Vraag ivm herkeuring elektriciteit na aankoop huis.

koenvd
Topic Starter
Berichten: 3

Vraag ivm herkeuring elektriciteit na aankoop huis.

#1 , 29 aug 2011 22:42

Heel simpel, en ik heb een licht vermoeden dat ik het antwoord al weet:

*Hoe streng is die herkeuring?

Ik heb een huis op het oog van begin vorige eeuw. Natuurlijk is er een negatieve AREI uitslag.
Ik neem natuurlijk aan dat ze bij de herkeuring streng gaan toekijken op zekeringskasten, oude draden, aarding, en dergelijke.

Maar wat gebeurt er als ik bv mijn stopcontacten niet verhoog?
Wordt zoiets soms door de vingers gezien?
En zo nee, krijg ik dan een verplichte herkeuring op termijn of een boete?

alvast bedankt

Koen

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Veebee
Berichten: 565

#2 , 30 aug 2011 08:35

De vraag is, wil je zelf wonen in een huis met een negatieve AREI uitslag? Ik mag er niet aan denken dat het nalaten van de te volgen voorschriften zou leiden tot een brand met materiële schade tot gevolg om nog maar te zwijgen van eventuele slachtoffers.

Is de vorige installatie gebeurd door de vorige eigenaar of heeft een electricien dit komen doen?
En wat bedoel je met het verhogen van je stopcontacten? De leidingen zelf of de hoogte waarin ze zijn in/opgebouwd op de muur?

Los van de keuring, ik zou zeker de voorschriften er is op nalezen.

Oude Belg
Berichten: 3190

#3 , 30 aug 2011 09:32

Vrijwel alle koopwoningen krijgen nu een negatieve AREIkeuring. Eén van de redenen is het ontbreken van een schema van de installatie (was vroeger niet verplicht, dus moet je even maken), een onvoldoende voor de aarding en het ontbreken van een aardlekschakelaar (even differentieeltje plaatsen, kost zo'n 150 euro) en dergelijke. Wat je moet verbeteren, staat in het verslag. Bij de herkeuring wordt alleen gekeken naar de elementen die verbeterd moeten worden. Met het "verhogen van de stopcontacten" bedoel je waarschijnlijk het aanpassen van het amperage. Hou je aan de richtlijnen; denk eraan dat in oude huizen vaak leidingen liggen met een doormeter van 1,5 mm² voor de stopcontacten! Hier http://www.atk.be/images/File/folder.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; vind je wat extra info.
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

Reclame

koenvd
Topic Starter
Berichten: 3

#4 , 30 aug 2011 09:45

Bedankt,
Ik ken eigenlijk niets van elektriciteit dus ik zou sowieso werken met iemand die daar professioneel mee overweg kan.

Die stopcontacten verhogen bedoelde ik letterlijk. Blijkbaar zitten er in het oude huis nog stopcontacten dicht tegen de vloer. Terwijl er een minimum hoogte is. Dat betekent dus muren uitslijpen, plamuren, schilderen,...

Mijn vraag is hier vooral: wat gebeurt er als ik dat bij de herkeuring NIET heb gedaan?
stoklagen? Een boete? herkeuring? of een tik op de vingers en de vraag om in 't vervolg wat meer m'n best te doen?

westhoek
Berichten: 395

#5 , 30 aug 2011 14:11

Helemaal niets, lees ook http://www.livios.be/nl/_build/_tech/_e ... jven%20uit" onclick="window.open(this.href);return false;
Maar dat is dan uw verantwoordelijkheid natuurlijk. Stel dat er een ongeval is, of een brand, zal je niet moeten rekenen op veel begrip.
De AREI is er niet om u te pesten hoor, maar wel degelijk voor uw veiligheid en vooral die van uw gezin en medemens.

Veebee
Berichten: 565

#6 , 30 aug 2011 16:43

Zoals Westhoek aanhaalt, AREI zijn richtlijnen en dan vooral ter bescherming van de veiligheid. De reden dat er richtlijnen zijn voor de hoogte van de stopcontacten is eenvoudigweg voor de veiligheid (denk maar aan opspattend water of overstromingsgevaar bij hevige regenval enz enz) Het feit dat je voor buiten IP44 apparatuur moet voorzien, het feit dat je in badkamers ook afstand moet respecteren tussen je electriciteitsaansluitingen, verlichting en de wateraansluitpunten enz

Vroeger waren er geen richtlijnen en deed iedereen maar op, met als gevolg kortsluitingen en daaruit voortvloeiend woningbranden en in het slechtste geval met dodelijke afloop.

En als je dan toch moet gaan slijpen en boren, is het misschien het moment om alles goed te doen inderdaad met een vakman bij de hand en dan kan je ineens ook voorzieningen leggen voor internet in de muur, audio enz, maak van de nood een deugd zou ik zeggen.

koenvd
Topic Starter
Berichten: 3

#7 , 31 aug 2011 09:26

Dank u wel iedereen!

Terug naar “Kopen”