insijpelend vocht garage

chan13
Topic Starter
Berichten: 2

insijpelend vocht garage

#1 , 05 aug 2014 13:09

In 2006 hebben wij een woning laten bouwen met alleenstaande garage met plat dak. In 2012 besloten we het plat dak te voorzien van zonnepanelen. In dezelfde maand van installatie hebben we ook gyproc aan de binnenzijde geplaatst om de garage af te werken.
Na enkele weken begon op de gyproc platen zwarte vlekken te voorschijn te komen, na 2 maand was het verschrikkelijk. Er was sprake van insijpelend vocht vanop het plat dak. Verzekeringsagenten en expert zijn ter plaatse geweest om het probleem vast te stellen. Ervoor was er nooit sprake van insijpelend vocht. Het moest te maken hebben bij het installeren van de zonnepanelen. Hiervoor werd er een laag kei stenen met een spade aan de kant gelegd. Vermoedelijk met scheuren als gevolg. Eerste redenering expert was condens en geen scheuren in het dak. Gevolg --> volledige afbraak gyproc platen en we moesten het verder opvolgen.
Na 8 maanden bleven de muren en dallen vochtig. Opnieuw verzekering en expert aangesproken. Er volgde een lekdetectie met als resultaat dat er vocht binnensijpeld langs het dak vermoedelijke kleine scheurtjes en een slecht gelegde dak (MDF of zoiets). Er zijn geen zichtbare scheuren. Installateur van zonnepanelen verschuift de schuld door naar de dakwerker. Dakwerker is ondertussen gestopt met zijn activiteiten. Wie is hiervoor aansprakelijk? Ik wil niet opdraaien voor de kosten doordat iemand anders schade heeft aangericht. Verzekeringsagenten zijn ondertussen al maanden met mekaar aan het praten,maar het probleem geraakt niet opgelost omdat geen van beide vindt dat ze in de fout zijn gegaan.

Wat zijn de mogelijke opties?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22869
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 05 aug 2014 15:33

In plaats van de schade als maar erger te laten worden, kan je beter zelf het dak instrijken met een aangepaste coating, te vinden in bijna iedere Doe het zelfwinkel. Kost niet zoveel en voorkomt grotere schade, en je kan het zeer gemakkelijk zelf doen i.p.v. de schuld in iemands schoenen te willen steken. Geen enkel rechter zal na 8 jaar plaatsing nog oordelen dat de MDF slecht worden gelegd, want het dak is tenslotte zeer lange tijd droog gebleven.
Mogelijks ben je wel zelf de veroorzaker door het plaatsen van de gyproc.
Welk soort Gyproc was het? Welke kleur, en hoe dik? Is die garage verwarmd?
Hopelijk voor u de groene variant voor vochtige ruimten, en niet de gewone, die helemaal niet tegen vocht kan.

chan13
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 06 aug 2014 12:13

De gyproc heeft niets te maken met de vochtigheid van de garage. De gyproc is nu verwijderd. Er is zelfs een lekdetectie gebeurd waarbij in het opgemaakt verslag vermeld wordt dat het vocht langs de muren binnensijpeld. Als er een regenbui is, loopt het water na een tijdje langs de muren en over de dallen naar binnen.
De muren waren droog tot dat de zonnepanelen geinstalleerd werden. Met een spade hebben ze de kiezel opzij gedaan voor het plaatsen van de profielen.

Laatste bericht, is dat er een falen is van de dakwerker, maar dakwerker X is gestopt (leeftijd). Zijn deze mensen niet 10 jaar aansprakelijk?
Voortaan moet je geen zelfstandige mensen meer aanwerven die binnen de 10 jaar ermee stoppen.

Reclame

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 06 aug 2014 13:44

Die zijn inderdaad 10 jaar aansprakelijk.

Maar: was het dak + zijn waterdichtheidslaag wel voorzien op het plaatsen van zonnepanelen?

Blijkbaar is er -zoals u zelf aangeeft - een oorzakelijk verband tussen het plaatsen van zonnepanelen en het ontstaan van het probleem. Hierdoor kan de dakbedekker simpelweg verwijzen naar verval van waarborg wegens de werken die achteraf werden uitgevoerd op het dak.

Blijkbaar liggen er MDF platen op het dak. Kunnen die het gewicht van de zonnepanelen wel dragen zonder vervorming (waardoor de waterafvoer ernstig kan worden verstoord)?
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

mava105
Berichten: 22869
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 06 aug 2014 15:33

Gezien er op het dak werken werden uitgevoerd door een andere aannemer, zal dakdekker (of zijn verzekering) iedere schade zeker afwijzen. Wordt een zaakje van lange adem, en mogelijks nog meer schade.
Repeteer op eigen kosten en zwijg er verder over, nu de schade blijkbaar nog gering is. Binnen enige tijd is uw MDF ook rot, en misschien ook nog eens een paar draagbalken, en zijn de kosten nog groter. Reken erop dat een gerechtelijke procedure soms jaaaaaren kan duren.

Terug naar “Andere”