School veranderen door gezondheid ouder en pesten op school

Sorcha
Topic Starter
Berichten: 4

School veranderen door gezondheid ouder en pesten op school

#1 , 23 mar 2013 22:24

Vier jaar geleden heeft de jeugdrechtbank de uitspraak gedaan ivm verblijf van mijn kinderen. Om de 14 dagen en halve vakanties bij de papa, de rest bij mij.

Ondertussen ben ik sinds twee jaar verhuisd maar de papa heeft hier nooit een probleem mee gehad.
De school waar mijn kinderen gaan in mijn vorige verblijfplaats vond hij sinds intrede nieuwe vriendin wel een probleem (hij heeft nochtans wel zijn goedkeuring gegeven voor inschrijving daar). De kinderen hebben zelfs in een klasgesprek verteld dat ze het iegenlijk niet fijn vinden dat hun vader vind dat ze op een slechte school zitten...Ik liet mijn kinderen op die school nadat we verhuisd waren (maar 10 minuutjes rijden, vriendjes, ...)

Nu heb ik ook al veel jaren een chronische ziekte waardoor het soms heel moeilijk is om met de auto te rijden, de laatste maanden is dit ook veel erger geworden en ik heb dit schooljaar al veel beroep moeten doen op derden om de kinderen op tijd op school te krijgen (is mij ook al niet gelukt omdat er niemand kon helpen op dat moment).
Ik besprak het idee om de kinderen in dit dorp naar school te laten gaan met hun vader en hij zei dat dit heel goed was en dat het maar zo snel mogelijk moest gebeuren gezien het niveau van de school waar ze nu nog gaan). De kinderen willen ook naar deze school gaan.
Ik vertelde hem tijdens dat gesprek ook over het oudercontact ivm rapport omdat hij vergeten was naar die afspraak te gaan. Niet alles superpositief maar kinderen zijn dan ook geen robots.

Ik vertel de kinderen dat ze na de vakantie van school zullen veranderen en vooral de jongste is superblij, zegt danku mama... Rare reactie vond ik toch wel. Blijkt nu dat er erg gepest wordt in de klas... Kind vertelt mij een aantal zaken en ik vind dat de papa dit ook moet weten.
Volgende morgen heeft kind heel heftige paniekreactie zodat ik er zelfs een dokter bij haal. Kind vertelt nog meer over het pesten en alweer vind ik dat de papa dit ook moet weten. Kind vertelt mij nog meer over het pesten en 'wil nooit meer terug naar daar'.
Ik breng ook de oude school op de hoogte van wat er gebeurt (deze ondernemen actie), een aantal andere ouders hebben ook kinderen die problemen hebben met/door dezelfde pesters.

De nieuwe school breng ik ook op de hoogte, de papieren voor overstap moeten enkel nog door de papa getekend worden. So far, so good.
Tot blijkt dat de nieuwe vriendin het nodig gevonden heeft om de school en het clb een boze mail te sturen in naam van de papa. Ze heeft de papa overtuigd dat zijn kind eigenlijk maar iets verzonnen heeft, ik iets verzonnen heb over wat er gezegd is tijdens het oudercontact want de juf zegt dat ze bepaalde dingen niet gezegd heeft...(wat ook perfect mogelijk is want wat ik tegen de papa gezegd heb staat wel erg ver af van de versie die papa en vriendin nu gebruiken). De directie heeft mij opgebeld om te vragen waarom ik niet de waarheid heb verteld (heb ik dus wel).
De vriendin laat ook weten dat het kind ook nergens tegen kan en dat ze deze week nog naar de juf belt om eindelijk de waarheid te weten over de leugens. Ze eist ook een gesprek met school en clb en de ouders van de pesters om eens goed te zeggen dat de school in fout is en om de ouders te zeggen dat ze niets waard zijn.

Best tegenstrijdig, sommige reacties die ik hier al beschreven heb, maar zo is het helaas wel...

