gratis electriciteit en de discriminatie +100.000 gezinnen

gebruiker
Topic Starter
Berichten: 713
Locatie: Aalst

gratis electriciteit en de discriminatie +100.000 gezinnen

#1 , 29 dec 2011 16:59

In toepassing van het energiedecreet wordt er aan huishoudelijke afnemers van electriciteit sinds 2003 100 Kwh (+nog eens 100 Kwh per gedomiciliêerde natuurlijke persoon) aan gratis electriciteit van de verbruiksfactuur afgetrokken.

8 MEI 2009. - Decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid (het Energiedecreet).

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... #Art.4.7.4" onclick="window.open(this.href);return false;
TITEL V. - DE JAARLIJKSE TOEKENNING VAN EEN GRATIS HOEVEELHEID ELEKTRICITEIT

Art. 5.1.1.§ 1. [1 Met uitzondering van de huishoudelijke afnemers aangesloten op een gesloten distributienet, heeft iedere huishoudelijke afnemer en elke titularis van een gebouw, zoals bedoeld in § 3, het recht op de jaarlijkse toekenning van een gratis hoeveelheid elektriciteit.]1
§ 2. De gratis hoeveelheid elektriciteit die aan de huishoudelijke afnemer wordt toegekend, wordt als volgt berekend : 100 kWh + (100 kWh x het aantal natuurlijke personen dat gedomicilieerd is in de woning in kwestie).
§ 3. Voor wat appartementsgebouwen, bejaardentehuizen en andere gebouwen betreft waar elektriciteit afgenomen wordt door verschillende natuurlijke personen die gedomicilieerd zijn op een adres in het betrokken gebouw en die niet over een aparte aansluiting beschikken, wordt de gratis hoeveelheid elektriciteit berekend als volgt : 100 kWh + (100 kWh x het aantal personen dat gedomicilieerd is op een adres in het betrokken gebouw).
De titularis van het toegangspunt van het gebouw, bedoeld in het vorig lid, zorgt ervoor dat de gelde-lijke voordelen van de gratis hoeveelheid elektriciteit verdeeld worden over de verschillende personen die gedomicilieerd zijn op een adres in het betrokken gebouw.
§ 4. De elektriciteitsdistributienetbeheerder brengt iedere leverancier op de hoogte van het aantal gedomicilieerde personen op het adres van de afnamepunten waarop die leverancier levert.
§ 5. De geldelijke tegenwaarde van de gratis hoeveelheid elektriciteit, vermeld in § 2 en § 3, wordt door de leverancier in mindering gebracht op de eerste afrekeningsfactuur die de titularis van het afnamepunt jaarlijks ontvangt na verstrekking van de gegevens, vermeld in § 4.
De hoeveelheid elektriciteit die in mindering wordt gebracht kan niet meer bedragen dan het jaarlijks verbruik op de desbetreffende aansluiting op het distributienet.
§ 6. De geldelijke tegenwaarde van de gratis hoeveelheid elektriciteit, vermeld in § 2 en § 3, wordt door de netbeheerder van de titularis van het afnamepunt gecompenseerd ten aanzien van de leverancier.
§ 7. De Vlaamse Regering kan nadere regels vastleggen betreffende de manier waarop de hoeveelheid elektriciteit, vermeld in § 2 en § 3, wordt aangerekend op de factuur, zoals vermeld in § 5, en wordt gecompenseerd, zoals vermeld in § 6.
----------
(1)<DVR 2011-07-08/22, art. 37, 007; Inwerkingtreding : 26-08-2011>
Een huishoudelijke afnemer wordt omschreven als:
67° huishoudelijke afnemer : elke natuurlijke persoon aangesloten op een aardgasdistributienet of een elektriciteitsdistributienet op een spanning gelijk aan 1 000 volt of minder, die elektriciteit of aardgas afneemt om te voorzien in zijn behoeften of die van de personen die samen met hem in de woning in kwestie gedomicilieerd zijn, behoudens in het geval dat het leveringscontract voor de levering van elektriciteit respectievelijk aardgas op het afnamepunt in kwestie werd gesloten door een onderneming, zoals bedoeld in artikel 2, 3°, van de wet van 16 januari 2003 tot oprichting van een kruispuntbank voor ondernemingen, tot modernisering van het handelsregister, tot oprichting van erkende ondernemingsloketten en houdende diverse bepalingen;
De VREG heeft daarnaast hun eigen regels gevormd, welke mij geen basis lijken te vinden in het energiedecreet:

http://www.vreg.be/gratis-elektriciteit" onclick="window.open(this.href);return false;

