VERBREKING HUUR OVEREENKOMST

bos1
Topic Starter
Berichten: 40

VERBREKING HUUR OVEREENKOMST

#1 , 12 sep 2013 23:45

:wink:
Hallo iedereen,
mijn probleem,
ik heb een huurovereenkomst zonder einddatum,met bijkomend Voorkooprecht op het goed.
ik ben er nu juist 12 maand ... en ontvang een aangetekende brief van de verhuurder, dat ik eind deze maand de woning moet vrij maken.
zonder opgave van enige reden.
ik heb geen huurachterstand.
hoe moet ik daar best op reageren.
DANK BIJ VOORBAAT.
MVG :shock: :shock:
BIJKOMENDE INFO op advies van de Moderator!.
de overeenkomst is een vrij eenvoudig opgemaakt docum.die niet is geregistr.geworden door de verhuurder,opgemaakt in 2 exempl.
waarvan de verhuuuder nu zegt het niet meer te bezitten.
de geest van de overeenkomst was;
ik huur het goed, (bosgebied) (dus tweifel over de egaliteit van de vergun).dus na de huurperiode en alles blijkt O.K kan ik kopen...
niet O.K blijf ik huren.
Dus het is niet O.K ( gemeente probleem) ik koop dus niet.... maar wil er dus wel blijven wonen als huuder, ( ingeschreven als woonst nu)
dat zint de verhuurder niet, en verbreekt de overeenkomst , door de eenvoudige opzeg brief , maar zonder enige reden te vermelden.

ik lees dat ik zou (dagvaarden) ? voor verbreking en schade vergoeding vragen op 1 de huurverbreking 2 het verlies van het voorkooprecht.
Laatst gewijzigd door bos1 op 13 sep 2013 11:26, 1 keer totaal gewijzigd.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#2 , 13 sep 2013 00:02

¨Deze huuropzeg is onwettig en bijgevolg nietig. Best zo vlug mogelijk een AS sturen dat je niet akkoord bent met deze opzeg daar deze onwettig is.
Zie huurwetgeving: http://justitie.belgium.be/nl/binaries/ ... 138431.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

Vandebos
Berichten: 16087

#3 , 13 sep 2013 11:38

Kan je de clausule die de duurtijd van de huur behandelt eens exact overnemen?

Is jou kopie van het contract getekend door de verhuurder?

Staat in het contract een verbod tot domiciliëring?

Reclame

bos1
Topic Starter
Berichten: 40

#4 , 13 sep 2013 11:59

hallo,
1). de duurtijd is niet vermeld...dus gewoon aangegaan ...vanaf heden.1 Sept 2012 en na ontvangst van de betaling.
2).ja en met gelezen en goedgekeurd op 2 exempl.
3).staat vermeld , als hoofdverblijfplaats
uw antw. tegemoetziende
mvg

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#5 , 13 sep 2013 12:05

vandebos schreef: Is jou kopie van het contract getekend door de verhuurder?zeer belangrijk,
je hebt wel geluk dat de verhuurder spreekt in zijn AS over de huurverbreking en zeker u bewijzen bijhouden van u huurbetalingen waar de verhuurder toch 1 jaar mee akkoord is gegaan.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#6 , 13 sep 2013 12:08

Dan is de huuropzeg totaal onwettig en bijgevolg nietig, stel u verhuurder in gebreke de moderator vandebos zal er wel meer uitleg over geven hoe je dit best doet.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

bos1
Topic Starter
Berichten: 40

#7 , 13 sep 2013 12:15

antw.
er staat exact;
met ingang van.1sept ..... en betaalbaar ........ per jaar !.
denk dus wel dat ie dus niet moet zeggen dat het voor 1 jaar was.

