Ik vind toch dat er dringend wat meer nuance moet komen in het berichten rond voorafbetalingen...
Om te beginnen heb je 2 soorten die al vaak door elkaar worden gehaald:
- Sociale bijdragen: In je eerste jaren van zelfstandigheid (eerste 3 jaar) betaal je forfaitair sociale bijdragen. Dit is echter ook een vorm van voorafbetaling. Na 3 jaar wordt door de Sociale Zekerheid een eerste afrekening gestuurd. Hierbij worden de bijdragen berekent op het inkomen van het eerste volledige kalenderjaar. Hierop moet je 22% RSZ betalen; daarvan word je bijdrage in mindering gebracht en dat moet je dus betalen. Indien je dus in het eerste volledige jaar meer verdiend dan 12500 euro (afgerond bedrag 2012), dan kan je misschien best een provisie hiervoor aanleggen, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Ontvang je echter geen loon, dan zal je de voorafbetaalde sociale bijdrage (forfaitair zo'n 625 euro per kwartaal) zelfs terugkrijgen. Na die eerste 3 jaar wordt je kwartaalbijdrage berekent op basis van het inkomen van 3j geleden.
Ik zou hier nooit voorafbetalingen voor doen (want levert geen voordeel op) wel, desgevallend, een provisie voor aanleggen.
- Belastingen: Als zelfstandige (en als vennootschap) word je aangeraden op voorafbetalingen te doen op de belasting. Ook hier geldt hetzelfde principe, dat als je geen inkomen/winst maakt, je geen belasting moet betalen... Het grote verschil is dat indien je geen voorafbetalingen doet en toch moet betalen, je een vermeerdering krijgt.
Hier is het dus wel aangewezen om voorafbetalingen te doen (indien je belastingen verschuldigd zal zijn), om die vermeerderingen te vermijden.
Er is wel een correctie op zijn plaats.
De minimum bijdrage die jij vermeldt, dat is de bijdrage in hoofdberoep. Als je aangesloten was voor je sociaal statuut in hoofdberoep dan is die minimumbijdrage steeds verschuldigd en is er nooit sprake van enige terugbetaling. Het is enkel als je hogere sociale bijdragen betaalt dan dit minimum dat je dit hogere deel (dus hoger dan die 625 euro) terugbetaald krijgt.
Voor de duidelijkheid, sociaal aangesloten in hoofdberoep heeft geen uitstaans met een hoofdzakelijke zelfstandige activiteit. Je kan perfect zelfstandig zijn voor 100% van je tijd en toch sociale bijdragen betalen zoals in bijberoep.
De voorwaarde hiervoor zijn enerzijds de inkomsten: een belastbare jaarlijkse nettowinst van minder dan voor inkomsten 2009 1.272,74 euro daar betaal je zero euro sociale bijdragen, het is pas bij hogere inkomsten dat je begint sociale bijdragen te betalen (aan een lager tarief dan sociaal hoofdberoep). Het verschil ligt hem in het feit dat je pas vanaf een inkomen 6.599,04 euro dat je sociale bijdragen in hoofdberoep zal betalen.
Je hebt met de lagere bijdragen in bijberoep evenwel geen pensioenvorming.
Er zijn voorwaarden om een vrijstelling (dient aangevraagd te worden) te bekomen als bijberoep (sociaal statuut), zoals meer dan 50% werken naast je zelfstandige activiteit in een ander sociaal statuut (welk je toegang geeft tot pensioenvorming en terugbetalingen op dokterskosten) of je partner heeft een volwaardig sociaal statuut voor zijn/haar beroepsactiviteit of een derde mogelijkheid bestaat er voor studenten.
Het komt er gewoon op neer dat je eerlijk dient te zijn ten opzichte van jezelf. Zijn je inkomsten hoger dan de opgegeven bedragen en blijf je de eerste 3 jaren van je activiteit in het beperkte sociale stelsel van het bijberoep dan krijg je de rekening toegestuurd het 4de,het 5de en het 6de jaar na de start van een zelfstandige activiteit. Heb je geen reserves aangelegd en je inkomsten zijn ondertussen gedaald dan heb je een probleem dat je niet alleen de herberekende sociale bijdragen (+intresten) dient te betalen voor je reëel belaste inkomsten van 3 jaar ervoor, maar krijg je daarbovenop nog de kwartaalbijdragen voor dat lopende jaar berekend op die inkomsten van 3 jaar terug.
En dat riskeert een uitgave te worden die niet (meer) betaalbaar is als de inkomsten niet gestegen zijn sinds de start.
Als je daarbovenop het identieke risico voegt met het niet betalen van voorafbetalingen in belastingen dan is het duidelijk waarom het 4de jaar cruciaal is voor het overleven als zelfstandige.
Ik heb ooit een bakker weten starten die na zijn eerste jaar activiteit een van de zwaarste (=duurste) mercedes kocht, het volgende jaar een enorme stacaravan. Ik heb geen weet hoe die zijn sociale bijdragen en/of voorafbetalingen regelde maar het 4de jaar vanaf zijn start volgde een faling. Ik denk dat er duidelijk was wat er daar gebeurde.
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)