Maw er kunnen zich 5 situaties voordoen:
1. verbruiksfactuur op naam van een rechtspersoon: hierbij kan er allicht moeilijk gesproken worden over afname van electriciteit om te voorzien van de eigen behoeften van een natuurlijk persoon (alhoewel? lees verder). Maar in toepassing van de regels van de VREG bestaat hier geen toepassing van het gratis gebruik (niettegenstaande een factuur op een rechtspersoon integraal kan aangerekend zijn aan een natuurlijk persoon die alle electriciteit voor eigen gebruik bestemd).

2. verbruiksfactuur op naam van een natuurlijk persoon, zonder vermelding van ondernemingsnummer. Hier kan geen twijfel bestaan dat de gratis electriciteit toegekend wordt.

3. verbruiksfactuur op naam van een natuurlijk persoon, doch mét vermelding van een ondernemingsnummer. Hier is geen toepassing mogelijk van de gratis electriciteit ingevolge wat de VREG voorziet op hun website.

4. verbruiksfactuur op naam van een natuurlijk persoon, doch mét vermelding van een ondernemersnummer (maar met de expliciete voorziening van de hoedanigheid van “niet-handelsonderneming naar privaatrecht” maw de vrije beroepen mét BTW nummer). Hier is geen toepassing mogelijk van de gratis electriciteit ingevolge wat de VREG voorziet op hun website.

5. verbruiksfactuur op naam van een natuurlijk persoon, zonder vermelding van een ondernemersnummer, doch die activiteiten betreft zoals advocaten, notarissen en deurwaarders in eigen naam. Niettegenstaande hier een deel van de electriciteit verbruikt wordt door een NIET natuurlijk persoon is er hier wél toepassing van de gratis electriciteit.

In feite is het verschil in behandeling (= het al of niet krijgen van een deel gratis electriciteit) gekoppeld aan het al of niet vermelden op dergelijke verbruiksfactuur van een 'BTW nummer' voor de afnemer.

Het lijkt mij dan ook overduidelijk dat hier sprake is van een discriminatie, minstens door het anders behandelen van de natuurlijke personen onder nummer 5 vermeld, tov van die onder nummer 3 en 4.

De situatie 3 en 4, indien gecombineerd met de situatie dat er minstens één natuurlijk persoon op het afnemersadres op de verbuikfactuur, zal ten allen tijde zorgen voor een beperking van de beroepsmatig aftrekbare electriciteit (toepassing van BTW regels en WIB 92).

Er is in dit geval dan ook TEN ALLEN TIJDE sprake van voorziening van private behoeften. Dus al de gezinnen die zich in deze situatie bevinden (gedomicilieerd op het adres van hun 'onderneming') worden benadeeld ten opzichte van de anderen, en dit enkel door het criterium van het al of niet vermelden van een ondernemersnummer op de verbruiksfactuur.

De discriminatie wordt nog duidelijker?

Daarnaast kan de situatie bestaan waar een verbruiksfactuur opgesteld wordt op naam van een natuurlijk persoon, zonder vermelding van een ondernemersnummer, doch ofwel aanrekening van een deel van het aangerekende verbruik als beroepskosten binnen een eenmanszaak of aanrekening van een deel als forfaitaire terugbetaling van kosten door een rechtspersoon.

Ook hier worden deze onder punten 3 en 4 gediscrimineerd, enkel en alleen omdat er bij hen wel degelijk een ondernemersnummer vermeld staat op hun verbruiksfactuur. En dit niettegenstaande minstens een deel niet louter bestemd is als voorziening van private behoeften.

