@mava105 : sinds 2004 is het gebruik van het wettelijke bonus-malussysteem niet meer wettelijk verplicht, dit onder druk van de EU. Verschillende WAM-verzekeraars passen dit principe zeker nog toe en dat is gezien de contractsvrijheid 100% legaal. Ik kies zelf bewust voor een verzekeraar die dit principe toepast, gezien ik al meer dan 10 jaar ongevallenvrij rij en dit dus in mijn voordeel is.
Meer info:
http://www.verzekeringen.be/bonus-malus-autoverzekering" onclick="window.open(this.href);return false;
@verageypen : Een occasionele bestuurder die met jouw wagen rijdt, is verzekerd via jouw verzekering. Als deze een ongeval veroorzaakt (realisatie van het risico), stijgt jouw bonus-malus. Hetzelfde geldt als deze persoon meeverzekerd is als bestuurder. Als iemand op regelmatige basis met uw wagen rijdt, bent u verplicht dit te melden aan de verzekeraar, gezien dit een verzwaring van het risico is. Indien u dit niet doet kan de verzekeraar dekking weigeren bij een ongeval. Als de verzekeraar niet reageert bij een verzwaring van het risico (in principe hebben zij het recht het contract op te zeggen), zijn zij langs hun kant gehouden dit zwaardere risico te dekken.
Op zich is dat toch niet echt oneerlijk? De verzekeraar zorgt dat die bestuurders verzekerd zijn, een WAM-verzekering is immers verplicht... welnu daar staat ook iets tegenover. Verzekeraars zijn geen liefdadigheidsinstellingen.
Wat u hieraan kan doen? Niets, behalve uw niemand met uw wagen laten rijden. Uw vriend kan met zijn bedrijfswagen rijden, als hij met uw wagen rijdt is hij verzekerd. Daar tegenover staat dat uw verplichtingen ook blijven gelden.
Als uw vriend een ongeval heeft met de leasewagen van zijn werk, gaat uw bonus-malus van uw eigen uiteraard niet omhoog.