#11 , 03 dec 2011 19:06
Hij is dus al langer dan één jaar weg. Gezien wij NIET kunnen zien wat er juist gebeurd is wat zijn statuut was toen hij in België was, wat daarna gebeurd is, enz enz kunnen onze antwoorden niet anders dan 'redelijk' algemeen zijn.
Hij is GEEN BELG gezien hij een verblijfsdokument vreemdeling had. Indien hij niet meer in België is verliest hij vermoedelijk het recht om terug te komen.
lees aub volgende tekst :
en ga naar de dienst vreemdelingenzaken van de gemeente, daar beschikken ze over het dossier.
Verblijfsstatuten
Terugkeer na afwezigheid
Een vreemdeling met een geldige verblijfsmachtiging of vestigingsvergunning die voor een periode afwezig is of waarvan men aanneemt dat hij afwezig is, riskeert in sommige gevallen zijn verblijfsrecht te verliezen. Bij een korte afwezigheid is er nog een recht op terugkeer. Bij een langdurige afwezigheid kan in een aantal gevallen toch nog een machtiging tot terugkeer gegeven worden.
Herinschrijving na ambtshalve schrapping wegens vermeende afwezigheid
Bij sterke vermoedens van afwezigheid van de vreemdeling op het adres van zijn hoofdverblijfplaats, kan de gemeente overgaan tot ambtelijke schrapping. Indien de vreemdeling kan aantonen dat hij het land niet langer dan 1 jaar verlaten heeft, kan hij zich opnieuw inschrijven.
Recht op terugkeer na afwezigheid van minder dan 1 jaar
Een vreemdeling met een geldige verblijfs- of vestigingsvergunning die niet meer op het grondgebied van België aanwezig is, behoudt zijn recht op terugkeer gedurende 1 jaar.
Recht op terugkeer na afwezigheid van meer dan 1 jaar
In een aantal gevallen behoudt de vreemdeling zijn recht op terugkeer als hij langer dan 1 jaar afwezig is (indien hij hoodfbelangen in België behoudt, bij overmacht of wegens dienstplicht in het buitenland).
Voor erkende vluchtelingen, langdurig ingezetenen en vreemdelingen met een duurzaam verblijfsrecht bestaat er ook een ruimer terugkeerrecht.
Machtiging tot terugkeer na verlies van recht op terugkeer
DVZ kan een vreemdeling die langer dan een jaar afwezig was en bijgevolg zijn recht op terugkeer verloor, opnieuw machtigen tot lang verblijf wegens zijn duidelijke band met België.
Voor erkende vluchtelingen en langdurig ingezetenen gelden er speciale regels.