Is die nieuwe wet er door voor samenwonenden ?

Cloclo13
Topic Starter
Berichten: 3

Is die nieuwe wet er door voor samenwonenden ?

#1 , 07 sep 2007 10:36

Een goede vriendin zit momenteel in een onmogelijke situatie.
Ze woont al meer dan 20 jaar samen met een man die haar al die jaren continu bedrogen heeft. Toch bleef ze bij hem omdat ze hem ondanks alles graag zag.
Mijn vriendin was vrij welstellend (zeer hoge alimentatie van haar vorig huwelijk) net zoals haar vriend. Ze hebben samen gebouwd, een kast van een villa. Na enkele jaren hebben ze er een zwembad bij laten zetten. Toen de zoon van mijn vriendin 18 jaar werd heeft haar ex beslist van haar geen alimentatie meer te betalen.
Sindsdien heeft zij totaal geen inkomen meer en moest haar vriend voor de inkomsten zorgen wat totaal geen probleem was financieel.
Sinds drie vier jaar nu heeft hij een echte relatie met een andere, veel jongere vrouw. Tot nu toe is hij echter bij mij vriendin blijven wonen. Nu mijn vriendin levensbedreigend ziek is geworden verteld hij haar doodleuk dat hij toch weg gaat. Wat zijn haar rechten ? Kan zij hem een alimentatie vragen ondanks het feit dat ze nooit gehuwd zijn ? Ik heb een tijd geleden gehoord dat er een soort van wet zou zijn die na een aantal jaren samenwonen de personen automatisch in een wettelijk stelsel zou zetten zoals gehuwden???

Alvast bedankt voor de raad.

Groetjes

Cloclo

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 09 sep 2007 08:50

Ik ga ervan uit dat het een FEITELIJKE samenleving betrof.

In dat geval kan uw vriendin in principe geen aanspraak maken op enig onderhoudsgeld.

Uitzonderlijk wijken sommige rechters hiervan af,zoals in volgend vonnis :
?Tussen partijen bestond een duurzame intentionele relatie die bevestigd wordt door het feit dat zij samen twee kinderen kregen.Partijen maken een einde aan hun relatie.In casu is zonder de minste twijfel een natuurlijke verbintenis ontstaan die wordt omgevormd in een gerechtelijke verbintenis die in rechte afdwingbaar is.De lotsverbondenheid van beide partijen resulteerde o.m. in het feit dat eiseres zonder eigen inkomsten is.Het komt derhalve redelijk voor dat een overgangsperiode zou worden ingebouwd die de eiseres moet toelaten om opnieuw een zelfstandig leven te leiden.Tijdens deze periode(max. 5 jaar) moet eiseres een maandelijkse uitkering ontvangen van verweerder?(Vred.Gent 6 juli 1998,T.B.B.R. 1998,468).

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Cloclo13
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 10 sep 2007 11:53

Hallo,

Bedankt voor uw reactie. Dus enkel als er kinderen zouden geweest zijn zou er een kans geweest zijn.

Helaas is dit niet het geval.

Alvast bedankt. Als er nog iemand tips heeft over dit geval, graag.

Mvg

Cloclo

Reclame

Cloclo13
Topic Starter
Berichten: 3

#4 , 10 sep 2007 11:53

Hallo,

Bedankt voor uw reactie. Dus enkel als er kinderen zouden geweest zijn zou er een kans geweest zijn.

Helaas is dit niet het geval.

Alvast bedankt. Als er nog iemand tips heeft over dit geval, graag.

Mvg

Cloclo

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”