Verhuurder wilt niet geregistreerd huurcontract verbreken

ladygaga
Topic Starter
Berichten: 36

Verhuurder wilt niet geregistreerd huurcontract verbreken

#1 , 10 jan 2012 19:00

Situatie: Wij huren sinds juli 2011 een huis. In het geschreven contract staat geen termijn van verhuring, wel dat er 3 maand opzeg dient te gebeuren door huurder indien hij wilt vertrekken en als de verhuurder wilt terugkomen hetzelfde.

Er werd geen huurwaarborg betaald, maar in ruil daarvoor hebben we de inboedel opgekuist (was een stort). Zowel binnen als buiten was er enorm veel werk en hebben we er uiteindelijk meer dan 2 maand huishuur ingestoken. Er dient nog veel te gebeuren, maar we kunnen er geen kosten blijven insteken en hadden voorgesteld om minder huishuur te betalen tot zolang alles niet in orde was. Ze beloofden ons om begin deze zomer de werken te komen doen.

De verhuurders hun adres stond hier nog tot op een dag de politie aan de deur kwam met een verzoekschrift (gemaakte schulden van verhuurders). We hebben toen verklaard dat zij hier niet woonden en er werd ons bevestigd dat hun adres ging geschrapt worden. Na navraag bij de gemeente is dit ook gebeurd. Voor ze het huis verhuurd hebben, woonden ze hier trouwens ook niet meer. Het huis heeft maandenlang leeggestaan.

Nu dreigen ze er mee om het huurcontract te verbreken indien hun adres hier niet terug mag komen. We weigeren dit echter te doen, omdat ze nu al zo in de schulden zitten en we niet graag zouden hebben dat ze onze inboedel komen aanslaan.

Vraag: Kunnen we hier iets aan doen ? En wat met de waarborg ? Dat geld steekt in hun huis (gevloerd, betegeld, deuren gezet, parket gelegd, te veel om op te noemen,..) dit zijn dingen die we niet zomaar kunnen meenemen.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Oude Belg
Berichten: 3190

#2 , 11 jan 2012 13:08

Laat het huurcontract meteen registreren (u kan dat zelf); op die manier wordt u beschermd.
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#3 , 11 jan 2012 13:36

Kwartieragent in kennis stellen zodat deze de dienst bevolking kan aangeven een geen inschrijving toe te laten zonder zijn toestemming (controle).
Zo wordt het quasi onmogelijk om ingeschreven te geraken zonder controle.
En gezien jullie er wonen kan/mag er niemand meer wonen.

Reclame

ladygaga
Topic Starter
Berichten: 36

#4 , 12 jan 2012 12:37

Maar op hoeveel tijd kunnen ze er ons dan uitzetten met een niet geregistreerd contract ? Als ik dit nu nog laat registreren, verandert de opzegtermijn dan ?
Op het gemeentehuis vertelden ze ons dat ze geen aanvraag kunnen weigeren, maar dat het de wijkagent is die de vaststelling moet doen. Ik heb al geprobeerd om hem te bellen, maar hij was met vakantie. Indien ze niet op ons adres ingeschreven geraken, gaan ze de opzeg versturen en hebben we 3 maand tijd. Ze hebben ons ook al gezegd dat we het geld van de werken niet zullen terugkrijgen.

mava105
Berichten: 22867
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 12 jan 2012 12:54

Bij een geregistreerd kontrakt heb je 6 maanden. Bovendien heb je recht op een schadevergoeding van 9 maanden huur omdat de opzeg zonder motief zou gebeuren.
Indien de eigenaar zich laat domicilieren in het huis dat jij bewoond is dat domiciliefraude.
Indien hij schulden heeft kan men heel uw inboedel komen opladen.

ladygaga
Topic Starter
Berichten: 36

#6 , 12 jan 2012 13:04

Maar indien ik het contract nu zou laten registreren, telt het dan ook vanaf de datum dat het contract opgesteld is of pas vanaf de registratie ? Ik had vernomen dat je als huurder 6 maand in het huis moet wonen om recht te hebben op die 6 maand opzegtermijn.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#7 , 12 jan 2012 13:22

Niet waar, zij moeten NIET inschrijven als de politie kwartieragent een vraag bevolking richt.
""Geen inschrijving zonder politiecontrole.""
U woont er en huis enkel geschikt voor een gezin.
Wat de gemeente heeft gezegd klopt dan weer het is Kafka in het kwadraat.
Er is 'ergens' een beslissing genomen dat gemeente altijd moet inschrijven. Met als gevolg dat de politie moet gaan controleren . Zij stellen dan vast dat betrokkene daar niet woont want er woont iemand anders, eigenaar heeft nog nooit van de zogezegde nieuwe bewoners gehoord. Politie kan hen daar zelfs niet aantreffen en stelt een procedure AACB voor.
Alvorens deze is afgelopen doen ze weer een nieuwe inschrijving en de ambtelijke molen begint opnieuw.
Ondertussen blijven natuurlijk ook alle ambtelijke stukken 'ergens zweven' want geen adres gekend.

