Geldigheid opzeg handelshuur

kaya
Topic Starter
Berichten: 2

Geldigheid opzeg handelshuur

#1 , 06 mar 2012 09:25

Geachte
Ik heb een café gehuurd dus handelscontract van 9 jaar beginnend juli 2010.
Aangezien ik twijfelde of ik ging huren, stelde hij voor om clausule te vermelden dat ik ten allen tijde mocht opzeggen mits opzegtermijn van 3 maanden zonder schadevergoeding.

In december stuurde ik hem aangetekende brief opdat ik tegen 31-3-2012 kon stoppen met huren.

Is de opzeg rechtsgeldig?
Hij beweert dat het niet geldig is tijdens de eerste periode van 3 jaar.
Hij komt af met minnelijke schikking van 3 maanden huur bij verzoeningsprocedure bij rechter.

Moet ik hem nog schadevergoeding betalen, m.a.w wat zijn de uitspraken erover.

Graag een antwoord

Met vriendelijke groeten

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 06 mar 2012 18:50

hier wetgeving
http://handelshuur.be/index.php?option= ... 3&Itemid=2" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.handelshuur.be/index.php?opt ... &Itemid=59" onclick="window.open(this.href);return false;

kaya
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 06 mar 2012 21:02

geachte

U haalt de algemene regel, doch ik ben de huurder, en in mijn contract staat duidelijk dat de huisbaas akkoord is opdat ik ten allen tijde weg kan mits 3 maanden opzeg.
Mijn vraag blijf hetzelfde is de clausule geldig of niet ? Zo niet werd ik bedrogen door mijn huisbaas en is het contract nietig.
Graag een antwoord of er een rechtspraak is erover?
mvg

Reclame

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#4 , 06 mar 2012 22:14

Uw vraag is niet eenvoudig te beantwoorden.

Om onmiddellijk te antwoorden op uw vraag of er rechtspraak is: ik heb er geen gevonden.

De handelshuurwet is van dwingend recht. Dit betekent dat partijen er in principe niet van kunnen afwijken.
Maar .... enkel de partij die door een bepaalde regel beschermd wordt kan de nietigheid van de clausule, in strijd met de wet aanvoeren.

De wet bepaalt dat de duur van de handelshuur minimum 9 jaar is maar dat de huurder kan opzeggen bij elke driejarige periode.

De clausule in uw huurcontract dat u ten allen tijde de huur kan opzeggen is in strijd met de wet en dus in principe nietig maar ... wie kan die nietigheid aanvoeren. Doorgaans zegt de rechtsleer dat deze bepaling opgenomen is ter bescherming van de huurder, dus de verhuurder kan de nietigheid ervan niet aanvoeren.

Dit is dus goed nieuws voor u. U zou zich op de clausule kunnen beroepen, de verhuurder zou de nietigheid niet kunnen aanvoeren.

Toch moet ik dit standpunt nuanceren. Ik ben er niet zeker van of de rechtspraak, en in het bijzonder het Hof van Cassatie, die standpunt zal volgen.

Het Hof van Cassatie oordeelde
Cass., 14 januari 2008, rolnummer C.07.0234.N
1. De bepalingen van de Handelshuurwet aangaande de duur van de handelshuurrelatie beogen een evenwicht tussen het recht van de eigenaar om over zijn handelspand te kunnen beschikken en het recht van de kleinhandelaar om een stabiele handelszaak uit te bouwen.

Dit handelt enkel over art. 3, eerste lid Handelshuurwet. dat bepaalt "De duur van de huur mag niet korter zijn dan negen jaren."
Art. 3, derde lid, bepaalt: "De huurder kan evenwel de lopende huur beëindigen bij het verstrijken van elke driejarige periode, mits hij zes maanden tevoren opzegt bij gerechtsdeurwaardersexploot of bij ter post aangetekende brief."

Kan men zeggen dat art. 3, eerste lid, zowel beoogt de verhuurder als de huurder te beschermen - zie bovenvermeld cassatiearrest - en dat art. 3, derde lid, enkel de belangen van de huurder beschermt?

Persoonlijk denk ik van niet.

Het is dus niet te voorspellen wat een rechter zal oordelen. U kan erop gokken dat u met de rechtsleer in de hand de verhuurder kan overbluffen dat hij de nietigheid van de clausule niet kan aanvoeren.

Terug naar “Huren”