Bijdrage van een aannemer ivm de wet Breyne

jf3
Topic Starter
Berichten: 41

Bijdrage van een aannemer ivm de wet Breyne

#1 , 10 mar 2012 14:29

Ik heb jaren geleden een nieuwbouw laten zetten met heel veel gebreken. Na een zeer lange expertiseperiode komt dit jaar één en ander voor de rechter.
De SOD firma probeert duidelijk de wet Breyne (geldig volgens het contract) te omzeilen.
Een kennis van me (helaas geen contactgegevens meer) heeft me destijds gezegd dat een SOD firma die een woning volgens de wet Breyne aflevert, verplicht is een bijdrage te doen in één of ander fonds, en dat de SOD firma in kwestie dit nooit heeft gedaan (vanwaar die info komt heb ik nooit kunnen vragen).
Nu is mijn vraag: over welk fonds gaat dit concreet?
Kan ik ergens te weten komen of die aannemer al dan niet die betreffende bijdragen heeft betaald? Bvb. Ministerie van Economie???

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 10 mar 2012 14:40

Vanaf de oplevering wordt dat bedrag wel teruggestort aan de promotor....het kan trouwens ook een bankwaarborg geweest zijn.
Dus al jaren geleden in uw geval.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

bartvdv
Berichten: 1911

#3 , 10 mar 2012 14:46

De voltooiingswaarborg: http://www.elfri.be/voltooiingswaarborg ... wet-breyne" onclick="window.open(this.href);return false;.

Ik meen mij inderdaad ergens te herinneren dat er een website bestond waar je te weten kan komen of de aannemer geregistreerd is, en/of schulden heeft bij belastingen en RSZ.
Ik weet niet of deze op jou van toepassing is: https://www.socialsecurity.be/site_nl/e ... /index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Reclame

jf3
Topic Starter
Berichten: 41

#4 , 10 mar 2012 17:27

Roharro, ik wil weten of het bedrag ooit werd gestort. Indien niet is het volgens mij een aanwijzing dat ze nooit van plan geweest zijn de wet Breyne te respecteren.
Bartvdv, bedankt voor de links. het is me niet helemaal duidelijk, maar ik ga contact opnemen met de Sociale Zekerheid en het Ministerie van Financieën

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 14 mar 2012 08:53

“Art.12.Wanneer de verkoper of de aannemer, wat de aard en de omvang van de hem opgedragen werken betreft, VOLDOET aan de eisen van de wet van 20 maart 1991 houdende erkenning der aannemers, is hij verplicht zekerheid te stellen, waarvan de Koning het bedrag bepaalt, alsmede de wijze waarop ze wordt gedeponeerd en bevrijd. Wanneer de verkoper of de aannemer aan de eisen van de wet van 20 maart 1991, zoals bepaald in voorgaande alinea, NIET VOLDOET, is hij ertoe gehouden te waarborgen hetzij de voltooiing van het huis of van het appartement, of in het desbetreffende geval, van de verbouwing of de uitbreiding, hetzij, bij ontbinding van het contract wegens niet-voltooiing, de terugbetaling van de gestorte bedragen. De Koning bepaalt de aard van de waarborg en de voorwaarden waaronder deze wordt verleend, alsook de wijze waarop de koper of de opdrachtgever daarvan wordt ingelicht. Deze hebben op die waarborg een voorrecht, dat rang neemt onmiddellijk na het voorrecht voorzien in artikel 27, 5°, van de hypotheekwet.”(9 JULI 1971. - Wet tot regeling van de woningbouw en de verkoop van te bouwen of in aanbouw zijnde woningen).

“Art.3.Het bedrag van de zekerheidstelling of borgtocht, bedoeld in artikel 12, EERSTE lid, van dezelfde wet, beloopt 5 pct. van de prijs van het gebouw, zo nodig afgerond naar het hoger liggend duizendtal. De borgtocht wordt gesteld bij de Deposito- en Consignatiekas...Binnen de dertig dagen na de ondertekening van de overeenkomst, moet de verkoper of de aannemer aan de koper of aan de opdrachtgever een door de Deposito- en Consignatiekas ondertekend bewijs voorleggen van de bedoelde zekerheidstelling...Bij vertraging in de uitvoering of bij volledige of gedeeltelijke niet-uitvoering van de overeenkomst, te wijten aan de verkoper of aan de aannemer, mag de koper of de opdrachtgever op het bedrag van de borgtocht de sommen voorafnemen die hem toekomen wegens het geleden nadeel. De borgtocht wordt per helften vrijgemaakt, de eerste helft bij de voorlopige oplevering, de tweede helft bij de eindoplevering, overeenkomstig de in volgende alinea bepaalde modaliteiten...”(21 OKTOBER 1971. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van de wet van 9 juli 1971).

“Art.4.De waarborg van voltooiing bedoeld in artikel 12, TWEEDE lid, van dezelfde wet, wordt verstrekt bij wege van een hoofdelijke borgstelling waarbij een kredietinstelling...zich ertoe verbindt, bij ingebreke blijven van de verkoper of de aannemer, aan de koper of de opdrachtgever de sommen te betalen die nodig zijn voor de voltooiing van het huis of van het gebouw waarvan het appartement deel uitmaakt of, in het desbetreffende geval, van de verbouwings- of de uitbreidingswerken...De aannemer levert aan de opdrachtgever een bewijsschrift van de borg, binnen dertig dagen na de aannemingsovereenkomst...De verbintenis van de borg eindigt bij de voorlopige oplevering der werken”(21 OKTOBER 1971. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van de wet van 9 juli 1971).
“Art.7...De overeenkomst vermeldt in ieder geval in een afzonderlijk lid, in andere en vette lettertekens, dat de koper of opdrachtgever het recht heeft de nietigheid van de overeenkomst of de nietigheid van een met de wet strijdig beding in te roepen bij niet-nakoming van de bepalingen van of krachtens de artikelen 7 en 12, waarvan de tekst integraal in de overeenkomst moet worden opgenomen...”(9 JULI 1971. - Wet tot regeling van de woningbouw en de verkoop van te bouwen of in aanbouw zijnde woningen).

Onderzoek zorgvuldig wat uw koopakte hierover vermeldt en eis zo nodig van uw verkoper of aannemer het bewijs van de naleving van voornoemd art.12.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Aanneming”