Vandebos
Berichten: 16087

#8 , 13 sep 2013 12:21

Aangezien er geen termijn in het huurcontract staat en u er effectief uw hoofdverblijfplaats heeft handelt het bij wet om een contract van 9 jaar.
Vanuit die optiek dient de verhuurder art 3 van de woninghuurwet te respecteren en is het verbreken van het huurcontract enkel mogelijk op het einde van een driejarige periode en dan nog onder een resem van bij wet opgelegde voorwaarden.
Art. 3. Duur van de huurovereenkomst.
§ 1. Elke huurovereenkomst bedoeld in artikel 1 wordt geacht te zijn aangegaan voor een duur van negen jaar.
De huurovereenkomst eindigt na het verstrijken van een periode van negen jaar indien ten minste zes maanden voor de vervaldag door één van beide partijen een opzegging wordt betekend.
Indien binnen deze termijn geen opzegging wordt betekend, wordt de huurovereenkomst telkens onder dezelfde voorwaarden voor een duur van drie jaar verlengd.
§ 2. De verhuurder kan de huurovereenkomst evenwel te allen tijde beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden, indien hij voornemens is het goed persoonlijk en werkelijk te betrekken of het op dezelfde wijze te laten betrekken door zijn afstammelingen, zijn aangenomen kinderen, zijn bloedverwanten in opgaande lijn, zijn echtgenoot, door diens afstammelingen, bloedverwanten in opgaande lijn en aangenomen kinderen, door zijn bloedverwanten in de zijlijn en de bloedverwanten in de zijlijn van zijn echtgenoot tot in de derde graad. (Wordt de opzegging gegeven opdat bloedverwanten in de derde graad het goed kunnen betrekken, dan kan de opzeggingstermijn niet verstrijken voor het einde van de eerste driejarige periode vanaf de inwerkingtreding van de huurovereenkomst.) <W 1997-04-13/43, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 31-05-1997; zie evenwel W 1997-04-13/43, art. 15>
De opzegging vermeldt de identiteit van de persoon die het goed zal betrekken en de band van verwantschap met de verhuurder. (Deze laatste moet op verzoek van de huurder de band van verwantschap bewijzen. De verhuurder moet aan dit verzoek voldoen binnen een termijn van twee maanden te rekenen van de kennisgeving ervan; zoniet kan de huurder de nietigverklaring van de opzegging vorderen. Die vordering moet op straffe van verval uiterlijk twee maanden voor het verstrijken van de opzeggingstermijn worden ingesteld.) <W 1997-04-13/43, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 31-05-1997; zie evenwel W 1997-04-13/43, art. 15>
(Het goed moet binnen een jaar na het verstrijken van de opzegging door de verhuurder of, in geval van verlenging, na de teruggave van het goed door de huurder, worden betrokken. Het goed moet gedurende ten minste twee jaar werkelijk en doorlopend betrokken blijven.) <W 1997-04-13/43, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 31-05-1997; zie evenwel W 1997-04-13/43, art. 15>
Indien de verhuurder, zonder het bewijs te leveren van buitengewone omstandigheden, binnen de gestelde termijn en voorwaarden de betrekking van het goed niet verwezenlijkt, heeft de huurder recht op een vergoeding die gelijk is aan achttien maanden huur.
(De partijen kunnen evenwel overeenkomen om de mogelijkheid van vroegtijdige beëindiging uit te sluiten of te beperken.) <W 1997-04-13/43, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 31-05-1997; zie evenwel W 1997-04-13/43, art. 15>
§ 3. Bij het verstrijken van de eerste en de tweede driejarige periode kan de verhuurder de huurovereenkomst beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden indien hij voornemens is het onroerend goed of een gedeelte ervan weder op te bouwen, te verbouwen of te renoveren, op voorwaarde dat die werkzaamheden :
- worden uitgevoerd met eerbiediging van de bestemming van het goed die voortvloeit uit de wets- en verordeningsbepalingen inzake stedebouw;
- worden uitgevoerd aan het door de huurder bewoonde gedeelte en
- meer kosten dan drie jaar huur van het verhuurde goed ofwel, indien het gebouw waarin dit goed gelegen is uit verscheidene verhuurde woningen bestaat die aan dezelfde verhuurder toebehoren en die van de werkzaamheden ongerief hebben, meer kosten dan twee jaar huur voor al die woningen samen.
(Met het oog op het goede verloop van de werken kan de verhuurder van verscheidene woningen in eenzelfde gebouw te allen tijde verscheidene huurovereenkomsten beëindigen, met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden, voor zover de huurovereenkomst niet tijdens het eerste jaar wordt opgezegd.) <W 1997-04-13/43, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 31-05-1997; zie evenwel W 1997-04-13/43, art. 15>
De verhuurder moet aan de huurder kennis geven van, ofwel de hem verleende bouwvergunning, of een omstandig bestek, of een beschrijving van de werkzaamheden samen met een gedetailleerde kostenraming, of een aannemingsovereenkomst.
(De werken moeten worden aangevat binnen zes maanden en worden beëindigd binnen vierentwintig maanden na het verstrijken van de opzegging door de verhuurder of, in geval van verlenging, na de teruggave van het goed door de huurder.) <W 1997-04-13/43, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 31-05-1997; zie evenwel W 1997-04-13/43, art. 15>