Nog een grotere discriminatie?
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Turaki
Berichten: 6870

#2 , 29 dec 2011 21:18

Ik zie het niet.
Indien op naam van de onderneming (en vermelden van ondernemingsnr vermelden is al voldoende) kan deze de BTW aftrekken van zijn belastingen. Dit voordeel zal wel hoger zijn dan de gratis elektriciteit, anders zal de boekhouder (indien hij enigszins zijn vak kent) wel aanraden om een energiecontract af te sluiten op naam van een natuurlijke persoon.

Zoals ik het lees, vindt u dat zelfstandigen 2x een korting dienen te krijgen op hun verbruik.
In gevallen 3 en 4 geniet men van de aftrek van de belastingen, in geval 5 van gratis energie. 1 van beiden lijkt mij voldoende, aan de gebruiker om uit te zoeken wat het meest voordelig is.

gebruiker
Topic Starter
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#3 , 29 dec 2011 21:40

Ik zie het niet.
Indien op naam van de onderneming (en vermelden van ondernemingsnr vermelden is al voldoende) kan deze de BTW aftrekken van zijn belastingen. Dit voordeel zal wel hoger zijn dan de gratis elektriciteit, anders zal de boekhouder (indien hij enigszins zijn vak kent) wel aanraden om een energiecontract af te sluiten op naam van een natuurlijke persoon.

Zoals ik het lees, vindt u dat zelfstandigen 2x een korting dienen te krijgen op hun verbruik.
In gevallen 3 en 4 geniet men van de aftrek van de belastingen, in geval 5 van gratis energie. 1 van beiden lijkt mij voldoende, aan de gebruiker om uit te zoeken wat het meest voordelig is.
Het gaat niet over de boekhoudkundige afhandeling, waar het over gaat is de vraag of personen die zich in eenzelfde situatie bevinden (alle situaties behalve 1. op naam van een vennootschap) op eenzelfde wijze behandeld worden.

In de gevallen 3. en 4. zal er STEEDS een deel van de gefactureerde energie NIET fiscaal kunnen in kosten gebracht worden (mits minimaal één natuurlijk persoon gedomiciiëerd staat op een adres waar energieverbruik voor gefactureerd wordt), maw is het PRIVAAT verbruik, dat evenwel op een andere wijze behandeld wordt.

Ten andere als je rekening houdt met 20% beroepsverbruik dan is 20% van de 21% BTW recupereerbaar (of 4.2%) wat in de meeste gevallen zelfs een pak minder is dan de €100 die Vlaanderen en de VREG zelf vooropsteld als bedrag van het voordeel van de gratis electriciteit.

En daar gaat het zelfs niet over!

Ten gevolge van de voorwaarden voor fiscale aftrek van beroepskosten moet dit deel 100% beroepsmatig zijn. Wat dus niet als beroepskosten kan afgetrokken worden is dan ook enkel als privaat gebruik te bestempelen en dit in toepassing van de Belgische federale belastingwetgeving (waar er voor gediscrimineerd wordt). Hier worden de werkelijke feiten genegeerd = een onwettige discriminatie.

De VREG zelf begrijpt het probleem want die hebben hun webpagine over deze materie sinds gisteren (mijn telefonische contactname met 1700 van Vlaanderen) reeds aangepast.

Ook de juridische afdeling van Eandis is zich ten volle (reeds, sinds deze namiddag) bewust van de mogelijke veroordeling van België door het Europese Hof van Justitie. Het bewijs hiervan was dat ze telefonisch voorstelden of het probleem voor mij van de baan was als ze er zouden voor zorgen dat ikzelf die gratis electriciteit zou herberekend krijgen (of ik voor meerdere personen sprak, 'hun' woorden)....

Wat je allicht niets van weet dat zijn de grondige leugens en het bedrog dat minstens door sommige energieleveranciers naar energieverbuikers toe gepleelgd worden. Personen in de situatie van 2. en 3. krijgen te horen dat ze 'toch minder betalen voor hun energie?'.

De realiteit is dat voor electriciteit een tarief toegepast dat, inclusief BTW voor een verbruik van 5.000 Kwh slechts 3 (DRIE) euro minder kosten en voor gasverbruik meer dan 2.3% hoger is dan wat voor hun particuliere afnemers toegepast wordt.

