Sorry, begrijp dit niet zo goed.Aan meerderjarige worden geen verblijfsregelingen meer opgelegd.
Op de ouders rust de plicht om hun niet – zelfstandige kinderen levensonderhoud, opvoeding en een passende opleiding te bezorgen (art 203, § 1 B.W.).
de meerderjarige
Eens het kind meerderjarig geworden is en voor zover zijn opleiding op dat ogenblik niet voltooid is, beschikt het kind over een eigen vorderingsrecht op grond van art. 203 B.W. Dit stelt een bijzonder probleem voor de ouder – schuldenaar van de bijdrage. In de mate dat de familierechtelijke overeenkomst niets voorziet, blijft ook het conventionele recht van de andere ouder onaangetast[29]. De onderhoudsplichtige mag dan ook niet zelf beslissen om de afgesproken bijdrage niet meer aan de andere ouder, maar in handen van het kind te betalen. Als hij dit wel doet, loopt hij het risico van dubbele betaling.
Om dit te vermijden, is het aangewezen in de familierechtelijke overeenkomsten de mogelijkheid tot rechtstreekse betaling in handen van het kind te voorzien. Aangezien de eis van het kind tot betaling in zijn handen vaak samenvalt met het “alleen” gaan wonen van dit kind, kan ook overwogen worden om de geldelijke bijdrage van de onderhoudsplichtige ouder aan te passen en om tegelijkertijd een geldelijke bijdrage van de andere ouder (die tot dan toe zijn bijdrage in natura leverde) te bepalen.
RR
Okay. Dat ik nog onderhoudsgeld voor m'n zoon moet betalen, begrijp ik. Was ik ook van plan. Ging me alleen om het feit of ik hem hier nog een week (om de week) moet laten verblijven. Niet dus?
Betaal nu al een bepaald bedrag onderhoudsgeld voor m'n zoon aan m'n ex. M'n ex betaald hetzelfde bedrag aan mij voor de jongste. Die zijn adres staat bij mij.Nee, hoeft niet, maar dit brengt extra kosten mee. De kosten die jij maakt (kost & inwoon + zakgeld + ...) waar gaat Uw oudste zoon die halen?
Dit lijkt me logisch dat U die betaald, maar je hoeft geen week/week meer voor hem in te staan. Je kan hem m.i. vb. een kot voor hem huren en hem in zijn levensonderhoud voorzien in Uw week.
RR
jaM'n ex beweert dat dit eerst via een vrederechter moet gebeuren. Is dit zo?
Moet ik ondertussen m'n zoon binnen laten?jaM'n ex beweert dat dit eerst via een vrederechter moet gebeuren. Is dit zo?
moeten
* indien je ex niet akkoord is met de gang van zaken heeft ze alle recht om naar de vrederechter te stappen omdat er een "conflict" gerezen is. De vrederechter kan bijna niet anders dan vaststellen dat er een "conflict" is waarover hij bevoegd is.
* je kan een akkoord maken en dit laten bekrachtigen door de vrederechter.
* indien het niet lukt om tot akkoord te komen kan je zelf je ex (of andersom) laten oproepen voor een verzoeningspoging bij de vrederechter. Deze procedure is volledig kosteloos en geen advocaat nodig. Indien je of jullie daar gebruik van willen maken gewoon even binnenstappen bij het vredegerecht.
RR