Hoewel dit reeds meermaals op dit forum werd gemeld, wil ik nogmaals herhalen dat de term hoederecht sinds
13 april 1995 niet meer van toepassing is! Anno 2007 spreken we van
gezamenlijk ouderlijk gezag.
Wat houdt deze wet - sinds 1995 van toepassing - concreet in?
De wet bepaalt dat ouders - die samenwonen, apart wonen, gehuwd zijn, gescheiden zijn of nooit gehuwd waren - gezagsco-ouderschap hebben, behalve in twee gevallen:
1. Een rechter heeft in een vonnis beslist dat een andere gezagsregeling geldt.
2. De ouders hebben, via onderhandelingen, een andere gezagsregeling afgesproken en een rechter heeft die overeenkomst bekrachtigd.
De rechter moet bij voorkeur voor gezagsco-ouderschap kiezen. Wanneer de rechter een andere gezagsregeling beslist, moet hij motiveren waarom gezagsco-ouderschap (= gezamelijk ouderlijk gezag) voor deze ouders tegen het belang van hun kind is. De ouder die een afwijking van de wettelijke voorkeur wil, moet de rechter van twee zaken overtuigen. Ten eerste: bijzondere omstandigheden maken dat gezagsco-ouderschap tegen het belang van ons kind ingaat. Ten tweede: het is in het belang van ons kind dat ik, en niet de andere ouder, het ouderlijk gezag eenzijdig uitoefen.
Een ouder die ouderlijk gezag uitoefent, mag belangrijke beslissingen voor het kind nemen. Er is dus een verschil tussen dagelijkse en belangrijke beslissingen. Dagelijkse, verblijfsgebonden beslissingen mogen genomen worden door de ouder bij wie het kind op dat moment verblijft. Belangrijke, verblijfsoverstijgende beslissingen mogen genomen worden door de ouder(s) die het ouderlijk gezag uitoefenen.
Kiezen ouders voor gezagsco-ouderschap dan betekent dit dat alle rechten voor beide ouders gelden. Beide ouders hebben het recht om het kind bij zich te hebben. Beide ouders hebben het recht om alle belangrijke beslissingen te nemen voor de persoon en de goederen van het kind. Kiezen ouders voor gezagsco-ouderschap dan betekent dit dat de ouders moeten overleggen en alle belangrijke beslissingen samen nemen. Een ouder mag geen enkele belangrijke beslissing nemen zonder overleg met de andere ouder.
Bij exclusief ouderlijk gezag door ouder A mag ouder A alle belangrijke beslissingen nemen voor de persoon en het beheer van de goederen van het kind. Ouder A heeft de plicht de goederen in het belang van het kind te beheren. A beheert alle rekeningen op naam van het kind, eventueel ook een rekening die door B op naam van het kind werd geopend. Ouder A heeft het recht op genot van de goederen van het kind. Ouder A heeft het recht om het kind bij zich te hebben. Bij exclusief ouderlijk gezag door ouder A heeft ouder B recht op persoonlijk contact (= omgangsrecht). Dit is een recht, geen plicht. B is wettelijk niet strafbaar als hij/zij het kind in de praktijk niet of onregelmatig ontmoet.
Ouder B behoudt financi?le plichten (onderhoudsplicht). Ouder B behoudt het recht om samen met ouder A beschikkingsdaden te stellen betreffende de goederen van het kind. Ouder B mag geen belangrijke beslissingen nemen voor de persoon en het beheer van de goederen van het kind. Ouder B heeft geen recht op genot van de goederen van het kind. Ouder B verliest zijn vertegenwoordigheidsbevoegdheid.
Ouder B behoudt het recht om op de momenten dat het kind bij hem / haar verblijft, dagelijkse zorgen toe te dienen en dagelijkse beslissingen te nemen.
Ouder B heeft recht op alle informatie aangaande zijn minderjarig kind. De school en de dokter moeten op eenvoudig verzoek alle informatie aan beide ouders doorgeven. B heeft het recht om alle informatie in te winnen over de belangrijke beslissingen van A. Een buitenstaander is verplicht om B, op eenvoudig verzoek, alle informatie door te geven aangaande de beslissingen die A voor de persoon en het beheer van de goederen van het kind nam. De schooldirecteur is verplicht om B te informeren over de schoolresultaten (eventueel in een tweede schoolrapport), de oudercontacten en de studiebegeleiding. De bank is verplicht om B te informeren over de stand van de bankrekeningen en de verrichtingen op naam van het kind.
Ouder B heeft het recht op toezicht op de belangrijke beslissingen die ouder A neemt voor de persoon en de goederen van het kind.
Ouder B heeft het recht aan de jeugdrechter te vragen een belangrijke beslissing van ouder A ongeldig te maken. Ouder B moet aantonen dat deze beslissing tegen het belang van het kind ingaat.
Als ouder A overlijdt, dan oefent ouder B het ouderlijk gezag volledig en zonder toezicht van een voogd uit. Ook als dit niet de wens was van de overleden ouder. Ook als er geen persoonlijke ontmoetingen meer waren tussen het kind en de andere ouder. Zolang het kind minderjarig is, krijgt B het beheer en het genot van de goederen van het kind. Voor belangrijke beslissingen aangaande het vermogen van het minderjarig kind, moet B wel de toestemming van de vrederechter krijgen. (De familieraad is afgeschaft. De wet voorziet enkel voogdij als beide ouders overleden zijn.)
Bijkomend kan het niet (tenzij in zeer extreme situaties) dat een kind geen contact met een ouder mag hebben.
Ieder kind heeft recht op persoonlijke ontmoetingen met beide ouders. Ouders kunnen niet afspreken dat het kind geen recht meer heeft op ontmoetingen met een ouder.
Verwar uw emoties als partner niet met uw verantwoordelijkheden als ouder. Gebruik uw zoon niet om uw vrouw te treffen, want dit zou wel eens zeer vernietigend kunnen zijn voor uw zoon en ik ben er zeker van dat dit het laatste is wat u wil als vader.
Wil u goed voor uw zoon zorgen, zorg er dan voor dat
1) de conflicten tussen u en uw vrouw tot een minimum beperkt worden en op een constructieve wijze opgelost worden
2) uw kind niet het onderwerp van conflict wordt
3) probeer een onderscheid te maken tussen uw partnerschap en uw rol als ouder. Heb je hier moeite mee? Zoek dan hulp bij een psychotherapeut (
www.caw.be). Deze hulp inschakelen zal niet alleen u maar ook uw kind ten goede komen ...
Om op een constructieve wijze de scheiding en de daarmee gepaard gaande conflicten op te lossen of grotere conflicten te vermijden, kan u de hulp inschakelen van een bemiddelaar in familiezaken. Dit is een onafhankelijke derde die beide partijen helpt om tot een oplossing te komen die voldoet aan de noden en bekommernissen van alle betrokkenen.
Bemiddelaars in familiezaken zijn te vinden via
www.bemiddelingvzw.be
www.juridat.be/bemiddeling
www.caw.be