Schuldbemiddeling

Ice
Topic Starter
Berichten: 240

Schuldbemiddeling

#1 , 30 mar 2014 23:27

Beste forumleden

Wat zijn de rechten van iemand in schuldbemiddeling? Of maw: wat mogen zij verwachten van de bemiddelaar, wat zijn de plichten van een bemiddelaar? Het kan toch niet dat schuldbemiddelaars geen verantwoording dienen af te leggen over het verloop van de schuldbemiddeling en hoe afbetalingen van schulden vorderen? Ook aan de schuldenaren zelf en als zij daarom vragen?

Nergens wordt gewag gemaakt van enige procedure hiervoor zoals:
- een rekening overzicht
- wanneer en welke schulden worden afgelost, de maandelijkse bedragen etc...
Kortom, een volledig overzicht zodat de mensen zelf kunnen opvolgen hoe hun schuldbemiddeling verloopt..

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39719
Juridisch actief: Nee

#2 , 30 mar 2014 23:34

het u het over CSR?
http://www.tussenstap.be/veel_gestelde_ ... g#item_185" onclick="window.open(this.href);return false;

Ice
Topic Starter
Berichten: 240

#3 , 31 mar 2014 13:53

Dat zal ik moeten navragen...het betreft een koppel in loondienst dat reeds een jaar in schuldbemiddeling is bij een advocatenkantoor wegens achterstallen door ziekte/operatie en een werkgever die de papieren niet op tijd in orde bracht.
De vraag blijft eigenlijk wel hetzelfde: hebben ze recht op een overzicht van wat al betaald werd en om op de hoogte gehouden te worden van de gang van zaken? Of zijn er verschillen naargelang het soort bemiddeling?

Reclame

Ice
Topic Starter
Berichten: 240

#4 , 25 apr 2014 00:23

Inderdaad, CSR...

Zoals ik lees in de link hierboven doorgegeven, zijn deze mensen nog niet toe aan de minnelijke aanzuiveringsregeling/plan, na één jaar... :shock:
Waarom dit allemaal zo lang moet duren is een raadsel....
Bovendien moet de schuldbemiddelaar in principe binnen de 6 maand tot een minnelijke regeling komen. Daar kan nog 6 maand bijkomen als daar een goede reden voor is.
Hierover is er geen enkele kennisgeving geweest tot op heden...er was dus blijkbaar een 'goede reden' om het nog eens zes maanden te rekken, dewelke? Geen idee..

Intussen worden er zelfs facturen niet betaald door de bemiddelaar, waardoor er aangetekende ingebrekestellingen komen en er dus zelfs achterstallen bijkomen
Ook de autofinanciering, waar geen achterstal van betaling wàs werd betrokken in de CSR. (blijkbaar moet dit wettelijk, om àlle 'schulden' op te nemen? Een financiering/lening die correct en stipt wordt afbetaald, is geen 'schuld' in die zin..?..Of is dit om de aanstelling van een schuldbemiddelaar te rechtvaardigen omdat er anders niet voldoende schulden zijn?)

De beschikking tot toelaatbaarheid tot CSR beveelt de verzoekers/schuldenaars om hun huur-, onderhouds-, sociale, fiscale- en administratie verplichtingen na te leven...je moet toch eens uitleggen hoe je dàt moet doen als je hele inkomen door de schuldbemiddelaar ingepalmd wordt en je moet leven van leefgeld?!
Om in aanmerking te komen voor de procedure (CSR) moet voldaan zijn aan 2 voorwaarden. Vooreerst dient de schuldenaar zich in een situatie van duurzame schuldoverlast te bevinden.
Tijdelijke financiële problemen zijn niet voldoende
En aan DEZE voorwaarde was niet voldaan: het ging wel degelijk over TIJDELIJKE financiële problemen die opgelost zouden zijn als de administratieve problemen van de werkgever opgelost waren en het achterstallige loon gestort was.
Behalve deze uitzonderlijke, éénmalige tegenslag hebben deze mensen nog nooit financiële problemen gehad waarvoor schuldbemiddeling nodig zou zijn...van 'overmatige schuldenlast' is bijgevolg helemaal geen sprake.

De financiering werd zelfs zonder enige kennisgeving aan de schuldenaar in handen gegeven van een incassobureau. Waarom, vanaf wanneer of voor welke reden en onder welke voorwaarden/afspraken is totaal onbekend.
De bemiddelaar is onbereikbaar voor uitleg..

Hallucinante toestanden waarbij mensen een jaar onwetend worden gehouden over de toestand of vorderingen in hun dossier, immers:
Voor wie tot de collectieve schuldenregeling wordt toegelaten vanaf 23/4/12 gelden volgende nieuwigheden :
- de inkomsten van de schuldenaar komen op een speciale rekening op naam van de schuldenaar, in plaats van op de rekening van de schuldbemiddelaar;
- de schuldbemiddelaar moet ervoor zorgen dat de schuldenaar doorlopend op de hoogte kan zijn van de verrichtingen op en het saldo van die rekening;
- de schuldbemiddelaar moet een kopie van zijn jaarverslag bezorgen aan de schuldenaar.
Tot einde vorige maand waren de schuldenaars zelfs niet op de hoogte van het bestaan van die rekening of de stopzetting van de maandelijkse betalingen voor hun autofinanciering...

Nu is dé vraag: hoe kan men een vrijwillige schuldbemiddeling stopzetten? Daar heeft men toch het recht toe?
Welke procedure dient hiervoor gevolgd te worden?
Is een verzoekschrift ter griffie bij de arbeidsrechtbank neerleggen voldoende?
Of dient de schuldbemiddelaar in gebreke gesteld te worden voor niet-naleving van de verplichtingen als bemiddelaar en er bovendien niet aan de gestelde voorwaarde werd voldaan om in aanmerking te komen voor CSR omdat het om tijdelijke financiële moeilijkheden ging?

Ice
Topic Starter
Berichten: 240

#5 , 25 apr 2014 11:20

Blijkbaar is een schriftelijke melding naar de griffie voldoende om een stopzetting te vragen.

Terug naar “Krediet en Schuldbemiddeling”