Mijn vragen zijn nu:
1. Mag de school aan de vriendin van de papa zomaar informatie geven?
2. Mijn gezondheid zal ongetwijfeld ingeroepen worden om opnieuw een rechtszaak te openen ivm hoederecht (de vriendin is jaloers op mij omdat ik van haar partner onderhoudsgeld krijg voor nb zijn kinderen en zij niets krijgt van de vader van haar kind; mevrouw heeft fijntjes vermeld dat ze 'haar' geld niet meer wil geven aan mij en dat ze wacht op genoeg bewijs om de kinderen naar daar te laten komen. Moet er wel bij zeggen dat de papa dit nog wel geprobeerd heeft want 'altijd zijn geld moeten afgeven'...) Is het wettelijk dat de school iets op papier (mail) zet waar vb mijn gezondheid in besproken word?
3. heeft de vriendin eigenlijk wel iets te willen ivm afspraken regelen met de school?
4. kan mijn kinderen toch naar de school hier laten gaan ook als hij niet zou willen tekenen voor inschrijving?

groetjes,
Sorcha

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Hawkee
Berichten: 160

#2 , 24 mar 2013 09:13

om de 14 dagen een weekend bij de vader?
indien ja:
1: de school mag alleen informatie geven aan de ouders en niet aan derden (privacywet)
2: school mag niet tussen de ouders komen, moet onpartijdig zijn
3: neen, maar als ze alles stuurt (mail, brief, e.d.) in de vader zijn naam is het moeilijk te bewijzen
4: ja, als je geen co-ouderschap hebt, en dan bij de inschrijving wel de vader zijn gegevens noteren zodat ze hem ook kunnen contacteren bij problemen, oudercontact, e.d.

Sorcha
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 24 mar 2013 09:41

Om de 14 dagen een weekend bij de vader, klopt.
1. hoopte ik al
2. loopt dus inderdaad mis
3.doet ze inderdaad, maar ik betwijfel ten zeerste of ze haar stem genoeg kan vervormen om te klinken als hij :-)
4. ok

Ik ga deze week nog eens met oude school en leerkracht praten om bepaalde dingen in perspectectief te zetten.

Reclame

eylis
Berichten: 8991

#4 , 25 mar 2013 09:21

hawkee, je antwoord ivm munt 4: als een ouder géén co-ouderschap heeft, moet je wel even verduidelijken.
situaties waar ouders géén co-ouderschap hebben komen nog zeer zelden voor; daarvoor moet er een grondig onderzoek en gerechtelijke beslissing zijn; Meestal is dat in gevallen waar er echt sprake is van zware verwaarlozing of misbruik of gevaarlijk gedrag mbt de kinderen.

enne sorcha. als de vader denkt een zaak aan te kunnen vatten ivm "hoederecht" in het kader van je gezondheid zal hij van een kale thuiskomen. Hoederecht bestààt niet meer in de wetgeving.
Als hij zou willen/ proberen een andere verblijfsregeling aan te vragen: dat kan wel: hij heeft als vader het wettelijk recht de kinderen ook te kunnen opvoeden. Op dat recht kan hij zich baseren om een andere verblijfsregeling voor de kinderen te vragen; een rechter onderzoekt dan of het kan. en waarschijnlijk is dat ook zo. Maar op basis van je gezondheid zal dat niet gebeuren. Het is geen geldige reden en het is ook niet nodig om dat te beslissen op basis van dat argument.

Je kan aan de school herinneren dat ze enkel communicatie van de wettige ouders in overweging moet nemen . (dus van jou en de papa) De stiefmoeder heeft wettelijk gezien geen poot om op te staan om naar de school mails/brieven te sturen mbt de kinderen. dus als ze nu een mail stuurt in naam van de vader. Dat is onzin.Ze kan mails/brieven sturen in naam van de paus. Het is nog altijd géén communciatie van de vader zelf. en dat je dus om de serenetiteit te bewaren vraagt dat er enkel gecommuncieerd wordt over de kinderen tussen de school en de ouders.

