huis te koop, huur vragen

snuiteke01
Topic Starter
Berichten: 4

huis te koop, huur vragen

#1 , 07 aug 2011 18:45

Beste,

msch kan iemand me hierover meer advies geven, alle tips welkom.
Mijn partner (ondertussen ex-) en ik hebben vorig jaar een huis gekocht, met 5% korting op de registratiekosten. Nu heeft hij de woonst verlaten en staat ons huis te koop. We zijn er beiden nog gedomicileerd, anders zouden we die 5% moeten terugbetalen + een boete van 5% erbovenop (omdat we er geen 3 jaar zouden wonen). Klopt dit?
Ik woon nog in het huis en nu eist mijn ex huurgeld van mij. Volgens mij kan dit niet. We betalen allebei een hypotheek af (50/50) en nu zou ik hem moeten betalen? Kan hij dit eisen via vrederechter? We zijn niet getrouwd/wettelijk samenwonend.
Alvast bedankt voor de reacties,

groetjes

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
westhoek
Berichten: 395

#2 , 07 aug 2011 19:05

Die 5% klopt, ga ik binnenkort ook moeten betalen, zal afgerekend worden, vermoed ik, bij het verlijden van de akte. Is niet echt een boete : gewoon het verschil.
Voor de rest heeft ie mogelijks recht op een bezettingsvergoeding, : hij moet elders gaan huren en de lening mee afbetalen, jij woont er nog zie je,... hoewel, je schrijft dat zijn domicilie er nog is,.....

Al ben ik daar geen specialist in, iemand anders zal je hier wel uitsluitsel over kunnen geven.

snuiteke01
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 07 aug 2011 19:23

ivm die 5%, je moet die dus sowieso betalen? ik had begrepen bij de notaris dat die korting moet terugbetaald worden als we er niet samen gedomicilieerd meer zijn. die boete die er dan nog 's bovenop komt zou niet moeten, aangezien dat onze situatie 'overmacht' zou zijn, nl relatiebreuk. Hij wil zijn domicilie niet veranderen voor die 5%, maar is wel al een half jaar het huis uit.

Reclame

westhoek
Berichten: 395

#4 , 07 aug 2011 21:43

Je moet er minstens 3 jaar wonen, en dat is zo te lezen niet het geval.
http://www.vlaanderen.be/servlet/Satell ... ijn%2FView" onclick="window.open(this.href);return false;

De woning is de eerste en enige woning van de koper(s). Dat betekent dat de koper(s) geen eigenaar van een andere woning mag zijn op het moment van de aankoop.

De koper domicilieert zich binnen de 3 jaar in de aangekochte woning.

Koper behoudt er zijn domicilie onafgebroken gedurende 3 jaar

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 09 aug 2011 10:30

“Art.53.Het bij artikel vastgestelde recht wordt tot 5 ten honderd verminderd in geval van verkoop van de eigendom:...2° van woningen waarvan het gebouwd of ongebouwd kadastraal inkomen een bij koninklijk besluit vast te stellen maximum niet overschrijdt...Art.60...Het voordeel van de in artikel 53,2° bedoelde vermindering blijft alleen dan behouden zo de verkrijger OF zijn echtgenoot ingeschreven is in het bevolkingsregister...op het adres van het verkregen onroerend goed. Deze inschrijving moet...ten minste drie jaar zonder onderbreking behouden blijven...”(30 november 1939 Wetboek Registratierechten).

‘Na de ontbinding van een huwelijksvermogensstelsel met een gemeenschap van goederen, ontstaat tussen de echtgenoten een onverdeeldheid die in de regel beheerst wordt door het gemene recht en de goederen bevat die aanwezig waren op het ogenblik waarop de ontbinding tussen de echtgenoten terugwerkt en de vruchten die deze goederen nadien hebben opgebracht. De deelgenoot die alleen het onverdeeld goed heeft gebruikt en het exclusief genot ervan heeft gehad is een vergoeding verschuldigd die aan de deelgenoten toekomt en gelijk is aan de opbrengstwaarde van dit goed‘(Justel N-20010504-5).

‘We zijn niet getrouwd/wettelijk samenwonend.‘

Er is hier dus STEEDS een onverdeeldheid die in de regel beheerst wordt door het gemene recht,zodat ‘De deelgenoot die alleen het onverdeeld goed heeft gebruikt en het exclusief genot ervan heeft gehad een vergoeding verschuldigd is die aan de deelgenoten toekomt en gelijk is aan de opbrengstwaarde van dit goed.’.U bent uw partner m.a.w. gedurende die tijd een halve huurwaarde verschuldigd.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Kopen”