als je alimentatie betaald heb je geen kind ten laste, kind ten laste hebben is alleen maar voor de ouder waar het kind op gedomicilieerd is, dus bij de moeder in uw geval.
je kan de alimentatie wel inbrengen in je belastingen
Je kan tot 80% van de onderhoudsuitkering (alimentatie) die je betaalt, aftrekken van de belastingen.
Voorwaarden:
Onderhoudsverplichting
Geen deel uitmaken van het gezin aan wie de onderhoudsuitkering wordt betaald.
De onderhoudsuitkering moet regelmatig worden betaald.
Je moet (bv. met rekeninguittreksels) kunnen bewijzen dat je onderhoudsuitkeringen betaalt.
Op de belastingbrief vul je het in onder vak VIII, 2, code 1390-65. Meer informatie op de site van de fiscus.
laten we zeggen dat je € 150/mnd betaald dan mag je in uw belastingen (1390) 1800 invullen en dan krijg je tot 80% terug.
de kinderopvang kan je ook inbrengen in de belastingen.
Sinds 2006 kunnen de meeste kosten die voor het opvangen van kinderen jonger dan 12 jaar worden gemaakt van de belastingen worden afgetrokken. Hou goed de verschillende fiscale attesten (als je van meer dan één soort kinderopvang gebruik hebt gemaakt) bij. Tel de verschillende bedragen op en vul het resultaat in op de belastingbrief onder vak VII, 4, code 1384-71. De fiscale attesten stuur je mee met de belastingbrief.
Als je kind jonger is dan drie jaar kan je kiezen. Ofwel geef je de kosten van kinderopvang aan op de belastingbrief en kan je genieten van de belastingvermindering. Als je geen gebruik maakt van betalende kinderopvang, dan heb je recht op een verhoging van de belastingvrije som (wordt automatisch berekend). Meer informatie via de brochure "De aftrek van kosten voor kinderopvang - pdf", op de website van de fiscus en bij Kind & Gezin.
voor de maand in de vakantie dat je kind bij u is kan je een afspraak maken met je ex om die maand niet te betalen, let wel op dat je dat ook laat registreren bij de advocaat zodat er later geen problemen mee zijn.