Compromis getekend; garage blijkt niet vergund

Niksnoppesnada
Topic Starter
Berichten: 2

Compromis getekend; garage blijkt niet vergund

#1 , 13 feb 2012 14:19

Eind november 2011 hebben wij na enkele maanden zoeken een huisje gevonden dat ons aanstond en voor een redelijke prijs.
We hebben toen een compromis getekend en na al het papierwerk was het 1 februari 2012 het moment om de akte te tekenen.
Echter twee dagen voor deze datum, toen ik toevallig de verkoper opbelde voor de laatste praktische afspraken, bleek hij op dat moment bij de notaris te zitten; de notaris had net een brief gekregen dat de garage niet vergund bleek te zijn: het gaat om een dubbeldiepe garage aan het huis; het huis was vroeger een huis met stal, waarbij de stal werd afgebroken en een nieuw woonhuis (ook van de verkoper) mocht worden aangebouwd; de gemeente ging hierbij vanuit dat de gehele stal werd afgebroken, maar de verkoper heeft dit maar deels gedaan en hiervan een garage gemaakt die dus op de scheidingslijn staat.

Inmiddels hebben we een beetje een idee wat dit allemaal inhoudt, regularisatie bleek niet zomaar mogelijk en een korting op de prijs was mogelijk maar niet veel (het gaat om een koppel in scheiding, die het niet eens zijn). De eigenaresse zou het dan liever opnieuw te koop zetten. Nu kwam de piste naar voren dat als de eigenaar ook een garage bijbouwd aan zijn huis ernaast, onze garage toch geregulariseerd kan worden. Momenteel wordt dit onderzocht, de verkoper ziet dit wel zitten.

Toch zou ik mij graag oriënteren naar wat te doen als het toch niet lukt, en waar we nog rekening mee moeten houden. Het aanbouwen van een garage aan het huis ernaast, kan betekenen dat ons huis een half open bebouwing wordt. Dit heeft misschien gevolgen voor de waarde van het huis?

Wij zouden het huis heel graag kopen maar tegen de prijs die het waard is natuurlijk. Over 6-7jaar gaan wij mogelijk het huis verkopen om te gaan bouwen.
Wij willen graag uitzoeken welke kosten wij kunnen verhalen op de verkopers moesten wij de koop (onder druk) toch opzeggen.
Dit meer om hun aan te kunnen tonen dat ze wel degelijk met ons moeten gaan onderhandelen, want momenteel heeft ze het idee dat ze het huis dus nog gewoon opnieuw te koop kan zetten zonder boete; wij zijn echter niet van plan om zomaar op te geven.
Als zij zonder onze toestemming opzeggen is het een boete van 10% voor hun volgens het compromis (27.500,-), als we onderhandelen wensen wij tussen 15.000,- en 25.000,- uit te komen, en als we alles (met hun toestemming in dat geval) annuleren, gaat hun dat ..?.. kosten.

- Welke kosten van de akte moeten wij toch betalen als de koop niet doorgaat, en kunnen wij die aan hun doorrekenen?
- De kosten die we maken door het verliezen van de gunstige rentevoet (3.45% 19jr vast)?
- Andere suggesties?
- Wat kunnen we in de akte zetten mbt die regularisatie? Dat zij alsnog een bepaald bedrag betalen als het niet lukt?

Ik hoop dat iemand kan antwoorden (en hierin nog zin heeft na dit lange verhaal)

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 15 feb 2012 09:09

"Art.6.1.2" .Met een gevangenisstraf van acht dagen tot vijf jaar en met een geldboete van 26 euro tot 400.000 euro of met één van deze straffen alleen, wordt de persoon gestraft die :...7° handelingen die een inbreuk zijn op de bouw- en verkavelingsvergunningen die zijn verleend krachtens het decreet betreffende de ruimtelijke ordening , gecoördineerd op 22 oktober 1996, uitvoert, voortzet of IN STAND HOUDT. De strafsanctie voor het instandhouden van inbreuken, vermeld in het eerste lid, 1°, 2°, 3°, 6° en 7°, geldt niet voorzover de handelingen, werken, wijzigingen of het strijdige gebruik niet gelegen zijn in de ruimtelijk kwetsbare gebieden. Voor de strafbare instandhouding is uitsluitend vereist dat de wederrechtelijke handelingen op het ogenblik van de instandhouding gelegen zijn in ruimtelijk kwetsbaar gebied. Een herstelvordering die door de stedenbouwkundige inspecteur of het college van burgemeester en schepenen is ingesteld op grond van de instandhouding van handelingen, kan vanaf 1 september 2009 niet langer worden ingewilligd indien deze instandhouding op het ogenblik van de uitspraak niet meer strafbaar is gesteld.”(15 mei 2009 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Niksnoppesnada
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 15 feb 2012 09:25

Heeft u misschien een vertaling?
Het is onze bedoeling om de garage te laten regulariseren (en dit alles op te starten voor de akte-tekening), zo dit niet gaat willen we een nieuwe prijs onderhandelen die rekening houdt met de (mogelijke) afbraak van de garage en de waardevermindering van het huis hierdoor; om te voorkomen dat de verkopers in plaats van te onderhandelen gewoon de verkoop proberen af te blazen of met een onzinnig laag bedrag komen voor de garage, willen we ze er op kunnen wijzen dat ook de verkoop annuleren hun ook geld gaat kosten, zodat ze dat dus niet zomaar gaan doen.
Dus we zoeken een indicatie van welke kosten we op ze kunnen verhalen (lees vooral, dreigen om te verhalen) om ze over te halen toch te onderhandelen.

Ik weet dat aan de andere kant vaak ook de kopers mis zitten en de verkopers beschermd moeten worden, maar hier is het toch vooral andersom. Ze hebben het huis aan ons verkocht voor een prijs van een huis met garage, maar eigenlijk is het een huis met misschien geen garage en een hele kale buitenmuur die niet geschikt is als buitenmuur. Als de verkoop moet worden afgeblazen maakt dat voor hun niet zoveel uit, want dit is maar een van hun vele huizen, ze denken zelfs dat ze er nog meer voor kunnen vragen omdat wij direct de vraagprijs boden (er was nog een andere kandidaat dus we hebben snel beslist). Wij zouden echter opnieuw moeten gaan zoeken, ondertussen verderhuren, de rente die we hadden zijn we kwijt en de verkoop van onze huidige woonst moet worden uitgesteld. Bovendien willen we het huis ook enorm graag.

Hopelijk kan iemand ons helpen.

Reclame

Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#4 , 15 feb 2012 22:56

Uw notaris eens aan het werk zetten misschien.

Terug naar “Kopen”