Indien de verhuurder, zonder het bewijs te leveren van buitengewone omstandigheden, binnen de gestelde termijn en voorwaarden de werken niet uitvoert, heeft de huurder recht op een vergoeding die gelijk is aan achttien maanden huur.
Op verzoek van de huurder is de verhuurder verplicht hem kosteloos de documenten mede te delen waaruit blijkt dat de werken overeenkomstig de bij deze paragraaf gestelde voorwaarden zijn uitgevoerd.
De partijen kunnen evenwel overeenkomen om de mogelijkheid van vroegtijdige beëindiging uit te sluiten of te beperken.
§ 4. Bij het verstrijken van de eerste en de tweede driejarige periode kan de verhuurder de huurovereenkomst beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden, zonder motivering, maar met betaling van een vergoeding.
Deze vergoeding is gelijk aan negen dan wel zes maanden huur naargelang de overeenkomst een einde neemt bij het verstrijken van de eerste of de tweede driejarige periode.
De partijen kunnen evenwel overeenkomen om deze mogelijkheid van vroegtijdige beëindiging uit te sluiten of te beperken.
§ 5. De huurder kan de huurovereenkomst op ieder tijdstip beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van drie maanden.
Indien de huurder de huurovereenkomst evenwel beëindigt tijdens de eerste driejarige periode, heeft de verhuurder recht op een vergoeding. Die vergoeding is gelijk aan drie maanden, twee maanden of één maand huur naargelang de huurovereenkomst een einde neemt gedurende het eerste, het tweede of het derde jaar.
(Zolang het huurcontract niet geregistreerd is na de termijn van twee maanden bedoeld in artikel 32, 5°, van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten, zijn zowel de in het eerste lid bedoelde opzeggingstermijn als de in het tweede lid bedoelde vergoeding niet van toepassing.) <W 2006-12-27/30, art. 73, 004; Inwerkingtreding : 01-07-2007>
(Wanneer de verhuurder de huurovereenkomst beëindigt overeenkomstig de §§ 2 tot 4, kan de huurder op zijn beurt de huurovereenkomst te allen tijde beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van een maand. In dat geval is hij de vergoeding bedoeld in het vorige lid niet verschuldigd.) <W 1997-04-13/43, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 31-05-1997; zie evenwel W 1997-04-13/43, art. 15>
§ 6. (In afwijking van § 1 kan de huurovereenkomst schriftelijk worden gesloten voor een duur die korter is dan of gelijk aan drie jaar.
Die huurovereenkomst is niet onderworpen aan de bepalingen van de §§ 2 tot 5.
Zij kan slechts eenmaal, enkel schriftelijk en onder dezelfde voorwaarden, worden verlengd zonder dat de totale duur van de huur langer dan drie jaar mag zijn.
Zij wordt beëindigd mits een van de partijen ten minste drie maanden voor het verstrijken van de in de overeenkomst bepaalde duur een opzegging betekent.
Niettegenstaande enig andersluidend beding of andersluidende overeenkomst, wordt bij ontstentenis van een tijdig berekende opzegging of indien de huurder het goed blijft bewonen zonder verzet van de verhuurder, zelfs in de veronderstelling dat een nieuwe huurovereenkomst wordt gesloten tussen dezelfde partijen, de huurovereenkomst geacht te zijn aangegaan voor een duur van negen jaar te rekenen van de datum waarop de aanvankelijke huurovereenkomst van korte duur in werking is getreden en is zij derhalve onderworpen aan de §§ 1 tot 5. In dat geval blijven de huurprijs en de andere voorwaarden dezelfde als die welke bepaald waren in de aanvankelijk gesloten huurovereenkomst van korte duur, zulks onverminderd de toepassing van de artikelen 6 en 7.) <W 1997-04-13/43, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 31-05-1997; zie evenwel W 1997-04-13/43, art. 15>
§ 7. In afwijking van § 1 kan de huurovereenkomst tevens bij geschrift worden gesloten voor een termijn die een duur van negen jaar te boven gaat.
Die huurovereenkomst loopt ten einde bij het verstrijken van de overeengekomen termijn mits een van de partijen ten minste zes maanden voor de vervaldag een opzegging betekent.
Als binnen die termijn geen opzegging wordt betekend, wordt de huurovereenkomst telkens onder dezelfde voorwaarden voor een duur van drie jaar verlengd.
De vergoeding die met toepassing van artikel 3, § 4, is verschuldigd door de verhuurder die, bij het verstrijken van de derde driejarige periode of van een volgende driejarige periode, een einde maakt aan de huurovereenkomst, is gelijk aan drie maanden huur.
(§ 8. In afwijking van § 1 kan de huurder een schriftelijke huurovereenkomst sluiten voor het leven. Die huurovereenkomst eindigt van rechtswege bij het overlijden van de huurder. Die huurovereenkomst is niet onderworpen aan de bepalingen van de §§ 2 tot 4, tenzij partijen anders overeenkomen.) <W 1997-04-13/43, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 31-05-1997; zie evenwel W 1997-04-13/43, art. 15>
(§ 9. In alle gevallen waarin een opzegging te allen tijde kan worden gedaan, neemt de opzeggingstermijn een aanvang de eerste dag van de maand die volgt op de maand tijdens welke de opzegging wordt gedaan.) <W 1997-04-13/43, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 31-05-1997; zie evenwel W 1997-04-13/43, art. 15>
In uw geval zou ik:

