Vochtprobleem ontstaat na 2 weken wonen in nieuwbouw

DebbieW
Topic Starter
Berichten: 7

Vochtprobleem ontstaat na 2 weken wonen in nieuwbouw

#1 , 28 aug 2012 13:46

Allen,

eind oktober 2011 zijn wij in onze nieuwbouw getrokken. Half november 2011 zag je de eerste sporen van vocht in de muren (opstijgend vocht aan de kant van onze buur, wij hebben een HOB).

Na de 5de lekdetectiefirma en 8 maanden verder hebben ze eindelijk gevonden wat het probleem is: er is een barst in de afvoer van de wc bij ons boven. Daar waar de afvoer in de plateau komt is er een barst van 2 cm. Ondertussen is dit herstelt en moet de rest opdrogen.
Wij hebben nu wel wat kosten: opnieuw behangen, opnieuw schilderen, een nieuwe deurkader want heeft bobbels van de vochtigheid en ook willen we een schadevergoeding voor alle verspilde congédagen aan deze klucht. Weet er hier iemand hoe we dit moeten aanpakken? Moeten we de data noteren dat we verlof hebben opgenomen en daarvoor dan onze netto dagloon rekenen + de gemiste maaltijdcheques hiervan? Heb je hier een attest voor nodig of iets dergelijks van het werk?

Alvast bedankt voor de reactie.

Groetjes,
D en K

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lightning

#2 , 28 aug 2012 13:54

Probeer met de tegenpartij herstelling (vervanging) van het deurkader en eventueel een kleine vergoeding voor een paar rollen behang overeen te komen. Al de rest wordt een hopeloze juridische strijd.

Xastheron
Berichten: 719

#3 , 28 aug 2012 14:01

Hier heb je nu niets meer aan, maar normaal gezien stel je de aannemer in gebreke en geef je hem eerst de kans om er eens naar te kijken en mogelijk iets aan te doen...

Reclame

Lightning

#4 , 28 aug 2012 14:10

Klopt. Hebt U de aannemer/loodgieter in de opsporing/reparatie van het probleem betrokken? Zo niet wordt het zelfs bijna hopeloos om nog verhaal te halen voor de rechtstreekse gevolgschade (deur, behang).

DebbieW
Topic Starter
Berichten: 7

#5 , 28 aug 2012 15:27

er zijn hier 5 lekdetectiefirma's geweest eer we wisten waar het problemen zich bevond.
Om het te kunnen herstellen moest er een deel van de keuken verwijderd worden want de afvoer buis bevind zich achter de keuken kasten. Bij het verwijderen van dat deel van de keuken was de ruwbouwaannemer (die ook de schuld treft) aanwezig. Deze heeft dan ook onmiddellijk de buis herstelt en heeft ook toegegeven dat hij in fout is. Dus qua herstelling van het lek zelf is alles al in orde. Hij weet dat er bepaalde zaken ook opnieuw moeten gedaan worden en herstelt moeten worden. Daar maakt hij geen probleem van. Nu is gewoon onze vraag hoe we dat moeten aanpakken met de verloren verlofdagen die we hebben moeten opnemen. Het gaat hier over minstens 10 verlofdagen, wat niet niks is.

Xastheron
Berichten: 719

#6 , 29 aug 2012 09:18

U kan proberen minnelijk te schikken, zien wat de aannemer ervan vindt en wat hij wil vergoeden, maar of u juridische grond hebt om dit terug te vorderen? Daar zou ik niet op durven hopen.

Ik neem aan dat hij de herstellingen momenteel kostenloos aan het uitvoeren is, en dat de schade die hij zelf niet herstelt dan vergoed wordt? Dan kan ik niets anders doen dan u te feliciteren op het uitkiezen van een goede aannemer.

j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 30 aug 2012 09:16

“Art.1384.Men is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke men veroorzaakt door zijn eigen daad maar ook voor die welke veroorzaakt wordt door de daad van personen voor wie men moet instaan, of van zaken die men onder zijn bewaring heeft.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

‘er is een barst in de afvoer van de wc bij ons boven’(ik ga ervan uit dat ‘bij ons boven’ in uw huis is).

U bent dan aansprakelijk voor de schade die uw buur daardoor leed. Doe daartoe aangifte aan uw ‘brand’- of ‘familiale’ verzekering.

“Art.1383.Ieder is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke hij door zijn daad, maar ook voor die welke hij door zijn nalatigheid of door zijn onvoorzichtigheid heeft veroorzaakt.”(B.W.).

‘eind oktober 2011 zijn wij in onze nieuwbouw getrokken. Half november 2011 zag je de eerste sporen van vocht in de muren’

Indien u kan aantonen dat dit vocht veroorzaakt werd door de daad of het nalaten van uw aannemer ,dan is deze aansprakelijk voor de aangerichte schade. Doe onverwijld aangifte aan uw rechtsbijstandsverzekeraar indien u hierover beschikt. Zo niet,doe de schade,de fout en het oorzakelijk verband ertussen vaststellen door een deskundige,vooraleer u tot de rechter te wenden.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Aanneming”