De schade voor de situatie 2. en 3. is dus zelfs nog een pak hoger dan het enkel verliezen van een vermindering voor gratis electriciteit.

En dat voor een land en een Vlaanderen dat er zich op hun websites over uitlaat dat ze zorgen voor een correctie afhandeling in alle situaties voor hun burgers.

De realiteit is echter dat voor een serie overheidsdiensten er sprake is van wat in het Verdrag van Stockholm juist tegen verzekerd wordt: een systeem van georganiseerde misdaad waar het misdadig netwerk enkel voordelen uit haalt.

Vlaanderen belooft veel inzake deze 'gratis electriciteit' maar hun samenspel met hun VREG (die op hun website zaken in dit verband voorzien die verder gaan dan voorzien is in het energiedecreet, maw in toepassing van de Belgische Grondwet, 'geen toepassing ingevolge een Wet of Decreet', de grondwettelijke rechten schenden. Maar het gevolg is dat derden (het vereiste 'netwerk', in toepassing van Stiockholm, is volledig) hier geen uitgave dienen te verrichten.
Laatst gewijzigd door gebruiker op 29 dec 2011 21:56, 2 keer totaal gewijzigd.
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

Reclame

Turaki
Berichten: 6870

#4 , 29 dec 2011 21:48

In de gevallen 3. en 4. zal er STEEDS een deel van de gefactureerde energie NIET fiscaal kunnen in kosten gebracht worden, maw is het PRIVAAT verbruik, dat evenwel op een andere wijze behandeld wordt.
Zal wel aan mij liggen, maar in dat geval zou men de energiecontracten op naam van een natuurlijke persoon moeten afsluiten om meer voordeel te hebben (of 2 meters). Kiezen of delen.

Maar goed, indien het probleem opgelost aan het raken is dankzij u, vraag ik mij af waarom u deze vraag stelt? Men past zich aan aan wat Europa eist, en u hebt wat u wil.

gebruiker
Topic Starter
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#5 , 29 dec 2011 22:06

In de gevallen 3. en 4. zal er STEEDS een deel van de gefactureerde energie NIET fiscaal kunnen in kosten gebracht worden, maw is het PRIVAAT verbruik, dat evenwel op een andere wijze behandeld wordt.
Zal wel aan mij liggen, maar in dat geval zou men de energiecontracten op naam van een natuurlijke persoon moeten afsluiten om meer voordeel te hebben (of 2 meters). Kiezen of delen.

Maar goed, indien het probleem opgelost aan het raken is dankzij u, vraag ik mij af waarom u deze vraag stelt? Men past zich aan aan wat Europa eist, en u hebt wat u wil.
Het gaat er niet over wat ik zelf wil.

Deze materie is één van de materies die eenzelfde verloop kennen, de procedure inzake een klacht in toepassing van het Verdrag van Lissabon. Na afhandeling van dergelijke klacht met het opstellen van een verslag door het Europese Hof van Justitie én in het geval dat Europese gegarandeerde rechten of richtlijnen geschonden worden kan eenieder op basis van de behandelde klacht zélf dezelfde weg volgen.

In principe zal de Belgische Staat in al deze gevallen vanaf de tweede gelijkaardige klacht (gebaseerd op dezelfde feiten en overtreding) na 6 maand vanaf de datum van het opstellen van hun advies een Europese boete opgelegd krijgen.

We leefden decennia lang onder het systeem dat we naar de rechtbank diende te stappen en een paar duizend euro procedurekosten mochten betalen voor schendingen van rechten die meestal minder dan €1.000 euro kostten, dus rekening houdend met de beperkte terugbetaling van de advocaatkosten je ten allen tijde minstens €1.000 kostte (en dus ervoor zorgde dat er geen procedure opgestart werd) nu via de 'ambtshalve klacht' en zonder kosten voor alle bedragen tot een oplossing kunnen komen. Maar daarbovenop riskeren Europese boetes te kosten....
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#6 , 29 dec 2011 23:03

en je zwijgt over de discriminatie over de niet-aftrekbaarheid van de electriciteit voor natuurlijke personen :(.

