Splitsing Appartement / Onderliggende garage

thovdb
Topic Starter
Berichten: 2

Splitsing Appartement / Onderliggende garage

#1 , 11 mei 2011 18:22

Beste forumlezers,

Ik heb vorige week een verkoops-overeenkomst (compromis) getekend voor de aankoop van een woning plus garage.

Het betreft een rijwoning met aanleunende garage.
Boven die garage is er een appartement die zijn inkom (met trap) heeft aan de andere kant van de garage.

De rijwoning alsook het complex appartement/garage behoren momenteel tot dezelfde eigenaar, maar beslaan wel al twee aparte kadaster-percelen.

-> Wat er dus moet gebeuren is een splitsing van het perceel waarop het complex appartement/garage staat in twee aparte percelen.
Hierbij verlenen beide nieuwe percelen dus een soort van erfdienstbaarheid. Als het ware een recht van bovenbouw of zo iets. (vergeef me de foute termen)

Nu staat er in onze compromis een opschortende voorwaarde dat deze splitsing moet gebeuren/mogelijk zijn.

De notaris zal de aanvraag bij de gemeente doen, maar hij was niet zo zeker dat die dit gingen toestaan. Volgens hem ging er een stedenbouwkundige aanvraag moeten gebeuren met architect enzo... en dan moet dit ook nog goedgekeurd worden. In het slechtste geval zouden we de woning niet kunnen kopen met de garage erbij, maar enkel met de garage én het appartement erbij...

Mijn vraag nu; Is het gewoonlijk dat een gemeente dergelijke splitsing afkeurt? Er verandert in feite niets in het straatbeeld en er wordt niks bijgebouwd, is een stedenbouwkundige aanvraag dan wel echt nodig? Is het mogelijk dat we het appartement er moeten bijnemen?

financieel hangt er mij niets boven het hoofd, maar ik zou deze woning toch niet willen missen omdat ik me het appartement niet kan veroorloven...

alvast bedankt voor de reacties

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 13 mei 2011 11:03

“Art.4.2.1. Niemand mag zonder voorafgaande stedenbouwkundige vergunning :...6° de hoofdfunctie van een bebouwd onroerend goed geheel of gedeeltelijk wijzigen,indien de Vlaamse Regering deze functiewijziging als vergunningsplichtig heeft aangemerkt...”(15 mei 2009 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening).

Het loutere splitsen van de eigendom omvat geen functiewijziging,zodat hiervoor geen stedenbouwkundige vergunning vereist is.

Uit wat u meedeelt kan niet afgeleid worden dat hierdoor mede-eigendom ontstaat in de zin van art.577-2 Burgerlijk Wetboek.

“Art.1.Het regt van opstal is een zakelijk recht om gebouwen ,werken of beplantingen op eens anders grond te hebben.“(10 januari 1824 Wet over het recht van opstal).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

thovdb
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 16 mei 2011 18:18

De stedenbouwkundig ambtenaar van gemeente heeft ondertussen laten weten dat een splitsing van het complex geen enkel probleem mag inhouden.

Reclame

Terug naar “Kopen”