#4 , 07 sep 2013 00:19
De verzekeraar kan zich inderdaad dit recht voorbehouden.
Om het recht op terugvordering (regresrecht) ook effectief te kunnen uitoefenen, moet zij echter wel aan aantal strikte voorwaarden voldoen.
Eerst en vooral moet de verzekeraar u onmiddellijk op de hoogte brengen van het feit dat zij wilt terugvorderen wat zij zelf betaalde. Doet zij dit niet of niet op tijd, dan vervalt het recht op terugvordering van de verzekeraar. Dit is de brief die u ontving.
Wilt de verzekeraar effectief terugvorderen, dan moet ze bewijzen dat de algemene voorwaarden haar dit toelaten en dat deze voorwaarden ook effectief door u als consument werden aanvaard. De polis dient door u ondertekend te zijn en u moet de polisvoorwaarden hebben aanvaard.
In principe gebeurt regres in de verplichte verzekering (d.i. verzekering voor schade aan anderen, dus niet het eigen voertuig) bovendien enkel in geval van dronkenschap, niet voor loutere intoxicatie. In dat geval moet de verzekeraar opnieuw aantonen dat u in staat van dronkenschap verkeerde.
U zal dus de dagvaarding voor de rechtbank moeten afwachten en nagaan of u effectief wordt vervolgd voor dronkenschap. Indien niet, lijkt regres mij moeilijk haalbaar.
Weet bovendien dat u in de meeste gevallen recht hebt op bijstand van een advocaat naar keuze en dit zowel op strafgebied (boetes, rijverbod,...) als in de zaak tegen uw verzekeringsmaatschappij.
Edit: tikfouten