discussie Voorschot teruggeven of niet

kevke
Topic Starter
Berichten: 2

discussie Voorschot teruggeven of niet

#1 , 29 jul 2012 18:09

Hallo,

Ik hoop dat iemand me raad kan geven met het volgende probleem,
even een situatieschets.

Mijn wagen staat momenteel te koop. Ongeveer 4 weken terug kwam er een potentiële koper, die me bevestigde dat hij de auto zou nemen.
We hebben toen een overeenkomstje gemaakt, en hij heeft 10% van het overeengekomen bedrag betaald, als voorschot.

Op die overeenkomst staan ons beider namen, het bedrag van het voorschot en voor welke wagen het voorschot bedoeld is.
Toen hebben we mondeling overeengekomen dat de koper binnen de week de auto zou komen afhalen, en de rest van het bedrag zou betalen.

Een week later begon de "miserie". Koper belde me, zei dat hij zijn wagen voor niet genoeg geld verkocht kreeg, etc etc, en ineens de vraag of hij geen korting kon krijgen, ongeveer 60% van het afgesproken bedrag.

Zo gaat het sinds de laatste twee weken de hele tijd, telefoon van de koper, of hij echt geen korting kan krijgen want hij krijgt het bedrag niet bijeen.
Momenteel zitten we op het bedrag van het voorschot dat hij niet meer bij elkaar kan krijgen (geloof me, het gaat echt niet over duizenden euro's, maar over enkele honderden euro's, dus geen "onnoemelijk" bedrag.

Mijn principe is : afspraak is afspraak, als ik een auto ergens koop weet ik op voorhand wat mijn budget is, vooraleer ik een afspraak maak met de verkoper, en begin ik nadien niet af te pingelen van de overeengekomen prijs.

Nu wil de koper zijn voorschot terug, wat ik echter weiger van terug te geven, want ten eerste, zoals hierboven aangehaald, afspraak is afspraak.
Ten tweede, ik heb intussen ook kosten gemaakt, bvb technische controle, en dit wil ook gelijk zeggen dat mijn inschrijvingsbewijs nog maar beperkt geldig is (tot twee maanden na de controle). Voor zover ik gehoord heb van de technische controle, moet ik na die twee maanden mijn wagen terug inschrijven, en opnieuw naar de controle vooraleer ik de wagen desnoods aan iemand anders kan verkopen! Als je dit hele plaatje bijeen zou tellen, dan volstaat het voorschot al niet meer om de kosten te dekken.

Dus, zodoende mijn vraag, ben ik verplicht om de koper zijn voorschot terug te betalen, alhoewel hij duidelijk de afspraak verbreekt?

Alvast bedankt voor een antwoord

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22864
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 29 jul 2012 19:56

De koper verbreekt de overeenkomst en moet dus een schadevergoeding betalen, bewoonlijk 10 % of het voorschot. Als hij een korting wil, moet hij maar een wagen in een garage gaan kopen en niet bij een partikulier.

Turaki
Berichten: 6870

#3 , 30 jul 2012 00:54

Burgerlijk Wetboek artikel 1590: Indien bij de verkoopbelofte handgeld is gegeven, is ieder van de contractanten vrij van de verkoopbelofte af te zien: hij die het handgeld heeft gegeven, door het te laten behouden. En hij die het handgeld heeft ontvangen, door het dubbel terug te geven.

U mag het voorschot houden ter compensatie van uw kosten.

Reclame

kevke
Topic Starter
Berichten: 2

#4 , 30 jul 2012 15:17

Hallo,

beiden hartelijk bedankt voor jullie (snelle) antwoord!

Ik dacht eraan om de koper misschien een aangetekend schrijven te sturen, waarin ik duidelijk vermeld dat hij de afspraak verbreekt, met alle argumenten natuurlijk, en hij het recht niet heeft om zijn voorschot terug te eisen.
Dit om eventuele verdere stappen van hem te ontkrachten en/of te ontmoedigen.

Ik kreeg namelijk gisteren al een dreigement van hemzelf dat hij hiermee verder zou gaan, en gerechtelijke stappen zou nemen.
Eerlijk gezegd denk ik dat het bluf was, maar zoals ze zeggen "beter voorkomen dan genezen".

Is er volgens jullie nog ergens iets waar ik rekening mee moet houden?

Alvast bedankt!

Fore
Berichten: 1298

#5 , 30 jul 2012 15:20

Art. 1590. Indien bij de verkoopbelofte handgeld is gegeven, is ieder van de contractanten vrij van de verkoopbelofte af te zien :
Hij die het handgeld heeft gegeven, door het te laten behouden.
En hij die het handgeld heeft ontvangen, door het dubbel terug te geven.
"Lachen is de kortste afstand tussen mensen." - J.F.Kennedy

Terug naar “Andere”