pand verkopen met een stedenbouwkundige overtreding

Kiki1880
Topic Starter
Berichten: 12

pand verkopen met een stedenbouwkundige overtreding

#1 , 17 feb 2014 12:08

Het pand bevat enkele stedenbouwkundige overtredingen.
Wat zijn de gevolgen ?
Is er sprake van verjaring? Kan hieraan verholpen worden?
Welk procedure moet men volgen ?Kan men niettegenstaande de
aanwezigheid van bouwovertredingen toch overgaan tot verkoop? Zoja, onder welk
voorwaarden?

bedankt

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
KimSe
Berichten: 697

#2 , 17 feb 2014 12:12

Er zijn tal van "soorten" stedenbouwkundige overtredingen.
Om in te schatten wat de gevolgen mogelijks zouden kunnen zijn zal er toch een preciezere beschrijving moeten gegeven worden van deze stedenbouwkundige overtredingen.

Ik heb ooit geweten van de verkoop van een woning waarbij een bijgebouw zonder bouwvergunning werd opgericht, terwijl dit wel moest.
Partijen hebben in de verkoopsovereenkomst laten opnemen dat de verkopers op hun kosten en verantwoordelijkheid het nodige zouden doen voor regularisatie van de overtreding.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 19 feb 2014 08:18

“Art.6.1.1..Met een gevangenisstraf van acht dagen tot vijf jaar en met een geldboete van 26 euro tot 400.000 euro of met één van deze straffen alleen, wordt de persoon gestraft die :
1° de bij de artikelen 4.2.1 en 4.2.15 bepaalde handelingen hetzij zonder voorafgaande vergunning, hetzij in strijd met de vergunning, hetzij na verval, vernietiging of het verstrijken van de termijn van de vergunning, hetzij in geval van schorsing van de vergunning, uitvoert, voortzet of in stand houdt;
2° handelingen uitvoert, voortzet of in stand houdt in strijd met een ruimtelijk uitvoeringsplan, vermeld in de artikelen 2.2.1 tot en met 2.2.18, met een ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan waarvoor toepassing werd gemaakt van artikel 4.3.2 of 4.4.7, § 1, of met de stedenbouwkundige en verkavelingsverordeningen, vermeld in de artikelen 2.3.1 tot en met 2.2.3, tenzij de uitgevoerde handelingen vergund zijn;
3° als eigenaar toestaat of aanvaardt dat één van de onder 1° en 2° vermelde strafbare feiten worden gepleegd, voortgezet of in stand gehouden;...
De strafsanctie voor het instandhouden van inbreuken, vermeld in het eerste lid, 1°, 2°, 3°, 6° en 7°, geldt niet voorzover de handelingen, werken, wijzigingen of het strijdige gebruik niet gelegen zijn in de ruimtelijk kwetsbare gebieden. Voor de strafbare instandhouding is uitsluitend vereist dat de wederrechtelijke handelingen op het ogenblik van de instandhouding gelegen zijn in ruimtelijk kwetsbaar gebied...”(15 MEI 2009. - Vlaamse codex ruimtelijke ordening).

“Art.6.1.41.§ 1. Naast de straf kan de rechtbank bevelen de plaats in de oorspronkelijke toestand te herstellen of het strijdige gebruik te staken, en/of bouw- of aanpassingswerken uit te voeren en/of een geldsom te betalen gelijk aan de meerwaarde die het goed door het misdrijf heeft verkregen. Dit gebeurt, onverminderd artikel 6.1.7 en 6.1.18, op vordering van de stedenbouwkundig inspecteur of van het college van burgemeester en schepenen op wier grondgebied de werken, handelingen of wijzigingen, vermeld in artikel 6.1.1, werden uitgevoerd. De herstelvordering wordt ingesteld met inachtneming van volgende regelen :...”(15 MEI 2009. - Vlaamse codex ruimtelijke ordening).
Eventueel kan ook regularisatie aangevraagd worden.

Voornoemde instandhouding is een voortdurend misdrijf zodat ‘de verjaring van de strafvordering wegens dit voortdurend misdrijf pas begint te lopen vanaf de beëindiging van de strafbare toestand‘(Cass. 16 mei 1989,R.W. 1989-90,193-194,noot VANDEPLAS,A.).

De aanwezigheid van bouwovertredingen staat de verkoop niet in de weg. De koopakte dient dan de bouwmisdrijven te vermelden en de burgerlijke gevolgen ervan voor verkoper en koper te regelen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Kopen”