Politie mag zelfs geen huurcontract vragen (ter controle).
Zo worden trouwens ook firma's ergens ingeschreven zonder dat huurders/eigenaar van iets weet.

Vandebos
Berichten: 16087

#8 , 12 jan 2012 14:09

U bent in de woning gedomicilieerd? Het huurcontract laat hoofdbewoning toe? In dat geval is een huurcontract van onbepaalde duur wettelijk onmogelijk en dient men het te beschouwen als zijnde een negenjarig contract.

Het al of niet geregistreerd zijn heeft vanuit het oogpunt van de verhuurder geen enkele invloed. Hij kan hier geen extra rechten aan onttrekken, zeker niet aangezien hij bij wet zelf verplicht is het contract tijdig te registreren en niet de huurder.

Registratie van het huurcontract zal u enkel een extra bescherming geven tov een nieuwe eigenaar van het pand die het zelf wenst te gaan bewonen of uitgebreid te renoveren.

ladygaga
Topic Starter
Berichten: 36

#9 , 12 jan 2012 19:41

Onze domicilie staat inderdaad hier en het contract laat hoofdbewoning toe. Het probleem is nu dat hier nog werken in zijn (vooral buiten zoals garage en waterinslag aan de voordeur) en de eigenaars de moeite niet doen om te komen kijken. We hebben de eerste 2 maanden geen huishuur betaald, maar in ruil daarvoor hebben we bijna heel hun huis in orde gezet en opgekuist.
Als ze ons nu buiten zetten met de reden dat hun adres hier niet mag staan, zijn we al het geld dat we er in gestoken hebben kwijt.
Ze hebben nu een zaak (waar ze ook huurder zijn) en toch willen ze hun domicilie hier zetten. Momenteel zijn ze dus nergens gedomicilieerd.

Laten we dus best het contract nog registreren om dat geld te recupereren en om eventueel de opzeg te verlengen + een eventuele schadevergoeding te eisen ?

mava105
Berichten: 22867
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#10 , 12 jan 2012 20:10

Hebt u een door beide partijen ondertekende huurovereenkomst? ja, dan kunnen zij u niet zomaar op straat zetten, en al zeker niet omwille van hun niet domiciliering. Ze zouden u wel kunnen pakken voor het niet betalen van 2 maanden huur. Staat hierover iets op papier?

Vandebos
Berichten: 16087

#11 , 12 jan 2012 20:32

Met een klassieke 3-6-9 kan de opzegmogelijkheden door de verhuurder extreem beperkt.

ladygaga
Topic Starter
Berichten: 36

#12 , 13 jan 2012 06:43

Huurcontract is door beide partijen ondertekend en er staat letterlijk geschreven dat er geen waarborg moet betaald worden in ruil voor het opkuisen van de inboedel. Om het leefbaar te maken, moesten we ook binnen allerlei werken uitvoeren. Ik heb wel foto's van de staat waarin het huis zich bevond.

Van de duur staat er niks in vermeld.

Vandebos
Berichten: 16087

#13 , 13 jan 2012 09:42

Een huurcontract voor hoofdbewoning van onbepaalde duur wordt bij wet herleid tot een negenjarig contract. De verhuurder kan enkel kostenloos opzeggen voor eigen bewoning of voor zware renovaties. Alle andere methodes kosten hem geld en tijd.

ladygaga
Topic Starter
Berichten: 36

#14 , 13 jan 2012 12:34

Een huurcontract voor hoofdbewoning van onbepaalde duur wordt bij wet herleid tot een negenjarig contract. De verhuurder kan enkel kostenloos opzeggen voor eigen bewoning of voor zware renovaties. Alle andere methodes kosten hem geld en tijd.
Ook als het huurcontract niet geregistreerd is ?

Vandebos
Berichten: 16087

#15 , 13 jan 2012 14:07

Registratie of niet verandert enkel wat aan de rechten van de huurder.

art 3§5 woninghuurwet (van dwingend recht)
§ 5. De huurder kan de huurovereenkomst op ieder tijdstip beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van drie maanden.
Indien de huurder de huurovereenkomst evenwel beëindigt tijdens de eerste driejarige periode, heeft de verhuurder recht op een vergoeding. Die vergoeding is gelijk aan drie maanden, twee maanden of één maand huur naargelang de huurovereenkomst een einde neemt gedurende het eerste, het tweede of het derde jaar.
(Zolang het huurcontract niet geregistreerd is na de termijn van twee maanden bedoeld in artikel 32, 5°, van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten, zijn zowel de in het eerste lid bedoelde opzeggingstermijn als de in het tweede lid bedoelde vergoeding niet van toepassing.) <W 2006-12-27/30, art. 73, 004; Inwerkingtreding : 01-07-2007>
(Wanneer de verhuurder de huurovereenkomst beëindigt overeenkomstig de §§ 2 tot 4, kan de huurder op zijn beurt de huurovereenkomst te allen tijde beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van een maand. In dat geval is hij de vergoeding bedoeld in het vorige lid niet verschuldigd.) <W 1997-04-13/43, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 31-05-1997; zie

Terug naar “Huren”