- het huurcontract zelf gaan registreren (kost je € 25)
- de verhuurder een AS zenden waarin u hem vriendelijk meedeelt dat u zijn opzeg correct heeft ontvangen, doch dat u deze in zijn geheel dient te betwisten wat betreft de geldigheid ervan aangezien hij op alle punten in druist tegen de voorwaarden waaronder overeenkomstig art 1 en 3 van de woninghuurwet een opzeg kan gegeven worden voor dergelijk geregistreerd contract. Dat u de verhuurder vriendelijk aanraadt de wetgeving te raadplegen en volgens de bij dwingend recht vastgelegde regels en bepalingen ten gepaste tijde zijn opzeg te geven, rekening houdend met de met dwingend recht vastgelegde opzegperiodes en schadevergoedingen. Dat u bij volharding in deze opzeg verplicht zal zijn om op zijn kosten het vredegerecht in te schakelen.

U sluit af met "enkel voor de goede orde en om kennisname te garanderen wordt dit schrijven u zowel aangetekend als per gewone post bezorgd."

Met vriendelijke groeten uiteraard.

Fore
Berichten: 1298

#9 , 13 sep 2013 12:35

Uitgebreide folder huurwetgeving:

http://justitie.belgium.be/nl/binaries/ ... 138431.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
"Lachen is de kortste afstand tussen mensen." - J.F.Kennedy

bos1
Topic Starter
Berichten: 40

#10 , 13 sep 2013 13:07

bedankt alvast,
nu nog registr.?
ik heb al meerdere pogingen gedaan om tot een overeenkomst te komen......tot huur verhogen toe,..... verhuurder antw. zelfs niet
feit is dat ik (dacht) hier lang te gaan wonen (9j) ben nu + 70j. dus .......
ik deed hier al flinke kosten +- 10000€. en als ze er zelf komen inwonen heb ik het zitte...
zou ik dus nu niet beter weggaan en schadeverg.vragen ?
ik heb op een site van Univ. Gent gelezen ( maar is ingewikkeld) gelezen dat gegeven Voorkooprecht leid tot schadeverg. van 20% op de som!
som welke in mijn overeenkomst is vermeld!,
ook daar iets begrepen van ... voorkoopr. geven is zoiets als zijnde reeds verkocht maar met uitgesteld relais ?.
allemaal nogal ingewikkeld voor mijn oude kop héhé.

bos1
Topic Starter
Berichten: 40

#11 , 13 sep 2013 13:10

nog;
kan ik de overeenkomst laten registr. als ik er maar ééntje heb ?

Vandebos
Berichten: 16087

#12 , 13 sep 2013 13:52

Natuurlijk. zolang er maar de handtekening van beide partijen op staat.

bos1
Topic Starter
Berichten: 40

#13 , 22 sep 2013 12:33

Hallo,
Info aan de Moderator !

Ik heb de overeenkomst laten registr.
Het is kosteloos... als het voor een woonhuis is, en € 50 als het over een koop gaat.
Verder naar de griffie geweest endaar kreeg ik de raad gewoon niets te doen.. afwachten.
mvg

Vandebos
Berichten: 16087

#14 , 22 sep 2013 13:18

Door niets te doen geeft u in feite een stilzwijgende toestemming. U dient de opzeg te betwisten voor uw eigen bescherming mocht de verhuurder naar de rechtbank stappen.

bos1
Topic Starter
Berichten: 40

#15 , 22 sep 2013 15:58

oeps,
alhoe dat je mij dat zegt dus....
in feitte dacht ik ook in die richting, maar ja de ene zus de andere zo pffft.
ik ga dus de ( aanval) maar zelf beginnen ... best via de Vrede Rechter zeker ?
nogmaals dank.
ps. zou je eens willen zien naar mijn ( nieuw ) geplaatst probleem.

Terug naar “Huren”