kooprecht sociale huurwoning - schattingsprijs onfair ?

Thierry
Topic Starter
Berichten: 3

kooprecht sociale huurwoning - schattingsprijs onfair ?

#1 , 27 dec 2007 21:29

Mijn ouders wensen na 25 jaar huren hun sociale woning aan te kopen. Dit wordt geregeld door het overdrachtenbesluit (zie http://www.vmsw.be/VMSW/particulier.jsp?page=2876)

Het was snel duidelijk dat de huisvestingsmaatschappij weinig voelde voor een verkoop, maar mits wat aandringen hier en daar werd dan toch de procedure in gang gezet.
Enkele weken geleden is een schatter van het registratiekantoor langs geweest en die heeft het huis uitvoerig bekeken.

Nu hebben mijn ouders in al die jaren heel wat werken uitgevoerd aan het huis. Het betreft de plaatsing van een mooie veranda, aanpassen van open zolderkamer tot extra slaapkamer, plaatsen van sierschouw met inbouwhaard, parket en houten plafond, etc.

Wat blijkt nu uit het schattingsverslag ? Al deze werken werden integraal meegenomen bij de bepaling van de huidige waarde van het huis ! (http://www.vmsw.be/VMSW/particulier.jsp?page=2876#6)
Daarbij zou het resultaat bindend zijn voor beide partijen zodat mijn ouders in feite verplicht worden NOGMAALS te betalen voor de eerder door hen uitgevoerde werken !?
Dit lijkt me toch helemaal niet fair, en moet toch ingaan tegen een of ander rechtsbeginsel ?

Is er iemand die in deze materie ervaring of nuttige tips heeft ? Kan er hiermee enige gerechtelijke procedure gestart worden, bvb vrederechter ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Thierry
Topic Starter
Berichten: 3

#2 , 07 jan 2008 19:12

Ai, dat valt hier lelijk tegen.. Deze materie is blijkbaar maar heel weinig bekend. Zal wel aan het publiek liggen waar deze wetgeving betrekking op heeft ; zijn sociale huurders iets te weinig mondig ?

Kan er eventueel iemand een jurist gespecialiseerd in vastgoed of sociale woningmaatschapijen aangeven ?

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 07 jan 2008 20:33

Je moet volgens mij op zoek gaan naar de "leer der uitgaven". Je ouders hebben werken uitgevoerd aan een onroerend goed waarvan ze niet de eigenaar waren. Het Burgerlijk wetboek stelt dat de eigenaar van de grond ook eigenaar wordt van het huis én van alle verbeteringen. Daar bestaan wel uitzonderingen op: men maakt een onderscheid tussen noodzakelijke uitgaven (die zijn in principe te vergoeden aan wie de kosten maakte);
nuttige uitgaven en weelde-uitgaven.

Daarbovenop komt het bewijsprobleem.

Zie cursussen genre "Het onderscheid der goederen".

Reclame

Thierry
Topic Starter
Berichten: 3

#4 , 07 jan 2008 23:06

Op basis van uw reactie kwam ik na enig zoeken uit op volgend werk :
http://www.intersentia.be/zoekdetail.asp?pid=1465

Denkt u dat ik hier relevante informatie in zou kunnen aantreffen ?

Alvast bedankt voor uw hulp !

wolf2
Berichten: 2071

#5 , 08 jan 2008 22:02

Wellicht, maar toch vrij breed qua onderwerpen. Stuur me eens een privé-bericht met een faxnr of een e-mailadres; ik heb op mijn werk wel een specifieke cursus liggen die kan dienen waaruit ik U dan de betrokken bladzijden zal mailen of faxen.

Terug naar “Kopen”