#11 , 01 mar 2013 21:49
Om allerlei redenen ( waarbij eventueel zaken die het daglicht niet mogen zien ) komt een schuld bij een incasso niet noodzakelijk op de NBB terecht .
Uw bank kan wel degelijk dit contract terugvinden , maar ze moeten natuurlijk wel willen .....
Kan er nagegaan worden bij collectieve schuldregeling of daar iets bekend was van een vonnis ( dit laten ze ook niet noodzakelijk weten ) .
Hebt u een tijdje zonder domicilie gezeten ? ( dan kan betekening vonnis verloren gegaan zijn ) .
Wet betreffende de minnelijke invordering van schulden van de consument
Art. 6.§ 1. Elke minnelijke invordering van een schuld dient te starten met een schriftelijke ingebrekestelling gericht aan de consument.
Deze ingebrekestelling dient op een volledige en ondubbelzinnige wijze alle gegevens omtrent de schuldvordering te omvatten. Zij dient minstens de gegevens, opgesomd in § 2, te bevatten, en er kan maar tot andere invorderingstechnieken worden overgegaan na afloop van de in § 3 vastgestelde termijn.
§ 2. In deze ingebrekestelling komen minstens de volgende gegevens voor :
1° de identiteit, het adres, het telefoonnummer en de hoedanigheid van de oorspronkelijke schuldeiser;
(NOTA : in het 1° worden tussen de woorden " de identiteit, " en de woorden " het adres, " de woorden " het ondernemingsnummer, " ingevoegd <KB 2003-04-04/39, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 01-01-2005>)
2° de naam of benaming, het adres, het inschrijvingsnummer in het handelsregister en het BTW-identificatienummer, alsmede het inschrijvingsnummer bij het Ministerie van Economische Zaken van de persoon die tot de minnelijke invordering overgaat;
(NOTA : het 2° wordt vervangen als volgt :
" 2° de naam of de benaming, het adres en, desgevallend, het ondernemingsnummer van de persoon die tot minnelijke invordering overgaat evenals de gegevens van het bevoegd toezichthoudend bestuur bij de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand & Energie; " <KB 2003-04-04/39, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 01-01-2005>)
3° een duidelijke beschrijving van de verplichting die de schuld heeft doen ontstaan;
4° een duidelijke beschrijving en verantwoording van de bedragen die van de schuldenaar geëist worden, met inbegrip van de geëiste schadevergoedingen en nalatigheidsinteresten;
5° de vermelding dat, bij afwezigheid van reactie van de schuldenaar binnen de in § 3 gestelde termijn, de schuldenaar tot andere maatregelen tot invordering kan overgaan.
§ 3. De ingebrekestelling vermeldt een termijn waarbinnen de schuldenaar aan de vordering kan voldoen zonder dat er bijkomende maatregelen ter invordering mogen worden genomen. Deze termijn bedraagt ten minste vijftien dagen, en vangt aan op de datum waarop de schriftelijke aanmaning wordt opgestuurd.
U zou dus normaal gezien een ingebrekestelling moeten ontvangen hebben van het incassokantoor , die VOLLEDIG beantwoord aan bovenstaande voorwaarden . Dus zeker punt 3 en 4 aangaande de bedragen ( in detail : hoofdsom + intresten ) .
De andere zaken MOETEN er ook in staan .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .