Abortus minderjarige

Elmuto
Topic Starter
Berichten: 8

Abortus minderjarige

#1 , 02 dec 2011 14:01

Kunnen de ouders van een minderjarig meisje met een erkende handicap, in geval zij zwanger is, beslissen om haar abortus te laten plegen, zelfs indien de dochter dat niet wilt?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Oude Belg
Berichten: 3190

#2 , 02 dec 2011 14:32

Aangezien zelfs het laten steriliseren van zwaar mentaal gehandicapten door de Belgische wetgeving beschouwd wordt als "toebrengen van slagen en verwondingen", vermoed ik dat dat niet zal kunnen...
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

Mariette
Berichten: 2507

#3 , 02 dec 2011 14:46

Indien het kind geen toestemming kon geven voor het hebben van sex (minderjarig, gehandicapped), dan moet dit toch worden aangegeven en wie weet vallen er onder deze omstandigheden geen uitzonderingen uit de bus.

Wie gaat er voor het kind zorgen? het gehandicapte minderjarig meisje? of de vader (die zich wschlijk schuldig maakte aan verkrachting?)

------------------------

Edit: indien dit een hypothetische vraag is en er ondertussen nog niks gebeurd is, dan zou ik als ouder van het kind ervoor zorgen dat ik steeds een "morning-after-pil" in huis heb.

Reclame

eylis
Berichten: 8993

#4 , 02 dec 2011 15:48

in deze gevallen wordt de beslissing genomen met een team, een goede analyse van de situatie én alle betrokkenen. De arts en pschycholoog geven hun advies mbt het moederschap voor de minderjarige en de kansen voor het ind. De "vader" wordt mee in de beslissing betrokken. Wat was de aard van de relatie? Is de vader meerderjarig? Dan kan hij al strafrechtelijk vervolgd worden.
Met een aantal gespreksonden wordt wel duidelijk: of het kind een kind mag en kan krijgen en er voor zorgen. De "vader" voor zijn kind kan zorgen.
De ouders voor het kind kunnen zorgen.
Maar veplichten is geen goede oplossing.

Tav Oude Belg: steriliseren onder dwang is inderdeed een geval van slagen en verwondingen omdat je het lichaam van iemand "schade" toebrengt. Je "ontneemt" iemand zijn/haar vruchtbaarheid.

Bij abortus zou dat niet helemaal opgaan, want je brengt geen schade toe aan het lichaam.
Ik vermoed wel dat men bij minderjarige personen met een (ernstige) handicap wel druk uitoefent om toch maar geen kind te krijgen. Maar onder dwang...dat mag niet echt. Wel vermoed ik dat bij iemand met een mentale handicap wel een abortus mag uitgevoerd worden op puur medisch advies.

Vaoke
Berichten: 400

#5 , 02 dec 2011 21:02

Herinner mij een geval van gedwongen sterilisatie in het Turnhoutse; minderjarig of meerderjarig dat kan ik mij niet meer herinneren.. maar wat ik wel weet dat is dat zij die hierin betrokken waren.. dat die werden veroordeeld.

Vaoke
Berichten: 400

#6 , 02 dec 2011 21:16

Afgezien daarvan.. met wat te "goooooglen" komt u al heel wat verder; gebruik bijvoorbeeld de omschrijving "gedwongen sterilisatie" eens en dan krijgt u onmiddellijk een vloedgolf van nuttige info.
Zie hierna alvast twee voorbeelden:
http://www.sarahbeweging.net/getuigenissen/ingrid.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.law.kuleuven.be/jura/art/41n1/hoogers.html" onclick="window.open(this.href);return false;

j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 04 dec 2011 09:50

“Art.348.Hij die,al dan niet geneesheer,door enig middel opzettelijk vruchtafdrijving veroorzaakt bij een vrouw die daarin niet heeft toegestemd,wordt gestraft..."(8 juni 1867 Strafwetboek).

‘minderjarig meisje met een erkende handicap, in geval zij zwanger is’

‘De wet bevat bovendien geen specifieke bepalingen in verband met de toestemming van de minderjarige zwangere. Uit de parlementaire voorbereiding kan evenwel afgeleid worden dat ook de minderjarige bedoeld wordt : de toestemming van de vrouw zelf is vereist, om te vermijden dat zij door derden (bijvoorbeeld haar ouders) onder druk wordt gezet. Plaatsvervangende toestemming lijkt aldus uitgesloten.’(NYS,H.,De nieuwe *wetgeving inzake zwangerschapsafbreking,R.W. 1990-91,1189-1197).

* 3 APRIL 1990. - WET betreffende de zwangerschapsafbreking
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Andere”