Van koop afzien zonder overeenkomst te tekenen

Joerie Q.
Topic Starter

Van koop afzien zonder overeenkomst te tekenen

#1 , 19 apr 2013 11:43

Hallo,

Dit is wat ik meemaakte. X-aantal dagen geleden reageerde ik op een zoekertje.
Het gaat hier om de verkoop van een voertuig. Ik kreeg snel antwoord dat ik mocht gaan kijken.
Enkele dagen later ga ik kijken, samen met mijn vriendin en mijn broer. Ik onderhandel met de man die zijn voertuig verkoopt.
We komen een prijs overeen, en ik vraag hem zijn te koop gestelde voertuig nog een weekje aan de kant te houden om alles te regelen.
De dag erna ben ik een gesprek begonnen met een van mijn collega's die dagdagelijks bezig is te koop gestelde motoren.
Tijdens het gesprek kwam het erop neer dat de prijs die we mondeling hadden overeen gekomen toch te hoog lag. En dat het een minder goede zaak was.
Nu, ik moet eerlijk zijn, dat vond ik al van in de beginne. Ik stelde de man die zijn voertuig verkoopt, één dag na het bezoek op de hoogte dat ik geen interesse meer had.
Dit via mail, dat ik iets op papier heb. Ik kan u tonen wat meneer mij terugstuurde:

Beste,


Voila, dat bedoel ik dan, we komen een prijs overeen en jij besluit om hem te kopen en dan krappel je nu terug.
Ik heb het je nog gezegd dat ik daar niet tegen kon.
Ik heb het je zelfs nog enkele keren gevraagd en je wou hem echt kopen, je was 100% zeker!
We hebben een verkoopsovereenkomst, dus je kan niet anders dan de motor kopen.
Ik heb ondertussen zelf al een bestelwagen gekocht en ik heb ook het geld nodig (tegen volgende week), anders zit ik erg in de problemen door jouw schuld!
Ik wil tegen mijn zin nog iets van de prijs doen want ik moet het geld echt hebben.
4250€ is echt een schandalige prijs, dat is een prijs voor een slecht onderhouden motor met krassen en blutsen en roest en kale banden, met veel km's en zonder één opties. En dat is de mijne niet en daar zijn we het over eens!
Als we er samen niet uitkomen kan ik in absolute nood en echt tegen mijn zin kan ik niet anders dan verdere stappen te ondernemen. Ik heb namelijk al je gegevens en ook een verkoopsovereenkomst opgenomen met mijn gsm en dat is ook rechtsgeldig voor de rechtbank. Ik hoop ten zeerste dat het zo'n vaart niet zal lopen.
Met alle respect maar jij komt je afspraken niet na en daardoor kom ik in de problemen en als je eerlijk bent zou je daar ook niet tevreden mee zijn.
Gekocht is gekocht en ik moet nu nog van de prijs doen omdat jij veranderd van mening.

Sorry maar zo lukt dat niet!



Groeten,
Andy


In de eerste plaats was ik geshockeerd dat hij mij zo'n antwoordde. Wat er in zijn mail staat klopt aan geen kanten.
Ik heb geen overeenkomst getekend, ik heb ook geen voorschot gegeven, en heb hem zeker niet de toestemming gegeven mijn gesprek met zowel mijn broer, mijn vriendin als met hem op te nemen.
Ook beweert hij mijn gegevens te hebben, wel daar klopt ook niets van. Het enige wat hij weet is mijn e-mailadres. Mocht hij dan toch aan mijn telefoonnummer of adres geraken zal het via opzoekwerk moeten gebeuren. Ik heb hem niets van mijn persoonlijke gegevens gegeven.
Ik sta in twijfel wat ik hiermee doe. Kan dit zomaar dat iemand zich zodanig, naar eigen zeggen, in de nesten steekt en dat dan in een ander zijn schoenen schuift?
Volgens mijn weten, is een opname die door een niet beedigd persoon gemaakt wordt, niet rechtsgeldig. En wordt dit dan niet schending van de privacy genoemd?
Graag een woordje uitleg hiervan.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Veebee
Berichten: 565

#2 , 19 apr 2013 11:49

Een mondelinge overeenkomst is ook een overeenkomst, dus wat de verkoper zegt klopt.
Het is alleen moeilijker te bewijzen, maar als hij het gesprek opgenomen heeft, is dit een zeer duidelijk bewijs.
Een gesprek mag opgenomen worden als een van beide gesprekspartners hiervoor zijn akkoord geeft, in dit geval de verkoper zelf.

Maar eerlijk, geef toch gewoon toe dat u zich onder een gemaakte afspraak wil halen met excuses?
De verkoper heeft blijkbaar genoeg ervaring met dit soort verhalen, dus logisch toch en zeker ook omdat hij meermaals gevraagd heeft naar je koopbereidheid?

Hij heeft inderdaad al je contactgevens, zo blijkt uit de e-mail dus aan jou te beslissen wat je doet, maar voor de rechtbank is er heel veel kans dat jij de pineut gaat zijn.

Tracht een overeenkomst tot schadevergoeding te bereiken en zet dit op papier, getekend door beide partijen. Meestal is dit bvb 10% van het afgesproken bedrag dacht ik.

Xastheron
Berichten: 719

#3 , 19 apr 2013 12:05

1) U had blijkbaar een akkoord gesloten over goed en prijs, al zei het mondeling. Hierdoor komt een verbale overeenkomst tot stand. Door uw mail hebt u bevestigd dat u een overeenkomst hebt gesloten, dus er is minstens al een begin van bewijs.
2) Het betalen van een voorschot is niet noodzakelijk bij een overeenkomst. Het wordt algemeen gevraagd door verkopers om zich in te dekken naar gemaakte kosten indien de koper de boel opblaast.
3) De verkoper neemt zelf deel aan het gesprek, mag bijgevolg het gesprek opnemen omdat 1 der partijen akkoord gaat met het opnemen (namelijk hijzelf). Dit kan natuurlijk ook bluf zijn.
4) Stop jouw eigen naam eens in een zoekopdracht op het internet, misschien kom je dan op jouw telefoonnummer of adres uit? Of via de witte gids? Indien dit het geval is, kan je het moeilijk schending van de privacy noemen als hij het op dergelijke manier gevonden heeft.

**Post +/- gelijk met die van Veebee verstuurd: veel aspecten zijn bijgevolg herhaald**

Reclame

Terug naar “Consumenten Koop”