Onbedongen erfdienstbaarheid

M.Pravo
Topic Starter
Berichten: 2

Onbedongen erfdienstbaarheid

#1 , 19 apr 2011 16:53

Beste

A verkoopt aan B een perceel grond met daarop een villa. Hiervoor werd op 6 januari 2011 een onderhandse akte opgesteld. Na de verkoop (op 24 januari) vestigde A een erfdienstbaarheid op een aanpalend stuk grond, ten gunste van dit stuk grond en ten laste van het stuk grond dat hij voordien aan B had verkocht verkocht, het betreft een recht van uitweg over het achterste gedeelte van de tuin van de inmiddels verkochte villa. Een notariële akte werd opgesteld, die werd verleden op het hypotheekkantoor op 3 april 2011. De notariële verkoopakte van de villa werd echter pas opgesteld op 6 april en verleden op het hypotheekkantoor op 11 april 2011. Moet B de erfdienstbaarheid respecteren, gezien hij niet betrokken was bij de vestiging ervan en ook niet op de hoogte werd gesteld toen hij de hoeve aankocht?
Alvast bedankt voor de informatie.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Turaki
Berichten: 6870

#2 , 19 apr 2011 21:23

Dus tussen compromis, waarin de verkoper verklaard geen erfdienstbaarheid (of toch niet deze) te kennen, en de akte, laat hij deze vastleggen. Dit lijkt mij zeer dubieus.
Ga bij uw notaris langs om te vragen of dit wel kan, aangezien u (volgens de compromis) een eigendom heeft gekocht zonder erfdienstbaarheid. Naar mijn bescheiden mening diende u hiermee akkoord te gaan, aangezien de koop wettelijk gezien al gesloten was, enkel nog niet uitgevoerd.

Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#3 , 19 apr 2011 22:26

Hoe kan men een erfdienstbaarheid vestigen op iets wat niet van u is en niet in de compromis staat.
Wat zegt uw notaris..... u hebt toch hopelijk een eigen notaris.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 21 apr 2011 09:06

"Art.1583.Hij(=de koop) is tussen partijen voltrokken...zodra er overeenkomst is omtrent de zaak en de prijs, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is...."(Burgerlijk Wetboek).

Door de onderhandse akte is aldus, tussen PARTIJEN,de koop gesloten.

‘Hiervoor werd op 6 januari 2011 een onderhandse akte opgesteld‘ houdt dan in dat op dat moment het perceel grond met daarop een villa verkocht was,zodat de verkoper nadien op dit perceel geen erfdienstbaarheden meer kan verlenen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

M.Pravo
Topic Starter
Berichten: 2

#5 , 21 apr 2011 20:42

Hier maakt het toch niet uit dat de erfdienstbaarheid werd gesteld na het ondertekenen van de overeenkomst. Want hierna werd een notariële akte opgesteld nadat de erfdienstbaarheid werd gesteld en heeft die notariële akte uitvoerbare kracht. Is het niet zo dat de erfdienstbaarheid die B gevestigd heeft (ten voordele van zijn neef C) tegenwerpelijk is tegen A, gezien de notariële akte hiervan op het hypotheekkantoor werd overgeschreven op 3 april, vòòr de overschrijving van de hypothecaire akte van de koop van de villa, die werd pas op 11 april overgeschreven. Hetgeen duidt dat die koopovereenkomst niet tegenwerpelijk is tegen C, aangezien hij te goeder trouw was.
Kan men hier geen bedrog inroepen wegens geschonden informatieplicht? Want aangezien de notariële akte pas na de erfdienstbaarheid werd getekend, moest B A hierover geïnformeerd hebben.

Terug naar “Kopen”