bartvdv
Berichten: 1911

#7 , 30 dec 2011 10:01

@JPV: Je bedoelt dat zelfstandigen en bedrijven een voordeel in natura aangerekend krijgen voor bv. gas en elektriciteit als die betaald wordt door de zaak.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#8 , 30 dec 2011 10:31

ik heb geen probleem om al die voordelen in natura's af te trekken van de volledige aftrekbaarheid :).

gebruiker
Topic Starter
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#9 , 30 dec 2011 14:01

ik heb geen probleem om al die voordelen in natura's af te trekken van de volledige aftrekbaarheid :).
Voordelen in natura worden wel belast, daar betaal je belastingen op. Je kan belastingen nergens 'aftrekken'.
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

gebruiker
Topic Starter
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#10 , 30 dec 2011 14:07

en je zwijgt over de discriminatie over de niet-aftrekbaarheid van de electriciteit voor natuurlijke personen :(.
Ik denk dat dit onrechtstreeks wel degelijk vermeld staat.

Personen die voor eigen rekening werken (zelfstandigen, vrije beroepers edg) worden belast op hun inkomsten. Onkosten die integraal te maken hebben met het verkrijgen van die inkomsten die kunnen als beroepskosten afgetrokken worden.

Wat overblijft, het niet aftrekbaar gedeelte van uitgaven, die worden dan ook ingevolge het Wetboek Inkomstenbelastingen als kosten van het private vermogen aanzien. En daar zit juist de discriminatie. Terwijl uitgaven wettelijk als private uitgaven bestempeld worden, wordt dit NIET als dusdanig gerespecteerd door het niet toekennen van de gratis electriciteit voor dit deel van de uitgaven.

Maw personen die zich in eenzelfde situatie bevinden, als natuurlijke persoon huishoudelijk verbruik ten laste moeten nemen, worden op een verschillende wijze behandeld, discriminatie lijkt mij bewezen.

Het feit dat de VREG op hun website ineens begint te spreken over 'gemengd verbruik', is nergens in het Energiedecreet terug te vinden.

Het Energiedecreet vermeldt enkel huishoudelijk verbruik, wat altijd het geval zal zijn als een natuurlijk persoon gedomiciliëerd is op een adres waar een energieverbruiksfactuur voor opgesteld wordt.

De VREG voegt iets toe dat niet voorzien is in de regelgeving.
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

Franciscus
Berichten: 39718
Juridisch actief: Nee

#11 , 30 dec 2011 15:34

Indien geen rechtspersoon is er toch vermenging van vermogen ?

gebruiker
Topic Starter
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#12 , 30 dec 2011 16:35

Indien geen rechtspersoon is er toch vermenging van vermogen ?
En waar heeft dit een weerslag op de al of niet discriminatie?

In uitvoering van een vordering zal het Vlaamse gewest geen verschil maken tussen vermogens, vorderingen zullen uitgevoerd wordt op alle beschikbare middelen. Waarom zou het 'recht' van niet-discriminatie hier dan een verschil uitmaken?
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

gebruiker
Topic Starter
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#13 , 03 jan 2012 16:26

Het wordt nog mooier!
TITEL V. - DE JAARLIJKSE TOEKENNING VAN EEN GRATIS HOEVEELHEID ELEKTRICITEIT

§ 6. De geldelijke tegenwaarde van de gratis hoeveelheid elektriciteit, vermeld in § 2 en § 3, wordt door de netbeheerder van de titularis van het afnamepunt gecompenseerd ten aanzien van de leverancier.
Alle 'gratis' electriciteit wordt uiteindelijk toch aangerekend aan de gebruikers? Evenwel van 'verbruik' gaat het naar 'distributiekost'?

En de meer dan 100.000 Vlaamse gezinnen die ten gevolge van de opgave van een ondernemingsnummer op hun verbruiksfactuur géén vermindering krijgen voor deze 'gratis' electriciteit, mogen daarbovenop meebetalen aan de 'gratis' electriciteit van de rest?
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

Terug naar “Andere”