Hawkee
Berichten: 160

#5 , 25 mar 2013 15:57

@eylis ikzelf heb ook geen co-ouderschap, nogtans geen onderzoek gehad, totaal geen sprake van verwaarlozing, misbruik, gevaarlijk gedrag.
in mijn geval komt dat door het feit dat mijn ex te ver gaan wonen is dat co-ouderschap daardoor niet in aanmerking komt. en ik ben niet ontzet uit mijn vaderlijke functies.

misschien dit best ook eens lezen bij punt 1 waarin staat bij een 1 weekend op 2 regeling:
Toch kan deze regeling de voorkeur van sommigen wegdragen, omwille van verschillen in betrokkenheid van de ouders, in de tijd die zij aan hun kinderen kunnen of willen besteden, of in hun opvoedingsmogelijkheden, of als een overgangsregeling.
bron : http://www.hetbesteuitelkaar.be/resourc ... lingen.pdf

eylis
Berichten: 8991

#6 , 25 mar 2013 16:28

hawkee, voor de huidige wetgeving hebben àlle ouders standaard sowieso co-ouderschap; dat is de wettelijke gedeelde ouderlijke autoriteit.
Wellicht verwar je co-ouderschap met verblijfsco-ouderschap.
en als je geen verblijfsco-ouderschap verkregen hebt omdat de ex te ver gaan wonen is, had je advocaat dat wel kunnen gebruiken als argument: nl: vader kan zijn recht op regelmatige omgang met de kinderen niet vragen/krijgen doordat ex zelf verder gaan wonen is ....

Hawkee
Berichten: 160

#7 , 26 mar 2013 08:46

mijn fout, is idd wel nog co-ouderschap maar geen verblijfsco-ouderschap

duma
Berichten: 2871

#8 , 27 mar 2013 14:16

Eveneylis bijtreden hier in verband met punt 4:

Co-ouderschap is er altijd, verblijdsco-ouderschap niet.

BEIDE ouders moeten dus samen de school beslissen, de verblijfsregeling doet hier niet ter zake. Ook al zijn de kinderen nooit bij de vader tijdens de schooldagen, toch mag de moeder haar kind niet alleen inschrijven. De toestemming van de vader is nodig.

Sorcha, het antwoord op vraag 4 is dus NEEN.

Indien de vader niet akkoord gaat en als gevolg jullie als ouders dus niet samen kunnen beslissen, zal de jeugdrechter een beslissing nemen.

Hawkee
Berichten: 160

#9 , 29 mar 2013 07:55

er bestaat nog steeds 'een vermoeden van instemming'.
Dat houdt in dat t.o.v. derden te goeder trouw, elke ouder die een handeling stelt, geacht wordt op te treden met instemming van de andere ouder.
dus als sorcha een inschrijving doet op een school dan is dat met een vermoeden van instemming.
Als de vader er dan niet mee akkoord gaat kan deze via de jeugdrechter een andere oplossing vragen.

duma
Berichten: 2871

#10 , 29 mar 2013 10:04

Correct, MAAR als je als ouder wéét dat de andere ouder dat achter je rug gaat doen, kan je beste de school op de hoogte brengen dat je niet akkoord gaat met de inschrijving. Zelf hier zo ook gedaan. de school kan dan niet meer handelen naar 'vermoeden van instemming', want ze weten dat de andere ouder er niet mee akkoord gaat.

Best wel aangetekend doen en ook de huidige school op de hoogte stellen dat het kind niét mag uitgeschreven worden zonder akkoord van beide ouders.

Hawkee
Berichten: 160

#11 , 29 mar 2013 19:56

Correct, MAAR als je als ouder wéét dat de andere ouder dat achter je rug gaat doen, kan je beste de school op de hoogte brengen dat je niet akkoord gaat met de inschrijving
dan moet je als andere ouder het al weten op welke school de inschrijving gaat gebeuren. wat niet altijd zo is.

duma
Berichten: 2871

#12 , 08 apr 2013 17:20

Alle scholen in de omgeving aanschrijven dan - klinkt drastisch, maar zou niet de eerste keer zijn dat dat gebeurt - en VOORAL de oude school informeren dat het kind niet mag uitgeschreven worden.

Terug naar “Andere”