verder wel alles regelen (hoop ik)

chantika
Berichten: 961

#8 , 18 aug 2014 21:07

Heb je al eens eens laten nazien of het niet gewoon om een verstopping gaat?

Terug naar “Andere”