Uit elkaar gaan, hoe en wat?

Slakje
Topic Starter
Berichten: 1

Uit elkaar gaan, hoe en wat?

#1 , 20 jul 2014 11:10

Mijn vriend en ik gaan uit elkaar. We wonen gewoon samen zonder iets geregistreerd te hebben oid. Ik studeer via de VDAB en krijg dus een werkloosheidsuitkering. Mijn vriend werkt fulltime. We hebben samen 2 kinderen.

Mijn vriend is bereid mij te onderhouden tot mijn studie klaar is. Nu heb ik begrepen dat mijn uitkering hoger kan zijn als ik hoofd van het gezin wordt, dus dan zou ik alleen moeten gaan wonen. Klopt dat? En kunnen we de afspraken die we gaan maken omtrent het onderhoud, de kinderen, ... best ergens laten vastleggen? En zoja; waar? Bij wie?

Moet ik een advocaat onder de arm nemen? Of pas wanneer we er samen niet uitkomen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 20 jul 2014 15:53

Vriend dus al niet gehuwd.
Hangt dan af van welke vorm van samenwonen
http://www.juridischforum.be/forum/view ... =8&t=52677" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.belgium.be/nl/familie/koppel ... amenwonen/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.belgium.be/nl/familie/koppel ... eeindigen/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/4 ... 001_AC.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.belgium.be/nl/familie/koppel ... scontract/" onclick="window.open(this.href);return false;

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 22 jul 2014 10:56

”Art.110.§ 1. Onder werknemer met gezinslast wordt verstaan de werknemer die:...2° niet samenwoont met een echtgeno(o)t(e) doch uitsluitend samenwoont met:a) één of meerdere kinderen, op voorwaarde dat hij aanspraak kan maken op gezinsbijslagen voor ten minste één ervan of dat geen onder hen over beroeps- of vervangingsinkomens beschikt...Art.115.§ 1. Het minimum dagbedrag van de werkloosheidsuitkering wordt, voor de werknemer niet bedoeld in artikel 114, § 5, gedurende de eerste en de tweede vergoedingsperiode, bedoeld in artikel 114, vastgesteld op : 1° 33,08(te indexeren) euro voor de werknemer met gezinslast...”(25 NOVEMBER 1991. - Koninklijk besluit houdende de werkloosheidsreglementering).

“Art.374...§ 2. Ingeval de ouders niet samenleven en hun geschil bij de rechtbank aanhangig wordt gemaakt, wordt het akkoord over de huisvesting van de kinderen door de rechtbank gehomologeerd, tenzij het akkoord kennelijk strijdig is met het belang van het kind...”(Burgerlijk Wetboek).

“Art.45.De zaak wordt bij de jeugdrechtbank(van de domicilie van het kind) aanhangig gemaakt : 1. in de aangelegenheden bedoeld in titel II, hoofdstuk II,(=Burgerrechtelijke bepalingen) van deze wet...bij een verzoekschrift ondertekend, al naar het geval door...de vader, de moeder...”(8 APRIL 1965. - Wet betreffende de jeugdbescherming...).

Kopieer daartoe de tekst van art.1034ter Gerechtelijk Wetboek en gebruik deze als invulformulier,mits omzetting in briefvorm. Som daarin omstandig en exact de FEITEN chronologisch op met benadrukking van het belang van het kind. U kan in PRINCIPE dit verzoekschrift indienen en de procedure afhandelen zonder advocaat.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

duma
Berichten: 2871

#4 , 22 jul 2014 11:54

En kunnen we de afspraken die we gaan maken omtrent het onderhoud, de kinderen, ... best ergens laten vastleggen?
Ja, een onderlinge afsrpaak is juridisch gezien niets waard.

En zoja; waar? Bij wie?
Best bij een advocaat, eventueel bij een notaris die het daarna laat homologeren door de rechtbank.
Een advocaat gespecialiseerd in familierecht is de beste keuze, aangezien de kennis van een notaris over specifieke zaken soms wel te wensen overlaat.
Als je samen nog overeenkomt, kan je samen één advocaat nemen.
Je kan dan op voorhand samen beslissen wat je wil en de avocaat zal zorgen dat dit in een juridisch jasje gegeoten wordt en bekijken dat er niets on-wettelijk instaat.

Sowieso hebben jullie steeds co-ouderschap. Dat wil niets meer en minder zeggen dan dat jullie samen moeten beslissen over de belangrijke zaken in het leven van jullie kinderen: opvoeding, verblijf, school, opleiding, hobby's, medsiche ingrepen, ...

Verder is er tegenwoordig ook de voorkeur voor bilocatie (inde volksmond ook week-week genoemd). De rechter zal dit steeds toekennen als een ouder erom verzoekt en als er geen tegenindicaties zijn (bv: drugsverslaving van een van ouders, of misbruik, of ...). Je houdt daar dus ook best rekening mee.

Denk ook eens aan een vakantieregeling e.d., vaak wordt er dan gekozen voor 2 weken/2 weken, omdat je dan een ietz langere periode hebt. Handig als je een reis wil boeken.

Denk ook aan het financiële. Normaal is er bij bilocatie geen alimentatie (=onderhoudsgeld voor de kinderen), tenzij er grote verschillen zijn in inkomsten. In jullie geval zou je dus kunnen stellen dat er misschien alimentatie zou zijn van je ex, voor een bepaalde periode (zolang je studie loopt bv). Verder zijn er ook nog de 'bijzondere kosten': medische ingrepen, schoolkosten, kot, rijbewijs, .... Denk er ook over na hoe je dat wil regelen. Ieder steeds de helft? Wat valt er allemaal onder bijzondere kosten?

Denk ook na over dingen als kleding: wie koopt wat? Bij bilocatie meestal ieder het zijne. Maar wat met jassen en schoenen?
Bij een conservatie regeling (een weekend op 2), koopt de ouder waar de kinderen het meest verblijven meestal de kleding en geeft (voldoende) kleding mee voor dat weekend.

Veel succes met het regelen van de dingen. Het klinkt uit je post alvast dat jullie samen nog kunnen praten. Hopelijk blijft dat zo!

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 22 jul 2014 12:04

In de sectie nuttige documenten vindt u een voorbeeld van een Echtscheiding Onderlinge Toestemming die middels een notaris kan gehomologeerd worden.

Sta me toe er wel op te wijzen dat dit een standaard document is en er in onderlinge overeenstemming gedetailleerder of afwijkend kan aangepast worden. Tevens wens ik er de nadruk op te leggen dat een EOT doorgaans slechts werkt indien er een goede verstandhouding tussen beide ex-partners bestaat.

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”