Vakbond en meldingsplicht?

avdm
Topic Starter
Berichten: 4

Vakbond en meldingsplicht?

#1 , 17 nov 2011 10:08

Goede morgen,

Een kort vraagje.

Heeft de vakbond meldingsplicht of kan je gewoon vrijblijvend advies bij hen inwinnen over je rechten en plichten?
En blijft die info dan tussen de hulpvrager en hen?

Alvast bedankt.

Vriendelijke groet.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39718
Juridisch actief: Nee

#2 , 17 nov 2011 12:44

Meldingsplicht bij wie? en waarvoor?
Bepaalde beroepen zijn gebonden aan beroepsgeheim.

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#3 , 17 nov 2011 16:19

Biechtgeheim!
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Reclame

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#4 , 17 nov 2011 16:45

Goede morgen,

Een kort vraagje.

Heeft de vakbond meldingsplicht of kan je gewoon vrijblijvend advies bij hen inwinnen over je rechten en plichten?
En blijft die info dan tussen de hulpvrager en hen?

Alvast bedankt.

Vriendelijke groet.
behalve de zaken waar je geen beroepsgeheim mag hebben (extreem vb: jij die zou vertellen dat je je schoonmoeder hebt gevierendeeld), is de vakbond net zoals iemand anders gebonden door de zwijgplicht als jij dit uitdrukkelijk vraagt. Sowieso zal een vakbond nooit stappen ondernemen tegen een werkgever als jij daar geen toestemming voor geeft.

avdm
Topic Starter
Berichten: 4

#5 , 17 nov 2011 16:56

Ik heb een case waarbij iemand voor een zeer korte periode overlappend tijdskrediet en buitenlands loon ontving. Die persoon is ondertussen (tijdelijk) werkloos en heeft voldoende rechten opgebouwd om tijdelijk een uitkering aan te vragen. Zijn vraag is: Is dat de moeite? HIj zal waarschijnlijk het onrechtmatig bedrag moeten teruggeven en daarnaast komt er misschien ook een straf (uitstelperiode)? Ik zou die persoon adviseren om naar de vakbond te gaan en de case te bekijken en op grond daarvan al dan niet een aanvraag te doen. Alleen kan hij zomaar advies inwinnen bij de vakbond of wordt zijn situatie onmiddellijk gemeld bij de rva...?

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#6 , 17 nov 2011 17:22

dat zal niet gemeld worden bij de RVA. Gewoon omdat de vakbond daar eigenlijk geen zaken mee heeft.

Als er zelf aangifte gedaan wordt van een fout, zal de RVA normaal gezien behalve de terugvordering géén sanctie treffen, tenzij ze reeds met een onderzoek bezig waren en de persoon daarvan op de hoogte zou kunnen zijn.

avdm
Topic Starter
Berichten: 4

#7 , 18 nov 2011 08:55

Bedankt voor je verhelderend antwoord.

avdm

avdm
Topic Starter
Berichten: 4

#8 , 29 nov 2011 16:31

Ondertussen reist er nog een nieuwe vraag. Mijn cliënt is langsgegaan bij de vakbond. De laatste tewerkstellingsperiode die zijn rechten opent op een uitkering was voor een zwitserse werkgever in het buitenland. Hij heeft zijn E 301 in het bezit. Klopt het dat hij alsnog verplicht is één dag te werken in Belgïe alvorens hij recht heeft? Dit lijkt me nogal absurd. Hij is tijdelijk in Belgïe, in afwachting van opnieuw te kunnen vertrekken voor het volgende seizoen (werkt met seizoencontracten). Bijgevolg tijdelijk zonder werk, en de steun nu nodig... Maar toch moet hij eerst één dag kunnen bewijzen in Belgïe? Hij gedomicilieerd in Belgïe.

Alvast bedankt.

Dit is de info die ik op de site van RVA terugvind: het vette gedeelte is me dus niet helemaal duidelijk.


Kan de arbeid verricht in het buitenland in aanmerking worden genomen?

De arbeid als werknemer verricht in elk land ter wereld kan in aanmerking worden genomen voor uw toelating tot de werkloosheidsuitkeringen indien de volgende voorwaarden zijn vervuld:
- De arbeidsperiode of gelijkgestelde periode zou worden beschouwd als een arbeidsperiode als loontrekkende of als een gelijkgestelde periode, die in aanmerking zou komen voor het recht op werkloosheidsuitkeringen, indien zij in België vervuld zou zijn.
- U moet ten minste één dag als loontrekkende hebben gewerkt in België na de arbeidsdagen gepresteerd in het buitenland en vóór uw uitkeringsaanvraag in België.
- Periodes die in het land waar ze vervuld zijn aldaar een recht op werkloosheidsuitkeringen kunnen openen (‘verzekeringstijdvakken’) komen eveneens in aanmerking, onder de volgende voorwaarden:
- België is het land waar u werkloos geworden bent, dit wil zeggen: België is uw laatste werkland, u hebt het laatst in België een tegen werkloosheid verzekerde activiteit uitgeoefend. Dergelijke laatstelijke tewerkstelling in België is evenwel overbodig indien uw buitenlandse tewerkstelling zich in een van de onder de eerste titel genoemde landen situeerde en u tijdens die tewerkstelling uw woonplaats in België hebt behouden.
-
Het betreft periodes vervuld in een land behorend tot de Europese Economische Ruimte en Zwitserland evenals Algerije, Kroatië, -San-Marino, Servië, Turkije, VJRMacedonië, de overige delen van voormalig Joegoslavië met inbegrip van Kosovo.
VOORBEELD: Voor een aantal EU-landen: zelfstandige activiteit, voor zover de wetgeving van het betrokken land bepaalt dat dergelijke periode recht kan geven op werkloosheidsuitkeringen – dit geldt bvb. voor Luxemburg.
[/i]
Laatst gewijzigd door avdm op 29 nov 2011 16:54, 1 keer totaal gewijzigd.

mava105
Berichten: 22865
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#9 , 29 nov 2011 16:52

Waarom zou de Belgische belastingsbetaler moet betalen voor iemand die hier niet gewerkt heeft?
Als hij gewerkt heeft in Zwitserland, en daar dus ook rechten heeft afgedragen (als't geen zwart werk was) kan hij toch werklozensteun vragen in dat land, dat dan nog niet eens lid is van de EU.
Hij is tevens tijdelijk in ons land, op verlof dus. Waarom moet hij steun genieten tijdens zijn jaarlijks verlof?

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#10 , 29 nov 2011 20:30

Mva105 kan het niet beter zeggen :).

Terug naar “Andere”